Pitäjät Lammi Tuulos

Lähiopetus antaa enemmän 

Koko Konnarin koulu on toistaiseksi lähiopetuksessa. Kuvassa 5B-luokka on opiskelemassa ympäristöoppia. Kuva: Linnea Lientola

Konnarin koulun 5-luokkalaiset jaksavat huolehtia hyvästä käsihygieniasta koronan aikana. 

Viidennen luokan oppilaille, Pate Möhköille ja Eevi Nurmelle, keväällä 2020 alkanut etäopetus tuli yllätyksenä. Möhköi pitää käytännössä lähiopetusta helpompana kuin etäopetusta, vaikka olettikin etäopetuksen olevan kivaa. Kaikki 5.luokkalaiset saivat viime vuonna iPadit, joista oli oppilaiden ja opettaja Päivi Komosen mukaan merkittävä apu kotona opiskelussa. Luokan ei siis tarvinnut käyttää koulun yhteisiä laitteita. Valtaosa oppilaista palasi keväällä kahdeksi viikoksi lähiopetukseen. Nurmi kertoi nauttineensa ystäviensä tapaamisesta, josta olikin jo aikaa. Möhköin mukaan taito ja taideaineita pystyi toteuttamaan koulussa paremmin kuin kotona, sillä materiaaleja löytyi tietysti koulusta enemmän. 

Syksyllä Konnarin koulussa on ollut erilaisia järjestelyjä, joita on myös Komosen mukaan noudatettu hyvin. Erityisesti käsihygieniasta pidetään huolta. det pestään useamman kerran päivässä ja lisäksi käytetään käsidesiä. Hyvät turvavälit on kuitenkin vaikea pitää ja muistaa erityisesti välitunneilla. Syksyn koronatilanne ei ole vaikuttanut erityisemmin Möhköin harrastuksiin. Nurmi ei harrasta mitään, mutta ulkoilee paljon. 

Etäopetuksesta on paljon erilaisia mielipiteitä, eivätkä oppilaidenkaan mielipiteet kohdanneet. Nurmi olisi valmis palaamaan etäopetukseenmutta Möhköi pysyisi mieluummin suurimman osan lukuvuodesta lähiopetuksessa. 

Päivi Komosen mielestä etäopetuksessa haastavinta opetuksen kannalta oli tekniikan toimiminen ja oman ajan riittäminen. Nettiyhteyksissäkin saattoi olla usein ongelmia. Omat iPadit helpottivat kuitenkin kotona työskentelyä.  

Oppilaat käyttivät Teamsin lisäksi myös WhatsAppia ja englannin opiskelussa High Five-digiopetusmateriaalia, kertoo Komonen. Luokan omassa WhatsApp-ryhmässä oli kätevää keskustella läksyistä ja tehtävistä. 

 Jos nyt palaisimme etäopetukseen uudelleen, en muuttaisi opetustapojani, mutta yrittäisin pitää oppilaisiin enemmän yhteyttä esimerkiksi Teamsin avulla, sanoo Komonen. Lähiopetuksessa hän pystyy kuitenkin auttamaan oppilaitaan enemmän. 

Inka Rantala, Jemima Koriseva, Kaarin Koivu ja Linnea Lientola
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat