Pitäjät Lammi

Lammi taistelee lukionsa puolesta

Kuva: Lammilaiset lukion puolesta -toimikunta

Lammilaisten taistelu lukionsa puolesta jatkuu nimien keräämisellä Hämeenlinnan päättäjille suunnattuun adressiin. Sen esittelytekstissä kerrotaan, että lukion lakkauttaminen heikentäisi myös perusopetuksen tasoa niin merkittävästi, että se muuttaisi lakkautuspäätöksen pitäjien asukkaita syrjiväksi. Adressiin kertyi ensimmäisenä päivänä yli tuhat allekirjoitusta.

Aikaisemmassa sähköpostivetoomuksessaan lammilaiset vetosivat päättäjiin kaupungin strategian mukaisin kielenkääntein. Puhuttiin kaupungin ja Lammin elinvoimasta, resurssiviisaudesta, hyvinvoivista asukkaista ja yhteisistä tavoitteista. Nyt viestintä on siirtynyt astetta tiukempaan sävyyn.

– Lammin lukion lakkauttaminen olisi pitäjien asukkaita syrjivä päätös, koska se pidentäisi alueen lukiolaisten koulumatkoja lisäten päästöjä, heikentäisi perusopetuksen laatua Lammilla ja merkitsisi myös perusopetuksen laadun heikentämistä Lammilla ja jättäisi pysyvät vauriot sekä Lammin tulevaan sivistystasoon että koko pitäjän elinvoimaan, Lammilaiset lukion puolesta -toimikunnan puheenjohtajan Pirjo Sandeliuksen allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan.

– Jos Lammin lukio lakkautettaisiin, useiden Hakkalan koulun opettajien tuntimäärät jäisivät niin vajaiksi, että laadukkaan perusopetuksen järjestäminen vaarantuisi kohtalokkaasti, tiedotteessa sanotaan.

– Yläkoulun opettajien lukioluokilta saamat oppitunnit ovat mahdollistaneet sen, että Lammilla on ollut päteviä aineenopettajia sekä yläkoulussa että lukiossa, kun lehtoreille on kyetty järjestämään kokoaikaiset virkasuhteet. Jos lukiota ei olisi, Hakkalan koulussa jouduttaisiin muuttamaan lehtorin virkoja tuntiopettajan viroiksi. Nykyinen jako 19 lehtoriin ja 4 tuntiopettajaan muuttuisi 14 lehtoriksi ja kymmeneksi tuntiopettajaksi.

Todelliset säästöt kyseenalaisia

Sekä adressissa että Lammilaiset lukion puolesta -toimikunnan lähettämissä tiedotteissa kerrotaan, että Lammin lukion lakkauttaminen ei todellisuudessa toisi säästöjä, varsinkin jos lasketaan lakkauttamisen kerrannaisvaikutukset lukiolaisten siirtymisestä kouluun Hämeenlinnan ulkopuolelle, lukion tuoman vetovoiman lakatessa lapsiperheiden houkuttelijana, koulukuljetusten lisääntymisestä, yhteisöllisyyden heikentymisestä lukioikäisten tuomien resurssien vähentyessä harrastustoiminnassa ja niin edelleen.

– Lammin lukio jättäisi koulutiloja tyhjiksi, jolloin Hämeenlinna menettäisi noin 225 000 euron tilavuokrat, joita Koulutuskuntayhtymä Tavastia nyt Lammin lukiosta maksaa. Tilojen ylläpitokustannukset jäisivät kuitenkin edelleen kaupungin maksettaviksi, ja lisäksi tulisivat vielä muut koulukustannukset niistä lammilaisista ja tuuloslaista nuorista, jotka valitsisivat Hämeenlinnan opiskelupaikakseen. Lukion lakkauttaminen ei siis laskennallisesti toisi merkittäviä säästöjä. Viisi vuotta sitten tehtiin vastaava selvitys, ja silloin olisi ollut saavutettavissa vain 30 000 euroa. Eikä silloin edes huomioitu lakkauttamisen kerrannaisvaikutuksia, toimikunnan tiedotteessa kerrotaan Lammin lukion rehtorin Esa Kähkösen tekemistä laskelmista.

Yleisötilaisuus huhtikuussa

Lammilaiset lukion puolesta -toimikunta kertoo uusimmassa tiedotteessaan myös järjestävänsä huhtikuun 8. päivänä Lammilla yleisötilaisuuden, jonne kutsutaan Hämeenlinnan päättäjät, Hämeenlinnan lukioiden tilannetta kartoittavan selvitystyöryhmän jäsenet ja kaikki alueen tiedotusvälineet. Puhujiksi ovat lupautuneet Jukka O. Mattila ja Ville Metsäpelto Suomen Lähilukioyhdistyksestä. Yhdistyksen puheenjohtaja Mattila kertoo pienistä lukioista yleisemmin, ja kunnalliseen taloushallintaan laajalti perehtynyt Metsäpelto oman lukion merkityksestä paikkakunnalle sekä eurojen virrasta valtiovallan ja kunnan välillä.

– Näemme yhdistyksemme suunnasta Lammin tapauksen todella mielenkiintoisena haasteena. Lammilla asiana ei ole kuihtuvan kunnan jo etukäteen hävityksi tiedettävä eipäs-juupas-väittely. Paremminkin kysymys on ympäristökuntia valloittavan keskuskaupungin eettisestä vastuusta liitosalueidensa hyvinvoinnin turvaajana. Siinä mielessä asialla on laajempaakin kantavuutta, sanoo Jukka O. Mattila.

Adressiin Lammin lukion puolesta kerätään nimiä myös Lammin, Tuuloksen ja Hämeenkosken yrityksissä ja kirjastoissa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski