Lammi Lammi

Elopiloissa teemana tänä vuonna hääpuvut

Lieson kylässä sijaitseva entinen koulu, jossa Elopilot pidetään, on nykyisin Toivo Lehtosen omistuksessa. Rakennus on edelleen kyläläisten aktiivisessa käytössä. Kuva: Siina Nurminen

Perinteiset Lieson maa- ja kotitalousnaisten järjestämät Elopilot järjestettiin jälleen elokuun ensimmäisellä viikolla vanhalla Lieson koululla. Aiemmin Elopilot tunnettiin nimellä kesäjuhlat, ja tapahtuma on hieman muuttanut muotoaan, mutta suosio on pysynyt vuodesta toiseen. Kävijöitä Elopiloilla pienessä Lieson kylässä on vuosittain noin 250–300. Lieson maa- ja kotitalousnaiset ovat aiemmin jopa 30 vuoden ajan esittäneet näytelmiä kyläläisten voimin Lieson lavalla.

– Sittemmin näytelmästä luovuttiin, ja pikkuhiljaa kesäjuhlien järjestäminen jäi hyvin pienen porukan kontolle, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Kaija Mattila takavuosien toiminnan hiljentymisestä.

Tuloilla opintomatkalle lammasfarmille Krakovaan

– Mietittiin, että millä saisi ihmisiä liikkeelle, kun kesäjuhlia ei enää järjestetty Lieson lavalla. Näin syntyi viisi vuotta sitten idea lammilaisittain lausutusta ruokailutapahtumasta, Elopiloista, jonka ajatuksena oli ruoan lisäksi tarjota myyntiin sadonkorjuutuotteita, marjoja ja vihanneksia, Mattila kertoo.

– Ensimmäisenä vuonna oli ajatus hieman kokeilla, että miten ruokailutapahtuma saa tuulta alleen. Varasimme ruokaa kokeilumielessä sadalle hengelle, mutta paikalle tulikin 200 ihmistä, Mattila nauraa.
Elopilot ovat edelleen Lieson maa- ja kotitalousnaisten vuoden suurin varainkeruutapahtuma. Tapahtuman tuotoilla he suuntaavat tänä vuonna Krakovaan ”opintomatkalle” lammasfarmille.
– Matkaamme joka vuosi johonkin kohteeseen, joka liittyy jollakin tapaa toimintaamme, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Kaija Mattila.
Jäseniä maa- ja kotitalousnaisissa on 18-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Toimivia jäseniä on Liesosta ja muualta Lammilta, Hauholta ja jopa pääkaupunkiseudulta.

Hääpukuja 1920-luvulta saakka

Nykyään Elopilot keskittyy ruokailuun, mutta joka vuosi pidoissa on myös jotain ekstraa, kuten tänä vuonna näyttely, maa- ja kotitalousnaisten elonkorjuutori ja arpajaiset. Tänäkin vuonna lihapullat ja perunat tekivät kauppansa, kun Elopilot järjestettiin viidennen kerran Lieson koululla. Tätä ennen kesäjuhlia vietettiin Kaukasenmäellä. Pitojen teemana oli tänä vuonna häät, ja koululla oli esillä yhteensä 30 hääpukua eri vuosikymmeniltä. Vanhimmat puvuista olivat vuodelta 1927, ja nuorimmat viime vuodelta. Puvut ovat järjestäjäväen omia vihkipukuja.

– Puvuissa näkyy selkeästi sen ajan henki. Täällä on sen ajan ikonien tyylisiä pukuja, kuten Diana ja Grace Kelly -tyyliä, yhdistyksen sihteeri Leena Suojala esittelee.
– Puvuista vanhin on ruskea, sillä siihen aikaan hääpuku oli naisen ainoa juhlapuku, jota käytettiin kaikissa juhlissa, Suojala kertoo.
Kokoelman kaikissa puvuissa oli mukana vihityn nimi ja vihkivuosi. Olipa osa puvuista päässyt uusiokäyttöönkin äidiltä tyttärelle. Näyttelyn 30:stä puvusta vain muutama oli lyhyempää mallia, niistä yksi kuului Elopiloissa mukana olleelle Ritva Pakarille.
– Olen mennyt naimisiin vuonna 1965, jolloin lyhyet puvut olivat kovaa huutoa, Pakari muistelee.

Lieso on vireä syrjäkylä

Monelle liesolaiselle Elopilot ovat jokavuotinen perinne. Tapahtumaan on järjestäjien mukaan helppo tulla tapaamaan tuttuja. Myös Jari Lipposelle ja Varpu Lipposelle kerta oli jo kolmas ruokailutapahtumassa.

– Minun molempien vanhempieni juuret ovat täällä Liesossa, paljon tänne mahtuu muistoja, kylässä lapsuutensa viettänyt Varpu Lipponen kertoo.
Nykyään pariskunta asuu Tampereella, mutta Liesoon palataan aina viettämään kesiä ja tapaamaan tuttuja.
– Varmaan 50 prosenttia täälläkin Elopiloissa olevista ihmisistä on tuttuja, he naurahtavat.
– Kokoonsa nähden Lieson kylä on todella aktiivinen. Tässä kylässä on paljon vireää toimintaa, verrattuna muihin samankokoisiin ”syrjäkyliin”, Jari Lipponen toteaa.
Tänä vuonna Lipposet joivat vain kahvit, mutta myös ensi vuonna he toteavat tulevansa ainakin pistäytymään, perinteitä kunnioittaen, mikäli vain mökkikelit Liesossa ovat suotuisat.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski