Lammi Lammi

Kordelinin murhavaunut palasivat paikalleen

Alfred Kordelinin murhavaunut palasivat perjantaina paikalleen Lammin ajokalumuseoon, missä niiden paikka on ollut tyhjänä pari vuotta. Vaunut vietiin elokuussa 2016 konservoitavaksi ja sen jälkeen ne ovat olleet esillä Kansallisarkiston aulassa Helsingissä. Lammin museoiden ajokalumuseo on kopio Mommilan kartanon ajokaluvajasta ja siellä on esillä kartanon omistajan, maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin ajokalukokoelma, johon kuuluvat myös nämä murhavaunut. Alfred Kordelin ammuttiin näihin vaunuihin 7.11.1917 sisällissodan edellä Mommilan veritekoina tunnetuissa tapahtumissa. Sata vuotta murhan jälkeen vaunut matkasivat Kansallisarkistoon, missä ne olivat nähtävänä vuoden ajan. Vaunut ovat peräisin 1800-luvun lopulta, jolloin Kordelin ajokalustonsa hankki.

Vaunut matkasivat konservoinnista Kansallisarkistoon

Vaunujen konservoinnista vastanneet konservaattorit Hanna Rotonen ja Tanja Lindfors osuuskunta Kollaasista sanovat, että Kordelinin murhavaunujen konservointi oli erittäin mittava, mutta mielenkiintoinen projekti, jonka kaltaista ei tule ihan joka päivä vastaan. Työn Rotonen ja Lindfors aloittivat jo Lammilla, ennen kuin vaunuja pystyttiin siirtämään.

– Ne olivat sen verran huonokuntoiset, että ei uskallettu siirtää, ennen kuin tehtiin hätäkiinnitys, Rotonen ja Lindfors kertovat irtoilleesta maalipinnasta.
Konservoinnista teki erityisen se, että vaunuissa on niin paljon erilaisia materiaaleja, kuten puuta, lasia ja maalattua pintaa. Erilaisiin puhdistustöihin kului paljon aikaa. Vaunut ovat ajokaluvajassa erityisissä olosuhteissa, koska ne ovat alttiina kosteuden vaikutuksille.
– Toivotaan, että ne säilyvät nyt mahdollisimman pitkään. Arkistossa ne ovat olleet nyt tasaisissa olosuhteissa ja nyt ne palaavat tänne, jossa ne ovat tottuneet olemaan. Uskon, että ne kestävät ihan hyvin, Hanna Rotonen arvelee.
Tanja Lindfors lisää, että paljonhan Suomessa on vastaavanlaisia olosuhteita, joissa säilytetään historiallisia esineitä. Puuosat ovat kaikkein kriittisimpiä, koska puu elää kosteusvaihteluiden mukaan.

Vaunut nähtävänä taas ensi kesänä

Kun vaunuja varovasti siirretään ramppeja pitkin paikalleen, Hanna Rotonen ja Tanja Lindfors nauravat, että Kansallisarkiston korkeat portaat olivat kyllä vielä haasteellisemmat. Siellä vaunut olivat paraatipaikalla, jossa moni ehti ne nähdä vuoden aikana. Yli kolmekymmentätuhatta euroa maksaneen konservoinnin sekä vaunujen kuljetuksen kustansi Alfred Kordelinin säätiö. Lammi-Seuralla, joka pyörittää museoita talkootyönä, ei tällaiseen olisi ollut varaa. Edellisen kerran vaunut on konservoitu kolmenkymmentä vuotta sitten. Nyt vaunut peiteltiin saman tien suojaan pölyltä odottamaan ensi kesää muiden ajokalumuseon vaunujen seuraksi, sillä Lammin museot ovat avoinna vain kesäaikaan. Lammi-Seuran puheenjohtaja Tarja Mattila tuumii, että Landoo-vaunut pitäisi varmaan seuraavaksi konservoida.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski