Lammi Lammi

Korona lisäsi Evolla retkeilijöiden määrää

Kuva: Jussi Karvonen

Koronaepidemia on lisännyt kansalaisten ulkoilu- ja retkeilyalueiden käyttöä valtakunnallisesti. Etenkin pääkaupunkiseudun ulkoilualueilla on ollut ajoittain jopa tungosta, mutta suuntaus näkyy myös muualla, muun muassa Evolla.

– Sää sanelee paljolti sen, miten runsaassa määrin ihmiset ylipäätään lähtevät ulkoilemaan, mutta Evolla kävijämäärät ovat olleet maaliskuussa aika selvästi runsaammat kuin yleensä tähän vuodenaikaan, sanoo kenttäpäällikkö Arto Pummila Metsähallituksesta.

Osalla Evon alueen laavuista ja nuotiopaikoista on kävijälaskurit. Ennen Uudenmaan eristystä maaliskuun alkupuolella oli yksi säiden suosima viikonloppu, jolloin esimerkiksi Sorsakolun laavulla laskettiin huomattavasti suurempi kävijämäärä kuin normaalisti.

– Meillä käy retkeilijöitä myös pääkaupunkiseudulta saakka, ja Uudenmaan eristys saattoi hieman pudottaa kävijämääriä. Toisaalta iso osa kävijöistä on Hämeenlinnan ja Lahden ympäristöistä. Tuona hyvänä viikonloppuna Sorsakolulla kävi nelisensataa retkeilijää, kun tavanomainen maaliskuun luku on ehkä hieman päälle sata kävijää. Parkkipaikat alkoivat jo hieman paikoin tukkeentua.

– Sorsakolu on aika suosittu taukopaikka, joten Evon syrjäisemmissä osissa kävijämäärät tuskin ovat olleet yhtä korkeita. Vielä seuraavankin viikonlopuna kävijämäärä oli Sorsakolulla noin 140, vaikka sää oli huonompi, eikä uusmaalaisia retkeilijöitä enää ollut. Tuokin määrä oli normaalia viikonloppua korkeampi Sorsakolun osalta.

Evolla retkeillään asiallisesti

Pummilan mukaan retkeilijät ovat käyttäytyneet asiallisesti. Evolla ei ole kulkemisen suhteen samanlaisia rajoitteita kuin esimerkiksi kansallispuistossa.

– Niissä retkeilijöiden edellytetään liikkuvan ainoastaan merkityillä reiteillä. Evolla ei tätä vaatimusta ole, koska iso osa Evosta on talousmetsää. Toki toivomme, että Evollakin liikuttaisiin merkityillä reiteillä, jottei maasto kuluisi. Evollakin on aarnialueita joilla on luonnosuojelualueiden status ja myös omat rajoituksensa. Olemme pyrkineet jo reitistöllä ohjaamaan retkeilijöitä siihen, ettei aarnialueille suuressa määrin edes hakeuduta. Niiden lähelle ei palvelurakenteita ole edes tehty.

Tulenteko on Evollakin kielletty muulla paitsi siihen tarkoitukseen varatuissa pisteissä.

– Periaatteessa maastossa voi kuumentaa ruokaa tai keittää vettä trangialla tai risukeittimillä, mutta isoimmissa risukeittimissä voi polttaa jo melkein klapin paksuisia puita. En tiedä, ovatko niin isot keittimet tarkoituksenmukaisia ainakaan kuivassa maastossa, Pummila sanoo.

Hän toivoo myös, että koirat pidettäisiin Evollakin kytkettyinä, mitä edellyttää jo metsästyslainsäädäntökin.

– Aika usein kuulee irrallaan liikkuvalle koiralle perusteluksi sen, että se on nopeasti kytkettävissä. Perustelu on kuin veteen piirretty viiva. Jos koira saa vainun vaikkapa jäniksestä ja painuu sen perään, ei se ole varmasti nopeasti kytkettävissä.

Muutamia palvelurakenteita on Evolla suljettu koronan takia.

– Laavut ovat käytössä, samoin kuin avoimet nuotiopaikat. Muutaman isomman kohteen olemme sulkeneet. Kyse on lähinnä ruokailukatoksista, joissa on kolme kiinteää seinää. Niitä on muutama Evolla. Turvaväli ja käsineet ovat hyvä suoja liikuttaessa Evollakin, Pummila muistuttaa.

Pummilan mukaan Evon, kuten monen muunkin Metsähallituksen luontokohteeen, ylläpito on vaikeutunut.

– Esimerkiksi Evolla kunnossapidosta on vastannut 24 vankia, jotka ovat koronan takia pois töistä. Metsähallituksella on 12 työntekijää, joista heistäkin kahdeksan on kenttähommissa. Tällä porukalla pitäisi ylläpitää 12 kansallispuistoa ja noin 70 luonnonsuojelualetta. Korjauksia jää nyt väistämättä tulevaisuuteen. Meille budjettiin sisältyvät lisärahoitukset tuskin nekään toteutuvat, Arto Pummila arvelee.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat