Lammi Lammi

Kyläkoulujen uusi elämä

Lammin vanhojen kyläkoulujen yhteiskuva koristaa Hakkalan koulun seinää. Kouluja on ollut Lammilla kaikkiaan 15, mutta ne on kaikki lakkautettu vuosien varrella.

Monet koulurakennuksista ovat saaneet uudet omistajat. Museoviraston suojelema, ja kulttuurihistoriallisesti tärkeäksi osaksi Lammin kirkonkylää määritelty vanha yhteiskoulu on uusien omistajien peruskorjaamana upea näky Vääksyntien varressa. Vuonna 1937 valmistunut, arkkitehti Toivo Salervon suunnittelema, kaksikerroksinen puurakennus on nykyisin esikoislestadiolaisten omistama ja siinä toimii rukoushuone.

Myös vuonna 2012 lakkautettujen Lieson, Kostilan ja Kataloisten kouluissa on uutta elämää.Lieson koulu aloitti toimintansa vuonna 1897. Koulussa kävi oppilaita Evolta, Liesosta ja Porraskoskelta. Parhaimmillaan koulussa oli yli 100 oppilasta ja koulu oli tärkeä koko kylälle. Koulumatkat olivat joillekin oppilaille pitkiä. Rehtorina on toiminut viimeisimpänä Marja Hakamo.

Koulu on nykyään Kuuselan Tupa, joka saneerasi koulun juhlatilaksi, jossa mahtuu parhaimmillaan juhlimaan sata ihmistä. Nettisivujensa mukaan yritys tarjoaa yöpymismahdollisuuksia ja juhlatiloja. Rakennuksen uusina omistajina toimivat Tupamökit-yrityksen Toivo ja Pasi Lehtonen.
Kostilan koulu aloitti toimintansa vuonna 1907. Koulu oli kyläläisille tärkeä ja he toimivat innokkaasti sen hyväksi, 1900-luvulta asti. Koululla järjestettiin yhdessä muun muassa paperinkeruuta ja kynttilöiden vuolemista. Se toimi myös kyläläisten juhlapaikkana. Jukka Erkamo toimi koulun viimeisimpänä rehtorina.

Rakennuksen uudet omistajat Laura Ruotsalainen ja hänen miehensä Esa Ruotsalainen ovat asuneet koululla jo kolme vuotta. He olivat alun perin tarkoittaneet rakennuksen vapaa-ajan asunnoksi, mutta muuttivatkin sinne perheineen ja koirineen pysyvästi asumaan. Nyt Ruotsalaisilla on mietinnän alla vanhan opettajanhuoneen kunnostaminen ja mahdollinen vuokraus. Perhe järjesti viime kesänä kyläläisille avoimet ovet, johon osallistui yllättävän paljon ihmisiä. Laura Ruotsalaisen mielestä koulun paras puoli on sijainti luonnon äärellä sekä korkeat ja avarat huoneet.

Kataloisten koulu aloitti toimintansa vuonna 1896. Rakennus sijaitsee keskellä kylää, mikä mahdollisti lyhyet koulumatkat suurimalle osalle koululaisista. Hannu Komonen työskenteli koulussa rehtorina ja opettajana 18 vuotta. Hän piti erityisesti rakennuksen kodinomaisuudesta. Vuonna 2000 oppilasmäärä oli suurimmillaan neljälläkymmenellä oppilaalla, mutta määrä laski viimeiseen vuoteen mennessä 28 oppilaaseen. Vuosittain koulussa järjestettiin talvirieha sekä yhteisiä juhlia kyläläisille. Vuonna 2013 rakennus myytiin zen-buddhalaisuutta harjoittavalle ryhmälle, joka kutsuu itseään Tavallinen mieli Zendoksi. Nykyään vanhassa koulurakennuksessa toimii heidän retriittikeskuksensa. Nettisivujensa mukaan he tarjoavat majoitusta sekä tilat meditoinnille ja joogaamiselle. Koulun tiloja vuokrataan myös muiden yhteisöjen käyttöön.

Onko sinulla kerrottavana tarinoita pitäjien vanhoista kyläkouluista? Jaa ne meidän kanssamme! Ota yhteyttä toimitukseen sähköpostilla toimitus@keski-hame.fi tai uusien verkkosivujen palautelomakkeella.

Tämäkin uutinen on Hakkalan koulun 8.-luokkalaisten tekemä Keski-Hämeen koululaislehteen. Lue koko lehti veloituksetta digilehtenä

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP