VPK banneri
Lammi Lammi

Lammin lukion ensimmäisissä eliittikisoissa haettiin ryhmäytymistä

Lammin lukion historian ensimmäisissä eliittikisoissa ratkottiin ongelmia liikunnan ohessa. Perinteiset fuksiaiset haluttiin jättää pois ja ottaa tilalle koko lukiota koskeva tapahtuma.

Perinteiset fuksiaiset jäivät lukiolaisilta viettämättä

– Tähän saakka kakkosluokkalaiset ovat järjestäneet ykkösille fuksiaiset, ja abit ovat olleet katselijoiden roolissa. Meillä on fuksiaisissa oltu aika kilttejä, mutta oppilaiden yhteishenkeä rakentava tapahtuma on aina parempi kuin pienikin kiusoittelu, sanoo äidinkielen opettaja Kirsi Saarikko.
Kakkosluokkalaiset olivat laatineet osan eliittikisojen tehtävistä, osa oli opettajien ideoimia.
– Tehtäviin liittyi ongelmaratkaisuja, jotta jokainen ryhmän jäsen pääsi osallistumaan. Ryhmät oli koottu sekä junioreista, senioreista että abeista värikoodin perusteella sattumanvaraisesti, jotteivät kaverukset olisi ryhmissä keskenään, vaan oppilaat pääsisivät tutustumaan toisiinsa. Halusimme tällä tavoin luoda koko lukioon ryhmähenkeä, Saarikko kertoo.
Eliittikisoissa oppilaat joutuivat taiteilemaan puiden väliin pingotettujen nauhojen välistä koskettamatta niitä. Yksi haastavimmista tehtävistä oli erilaisten pallojen linkoaminen jonkun joukkueen jäsenen pitelemään ämpäriin. Kivi–paperi–sakset-leikistä oli jalostettu liikunnallisempi versio, jossa laatoilla merkityn radan eri päistä lähtevät joukkueet pyrkivät pääsemään vastustajan päähän voittamalla eriä omalle joukkueelleen ja etenemällä kohti vastustajan päätä.
Ryhmien keskinäistä suunnittelutaitoa ja loogista päättelyä testattiin Mahdottomassa tehtävässä. Oppilailla oli puolitoista minuuttia aikaa toteuttaa erilaisia tehtäviä. Heille annettiin hetki aikaa miettiä, mitä kukakin jäsen tekee ja pisteet ryhmä sai suorittamastaan tehtävästä.
– Tarkoitus oli saada ryhmä pohtimaan rauhassa, mitkä tehtävät olivat nopeimpia, eivät välttämättä yksinkertaisimpia. Esimerkiksi veden haku usean sadan metrin päästä Ormajärvestä ei ollut kenties paras vaihtoehto, koska siihen kului hakijalta runsaasti aikaa.
Mielikuvitustaan oppilaat saivat käyttää tehtävässä, jossa heidän tuli muodostaa omilla kehoillaan erilaisia rakennuksia, vaikkapa Sydneyn oopperatalo
Eliittikisan voittajajoukkue: Kosti Koivu, Janne Berg, Elmeri Ojantausta, Lauri Huostila ja Jere Salojoki, pääsi palkintomatkalle pizzeriaan.
Oppilaiden palaute eliittikisoista on ollut hyvää.
– Tosin muutamat oppilaat ovat haikailleet perinteisiä fuksiaisia, mutta pääosin kaikki ovat pitäneet. Tänä vuonna emme vielä pitäneet junnuille alunperin suunniteltua valaa, mutta varmaan sellainen on ensi vuonna ohjelmassa, sanoo Saarikko.
Elli Jaakkolan, Niko Nikkisen, Rosa Salmelan ja Vilho Mäkisen Iso G -joukkueessa oli hyvä henki koko kisan ajan.
– Ihan kivaahan tämä on ollut, vaikkemme olekaan kaikki samalla luokalla emmekä kovin hyvin toisiamme ole tähän saakka tunteneet. Tehtävät ei ole ainakaan liian helppoja, tuumi nelikko.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski