Lammi Lammi

Lammin työväentalo myytiin

Lammin työväentalo sai uudet omistajat. Talo pysyy juhla- ja kokoustilana. Kuva: Keski-Häme

Viime vuonna myyntiin laitettu Lammin perinteikäs työväentalo löysi uudet ostajat. Hämeenkoskelainen, yksityinen pariskunta osti talon juhla- ja kokoustilaksi.

Talo pysyy juhla- ja kokoustilana

 

– Meillä on itsellämme tarve tilalle, jossa voi järjestää hengellisiä kokouksia, mutta aiomme tarjota sitä myös muille tapahtumajärjestäjille vuokralle, kertoo Päivi Rajala. Hän on miettinyt myös sellaista ratkaisua, että talon eteisaulasta erotettaisiin pieni erillinen tila yrityskäyttöön, jolloin rakennuksesta voisi ehkä saada säännöllisiä vuokratuloja.
– Nämä ovat kuitenkin vielä alustavia ajatuksia, nyt siellä remontin tavoitteena on ensisijaisesti saada aikaan mahdollisimman kaunis tila, Rajala kertoo. Hän uskoo, että talo voisi houkutella myös häiden ja muiden perhejuhlien viettoon.
Päivi Rajala on kotona, aiemmin sijaisperheenä toimineilla Rajaloilla on edelleen tukiperhetoimintaa. Puoliso Harri Rajala jatkaa omassa työpaikassaan entiseen tapaan.
– Meillä ei ole tässä mitään erityisen suuria taloudellisia paineita, Päivi Rajala toteaa. Pariskunnan suunnitelmissa on perustaa toiminimi pyörittämään tapahtumajärjestelyitä. Haaveissa on se, että jouluna tiloissa voisi jo ensimmäisiä omia tapahtumia järjestää.
– Nettisivut rakennamme sitten, kun suunnitelmat ja remontti ovat vielä vähän pitemmällä.

Mahdollisuus keskittyä toimintaan

Lammin sosialidemokraattien puheenjohtaja Pirjo Sandelius kertoo, että ison talon ylläpitäminen kävi pienelle yhdistykselle liian raskaaksi. Suuria summia vanhasta, viimeksi 80-luvulla peruskorjatusta talosta ei voinut pyytää, viime kesänä julkisuudessa oli hintapyyntö 46 000 euroa.

– Talo ei ole museoviraston suojelema, mutta kaavamääräys estää sen purkamisen ja määrittää käyttötarkoituksen, Sandelius kertoo.
– Tähän piti löytää ostaja, joka haluaa käyttää taloa juhlatilana, itse lopulta yllätyin siitä, miten nopeasti paikallinen välittäjämme ostajan löysi.
Hän on hyvillään siitä, että yhdistys voi nyt käyttää pienet resurssinsa omaan toimintaan eikä siihen, että talon ylläpitokustannuksiin saataisiin kerättyä rahaa.
– Viitisen sataa euroa on kuukaudessa mennyt sähköön, veteen ja vakuutukseen, Sandelius kertoo.
– Se on pienelle yhdistykselle iso raha.
Lammin sosialidemokraatit eivät vielä ole miettineet itselleen tulevaa kokoontumispaikkaa tai perinteisten kirppareiden järjestämistä jossain muualla. Nyt päällimmäisenä on haikeuden sekainen helpotus.
– Sadan vuoden mittainen tämän talon ja yhdistyksen yhteinen taival oli, Sandelius miettii. Talon historia on kuitenkin hyvin dokumentoitu ja siellä pidettyjen kokousten pöytäkirjat ovat edelleen kaikki tallessa. Viime viikolla talo tyhjennettiin tavarasta ennen sen luovutusta uusille omistajilleen. Tärkeimmät esineet ja huonekalut otettiin myös talteen.
– Salissa ollut suuri maalaus on nyt Turvantalon yläkerran näyttelytilassa. Toivotaan, että sitä ihmiset pääsevät siellä vielä ihailemaan. Työväentalo pysyy omalla paikallaan, oman historiansa muistomerkkinä, vaikka nyt omistaja vaihtuukin. Talo on nähnyt yllättäviä käänteitä ennenkin.
– Ei sekään ole ensimmäinen kerta, että talossa järjestetään hengellisiä tapahtumia, talohan toimi kirkkonakin vuosina 1918–1920, kun Lammin kirkko paloi sisällissodassa, Sandelius kertoo.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski