Lammi Lammi

Luomumaidon kysyntä kasvaa ja tuotanto kiinnostaa kuluttajia

Arttu Järvinen on hyvissä ajoin ilmoittanut ryhtyvänsä konemieheksi. Kuva: Jussi Karvonen

Satatonnari Timantti sai oman erityispäivän Liukkalassa

Lammin Montolassa sijaitsevan Liukkalan maatilapäivän ehdoton sankari oli Timantti. Maatilalla järjestettiin avointen ovien päivä timantin kunniaksi, joka ylsi satatonnarien melko harvaan joukkoon.

– Valtakunnallisesti tuo joukko on noin 700 lehmää. Omalla kotitilallani Hämeenkoskella oli vanhemmilla kaksi satatonnaria, mutta Timantti on ensimmäinen Liukkalan tilan satatonnari. Nykypäivänä satatonnari ei ole ehkä samalla tavalla harvinaisuus, koska eläinten olosuhteet ovat parantuneet, minkä myötä myös tuotto kohenee, sanoo tilan emäntä Titta Malinen.
Malinen uskoo Timantille pitkää ikää.
– Ainakin se on ollut terve, joten sen suhteen vuosia toivottavasti on edessä. Tietysti iän myötä maidontuotto jossakin vaiheessa alkaa hiipua.
Timantti lypsää päivässä 27 kiloa ja elinikäistuotos on 101 988 kiloa.
Päivän mittaan maatilalla kävi yli 200 vierasta. Vieraat pääsivät ihailemaan paikalle tuotuja Metsälän tilan lampaita ja myös lapsi kyydittänyt poni oli kotoisin samalta tilalta
– Meidän piti saada maatilapäivään myös hanhia ja ankkoja Metsälästä, mutta kettu oli käynyt pöllyttämässä lintuja edellisenä yönä.
Vieraat viihtyivät tilalla eläinten ja myös koneiden ansiosta.
– Tulemme tänne kerran vuodessa jo senkin takia, että isäntäperhe on tuttu. Lapset pääsevät näkemään eläimiä, mikä ei ole maaseudulla asuvallekaan aivan itsestäänselvyys, sanovat Hausjärven Hikiältä Montolaan ajaneet Tero ja Anniina Härkönen.
Viisivuotiasta Arttu Järvistä ovat koneet kiinnostaneet aina.Vanhempien mukaan Arttu on ilmoittanut olevansa konemies, jota ei koulu kauheasti kiinnosta.
– Musta tulee isona konemies tai ehkä rekkakuski, ilmoitti laskeuduttuaan alas traktorin hytistä.

Luomun kysyntä kasvussa

Tänä vuonna maidon tuottajahinta on pudonnut. Arla- ryhmän tuottajilla maidon hinta ei ole pudonnut yhtä paljon kuin Valion tuottajilla.

– Meillä litrahinta putosi 1,5 senttiä, kun valiolaisilla se laski 2,5 senttiä. Luomumaidon tuottajahinta on korkeampi kuin tavanomaisen mutta keväiset hinnanalennukset koskivat myös luomumaitoa, kertoo maatilan emäntä.
Malisen mukaan luomumaidon kysyntä on kasvanut ja tilalla on aikomus lisätä lypsylehmien lukua.
Maidon käsittely- ja lypsytilat riittävät suuremmallekin pääluvulle, mutta pihattotilaa pitäisi rakentaa lisää. Käsittely ja lypsytilat ovat ne kalleimmat rakentaa, mutta niitä meidän ei enää tarvitse onneksi nykyisestään laajentaa.
– Lehmät saavat kulkea vapaasti pihatosta laitumelle yötä päivää.
Lehmät eivät oikein pidä auringonpaahteesta ja hakeutuvat mielellään pihattoon aurinkoisina päivinä. Stressittömyys on olennainen osa lehmän hyvinvointia.
Vuosi sitten oli oli epävarmaa, saako tila sopimusta luomumaidontuotannosta.
– Sopimus saatiin aikaiseksi, koska luomumaidon kysyntä on nousussa.

Luomutuotannossa huomioitava monta seikkaa

Luomumaito ja sen tuotanto kiinnosti kävijöitä. Kuluttajat ovat uteliaita tietämään mitä eroja on luomutuotannon ja tavallisen maidontuotannon välillä

– Luomumaidossa kuluttajat arvostavat sitä ettei maito ole homogenoitua, toisin sanoen rasvoja ei ole pilkottu samalla tavoin kuin normaalissa maidossa. Luomutuotannossa panostetaan eläinten elinolosuhteisiin ja laiduntamiseen. Luomutuotantoon kuuluu, että kaikki yli kolmen kuukauden ikäiset naudat laiduntavat. Luomumurehu on gmo-vapaata, mikä tarkoittaa, ettei rehussa ole geenimanipuloituja komponentteja. Luomutiloilla ei myöskään käytetä kiisteltyä kasvinsuojeluaine glyfosaattia, Malinen kertoo.
Kuivuus on koetellut myös maitotilaa, sillä ensimmäinen rehusato jäi tavallista pienemmäksi.
– Tosin maalajilla tuntuu olevan aika paljon merkitystä sen suhteen miten hyvin maaperä kuivuutta on kestänyt. Joka tapauksessa heinäsato kaikilla tiloilla yleisesti jäi normaalia kesää pienemmäksi. Viime viikkojen sateet ovat parantaneet tilannetta selvästi, sanoo Malinen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat