VPK banneri
Lammi

Maalaistorin pöydät tyhjenevät aina vauhdilla

Syyskuun ensimmäisenä lauantaina nyt jo neljännen kerran järjestetty Vilkkilän maalaistori keräsi taas seurantalon täyteen. Pullat, patongit, kakut ja piirakat sekä säilykkeet ja vihannekset katosivat pöydistä vauhdilla. Kyläyhdistyksen väki oli leiponut yötä myöten myytävää pöytiin. Eliisa Pöyhtäri kertoi aloittaneensa leipomisen aamukolmelta. Suussa sulava kasvissosekeitto, jota oli tarjolla, keitettiin myös edellisenä yönä.– Eilen vasta aloitettiin leipominen, tuoretta pitää olla tarjolla. Muutama kuivakakku tehtiin aiemmin, Pöyhtäri sanoo.

<@Lammi>Lammi<@$p>

Tapahtuma on pikkuhiljaa vuosi vuodelta hieman kasvanut.
– Paikka on hyvällä sijainnilla Asikkalaan menevien mökkiläisten reitin varrella. Ehdotin joskus, että pidetään tuorehetki, ja tuotteita olikin myynnissä yhtenä perjantaina kello 13–17, myytävä vain loppui, niin ettei lopussa ollut enää mitään myytävää, Soile Lassila kyläyhdistyksen johtokunnasta kertoo.
Niin tapahtuma sitten kasvoi kokonaiseksi maalaistoriksi loppukesään, kun sadonkorjuun tuotteet ovat kypsiä. Maalaistorilla tosin tapahtuu joka vuosi sama pyörremyrskyefekti: loppuajasta ei ole juuri enää myytävää.
– Ovia ei kehdattu pitää kiinni, kun ihmisiä tuli sisään, mutta myyntiä ei aloitettu ennen kello 12:ta, muuten olisivat pöydät olleet tyhjänä jo ennen kahtatoista, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Emma Liukkala sanoo.

Kyläyhdistyksellä kahdet kangaspuut

Vilkkilän kyläyhdistyksestä löytyy useita kädentaitajia, ja arpajaispalkintoina olikin niin isoäidinneliöistä tehty peitto, Eero Pöyhtärin kissataulu kuin Soile Lassilan hierontalahjakorttikin.

Kyläyhdistyksellä on käytössään myös kahdet kangaspuut, jotka sijaitsevat seurantalolla. Niillä kyläyhdistyksen väki oli kutonut mattoja myyntiin. Matotkin kävivät kaupaksi nopeaan tahtiin.
– Joku kertoi katselleensa mattoja tuolla näyttämöllä ja ajatteli mennä niitä lähempää katsomaan, kunhan pujottelisi ihmisten välistä. Kun hän pääsi mattojen luokse, ne olivat jo menneet, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Emma Liukkala kertoo.
Eliisa Pöyhtäri kertoo toisten kangaspuiden löytyneen vintiltä ja toiset kyläyhdistys sai lahjoituksena.
– Näillä saa kyllä tulla kutomaan, kun varaa kyläyhdistykseltä ajan, opastamme kyllä myös niiden käyttöön, Eliisa Pöyhtäri rohkaisee kangaspuiden pariin.
Lammilaiset Ritva ja Juhani Pulkkinenkaan eivät markkinoilta tyhjin käsin lähteneet, vaan mukaan oli tarttunut sulhaspiirakoita ja piimäjuustoa, ja ulkoa grillistä oli nautittu makkarat. Pulkkiset kertovat olevansa Vilkkilästä kotoisin, mutta asuvansa tätä nykyä Lammin keskustassa. Maalaistorilla tulee poikettua joka vuosi.

Seurantalon kunnostus tähtäimessä

Maalaistorin tuotoilla kyläyhdistys kerää varoja seurantalon kunnostusta varten. Toistaiseksi rahaa on vasta kerätty myöhemmin toteutettavaa kunnostusta varten. Kun rahaa on kerätty, pyritään löytämään suunnittelija, joka osaisi suunnitella, missä järjestyksiä kunnostuksia esimerkiksi kannattaisi alkaa tehdä. Työn alla on nyt monenlaisten paperiasioiden selvittäminen.

– Toivottavasti saadaan jotakin avustuksia, omin varoin on nyt tehty jotakin pienempiä paikkauksia, Emma Liukkala kertoo yli satavuotiaan seurantalon kunnostuksesta.
Maalaistori on kyläyhdistykselle iso ponnistus, kun leipominenkin on aloitettu vasta edellisenä päivänä viiden henkilön voimin, ja toripäivänä seurantalo pullistelee ihmisistä pienen ajan sisällä. Kyläyhdistyksen väki vakuuttaa kyllä kerran vuodessa sellaisen jaksavansa. Muuten seurantalolla on järjestetty esimerkiksi Kissanpäivät-laskiaistapahtumaa, Kauneimmat joululaulut -tilaisuutta ja kylän kinkereitä. Talon käyttöastetta pyritään koko ajan lisäämään ja talvikunnossapidon kuluja saamaan alemmaksi.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski