Lammi Lammi

Metsähallitukselta matkailun yleissuunnitelma Evolle

Evon metsiä halutaan hyödyntää matkailukäyttöön. Kuva: Jussi Karvonen

Metsähallitus on 10.3. julkaistun tiedotteen mukaan käynnistänyt matkailun ja maankäytön yleissuunnitelmien tekemisen Evon, Kylmäluoman ja Oulujärven retkeilyalueille. Viime vuonna valmistui Ruunaan retkeilyalueen vastaava suunnitelma, ja Ruunaalla ollaan nyt aloittamassa alueen kaavoitusta.

– Matkailun yleissuunnitelma täydentää retkeilyalueiden hoito- ja käyttösuunnitelmia nimenomaan matkailun ja maankäytön näkökulmasta, Metsähallituksen kehityspäällikkö Jere Rauhala kertoo. Työn tekee FCG suunnittelu ja tekniikka Oy, ja se on jo aloittanut tietojen keräämisen.

– Järjestämme jokaisella alueella huhtikuussa työpajan, johon tulemme kutsumaan matkailun ja yritystoiminnan sekä kuntien edustajia, Rauhala kertoo.

Rauhalan mukaan kaikilla valtion retkeilyalueilla on sama perusongelma.

– Retkeilyalueiden sisällä ei ole mahdollisuuksia yksityisiin investointeihin ja etenkin alueiden majoituspalvelut ovat jääneet ajastaan jälkeen. Metsähallitus on muuttanut omaa toimintatapaansa niin, että yksityiset investoinnit sallitaan, mutta ne edellyttävät myös alueiden maankäytön tarkempaa suunnittelua.

Tavoitteena lisätä kestävää matkailua

Matkailun yleissuunnitelmien tarkoituksena on Metsähallituksen tiedotteen mukaan etsiä keinoja, joilla retkeilyalueita voitaisiin kehittää niin, että niillä kävisi enemmän matkailijoita, ja matkailijat viipyisivät niillä nykyistä pidempään.

– Tavoitteena on, että kestävä matkailu toisi lisää työpaikkoja ja tuloja aluetalouteen, Rauhala sanoo. Hänen mukaansa kunnat ovat ottaneet matkailun yleissuunnitelmien tekemisen todella positiivisesti vastaan, sillä ne uskovat matkailun tulevaisuuteen.

Metsähallitus tavoittelee kansainvälisiä matkailijoita ja ilmastoviisauden nimissä heidän matkojensa pituutta halutaan kasvattaa. Ulkomaiset matkailijat haluavat Rauhalan mukaan majoittua kahden hengen huoneessa, syödä hyvää ruokaa ja saada monipuolisia palveluita. Jotta retkeilyalueet voisivat vastata näihin toiveisiin, niitä pitää Rauhalan mukaan kehittää, ja kehittämisen on alettava majoituspalveluista.

Tällä hetkellä Evolla tarjoavat majoituspalveluita ainakin HAMK Rahtijärven kämpässä ja metsäopiston opiskelija-asuntolassa sekä Evon Luonto useammassa erilaisessa majoituskohteessa Ruuhijärvellä, Syväjärvellä ja Kaitalammella.

Alueiden erityispiirteet luvataan ottaa huomioon

Matkailun yleissuunnitelmien ratkaisut vaihtelevat Metsähallituksen tiedotteen mukaan paikallisten olosuhteiden, liikenneyhteyksien ja luonnon mukaan.

– Jokaisen työpajan osallistujat voivat omalla osaamisellaan ja kokemuksellaan vaikuttaa suunnitelmaan niin, että se on juuri kyseiselle alueelle sopiva, Rauhala kertoo.

Evon erityisvahvuudeksi kerrotaan sen sijainti vain puolentoista tunnin päässä Helsingistä ja se, että Evo edustaa eteläsuomalaista metsäluontoa.

Matkailun yleissuunnitelmien valmistuttua Metsähallituksen retkeilyalueille tehdään mieluiten osayleiskaava. Se tarkoittaa Rauhalan mukaan sitä, että alueiden toimintojen kokonaisuus mietitään valmiiksi, mutta tuleville matkailuyrittäjille jätetään mahdollisuus vaikuttaa sen yksityiskohtiin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski