Lammi Lammi

Nuoret ja päihteet

Koululaisten tupakanpoltto on Lammilla vähentynyt, mutta nuuskan käyttö on lisääntynyt, kertoo Lammin eläkkeellä oleva kyläpoliisi Kim Malmström. Hän toimii nykyisin kouluäijänä Hakkalan koululla. Kuva: Roope Strengell

Nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt, kertoo Lammin eläkkeelle jäänyt kyläpoliisi Kim Malmström.

– Poikien tupakointi on viime vuosista vähentynyt, mutta tyttöjen tupakointi on lisääntynyt harmillisesti. Myös alkoholia käytetään menneitä vuosia vähemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän kouluterveyskyselyn mukaan nuorten alkoholin käyttö ja tupakointi on vähentynyt viime vuosista kaikkialla Suomessa.

Nuuskan käyttö on lisääntynyt, mitä Malmström valittelee, nuuskakiekko on helppo piilottaa taskuun ja se ei paljastu niin helposti kuin tupakointi.

– Huumeita saa nykyään suhteellisen helposti. Kannabista, hasista ja lääkkeiden väärinkäyttöä esiintyy myös Lammilla. Onneksi näiden käyttö on hyvin vähäistä verrattuna pääkaupunkiseutuun. Osa nuorista elää täysin päihteetöntä elämää, Malmström sanoo.

– Mitä myöhemmäksi ensimmäistä kertaa voi siirtää, sitä helpompi on olla ilman päihteitä.

Kodin ja vanhempien esimerkki on ratkaiseva sille, minkä tien nuoret valitsevat.

– Kotona pitäisi puhua huumeista ja niitten vaaroista, Malmström korostaa.

Päihteettömään kouluun

– Tupakointi on Hakkalan koulussa vähentynyt, mutta nuuskan käyttö on lisääntynyt, Hakkalan apulaisrehtori Jouko Töyry kertoo.

Jos oppilas jää kiinni tupakoinnista tai nuuskaamisesta koulun alueella, siihen puututaan heti. Seurauksena tällöin on kasvatuskeskustelu luokanvalvojan kanssa, johon tarvittaessa osallistuu myös apulaisrehtori.

Alkoholin käyttö Hakkalan koulussa on Töyryn mukaan onneksi hyvin harvinaista.

– Päihteiden vastaiset kampanjat ovat hyviä herättäjiä, ja koitamme saada Hakkalasta päihteettömän koulun, Töyry kertoo.

– Oppilaiden terve elämä on kaikkien opettajien toiveena. Toivon, että päihteistä keskustellaan vanhempien kanssa kotona, Jouko Töyry korostaa.

– Huumeilla haetaan hyvänolon tuntua, äkkiä-nyt-pikavoittoja, Lammin seurakunnan työntekijä Sami Laulajainen kertoo. Tupakka toimii hänen mukaansa porttihuumeena, sillä lähes kaikki kovien huumeiden käyttäjät ovat aloittaneet tupakalla.

Huumeiden käyttö on pahaksi, eikä huumeiden haittavaikutusta tulevaisuuteen tiedosteta.

– “Elämä on parasta huumetta -kampanja” pyöri minun nuoruudessani, Laulajainen muistaa.

– Kampanjassa korostettiin että harrastukset, mielenkiintoinen työ ja tehtävät sekä hyvä kumppani ovat parasta huumetta elämässä. Ne kestävät läpi elämän, eikä niillä ole huumeiden haitallisia seurauksia.

Tämä artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa joulukuussa 2018.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski