VPK banneri
Lammi Lammi

Partiolaiset laittavat leiritavarat uusiokäyttöön

Resurssijohtaja Iina Leppäaho ja jälleenmyyntimestari Pirkko Lares olivat tyytyväisiä uuteen nettikauppavarausjärjestelmään, joka mahdollisti tuotteiden varaamisen etukäteen. Kuva: Siina Nurminen

Suurilla partioleireillä on perinteenä pitää leirin lopuksi leiritavaroiden outlet, jossa myydään leirillä käytettyjä tavaroita 30 prosentin alennuksella myyntihinnasta. Samanlaista kauppaa käytiin myös pääkaupunkiseudun partiolaisten Kliffa 2018 -leirin jälkeen Evolla. 23.–31.7. järjestetyn leirin jälkeen purkuleiri jatkui aina torstaihin 2.8. asti ja kaikille avoin leirin loppukauppa oli auki maanantaista 30.7. purkuleirin päättymiseen saakka. Loppukauppa on perinteisesti ollut suosittua, ja lähes kaikki tuotteet myydään loppuun. Ne mitä ei saada myytyä, lajitellaan eteenpäin.

Evon leiritavaraoutletissä oli myynnissä muun muassa puutavaraa, telttakatoksia, kasveja, keppihevosia, jauhesammuttimia, kahvinkeittimiä ja vedenkeittimiä. Kaupan ehdottomasti suosituimmat tuotteet olivat tentsilet, eli teltat jotka ripustetaan puiden väliin roikkumaan. Tentsilet olivat Kliffa-leirin leirihotellin käytössä ja ne varattiinkin jo nettikaupassa ennakkoon loppuun ennen varsinaisen kaupan avautumista. Loppukaupan ajatuksena oli uusiokäyttää tai kierrättää mahdollisimman suuri osa leirillä käytetyistä tavaroista. Tuotto kaupasta menee leiribudjettiin ja siihen kertyviin menoihin. Käytäntö on toiminnassa jokaisella hieman isommalla partioleirillä.

Palmut menivät kuin kuumille kiville

– Puutavara kiinnostaa lähiseudun mökkiläisiä. Myös lippukunnat ostavat paljon täältä isompia leiritarvikkeita, sillä täältä ne saa halvemmalla kuin tavallisesta kaupasta, kertoo loppukaupasta vastuussa ollut jälleenmyyntimestari Pirkko Lares.
Myös polttopuuta sai tulla hakemaan ilmaiseksi leirin jälkeen alueelta.
Tänä vuonna leiriläisten keskuudessa kiinnostusta herättivät erityisesti leirioutletissä myytävänä olleet kasvit. Kasvit olivat olleet koristamassa leirialuetta eri laaksoissa, eli ohjelmapisteissä. Kliffan loppukauppaan kertyi jo ensimmäisenä aukiolopäivänä leiriläisiä jonottamaan muun muassa erilaisia palmuja, jättipeikonlehtiä ja krysanteeneja. Halvimmat kasveista irtosivat parilla eurolla. Myös helsinkiläinen Ilona Tiainen oli innostunut hakemaan oman puistokultapalmun kotiinsa nähtyään aiemmin sellaisen leirialueella.
– Haasteena tosin on se, että miten kuljetan tämän kotiin bussissa, Tiainen nauraa.
– Tämä Uolevi-palmu pääsee omaan kotiviidakkooni, hän selvittää.

Uusi nettikaupassa toimiva varausjärjestelmä helpottaa kaupantekoa

Tänä vuonna uutuutena oli järjestelmä, jossa pystyi varaamaan nettikaupassa tavaroita etukäteen. Nettivaraukset helpottavat huomattavasti kaupankäyntiä. Maksut kuitenkin hoidetaan aina paikan päällä leirialueella.

– Haluamme näin varmistaa, että jos jokin tavara hajoaa leirin aikana, emme myy rikkinäisiä tavaroita ostajille, kertoo resurssijohtaja Iina Leppäaho.
Kliffa-leirille ei suinkaan kaikkea tavaraa hankittu uutena, vaan suuri osa tavaroista lainattiin esimerkiksi puolustusvoimilta, jonka kanssa partioleiriä tehtiin yhteistyössä. Puolustusvoimilta leirillä oli lainassa esimerkiksi polkupyöriä, telttoja, pöytiä ja penkkejä. Myös lähiseudun yrityksiä käytettiin leirihankinnoissa hyväksi, ja niistä tehtiin suurempia hankintoja, kuten hiekka-ainesta.
Tänä vuonna Kliffa-leirillä haluttiin panostaa entistä enemmän kierrätykseen. Purkuleirillä oli organisoitu selkeä kierrätysjärjestelmä, ja kaikki mitä ei loppukauppaan myyntiin voinut laittaa, kierrätettiin.
– Purkuleiriläiset ohjeistetaan selkeästi, mihin mikäkin tavara viedään. Kaikki ylimääräinen kerätään omiin paikkoihin, josta ne sitten kuljetetaan kierrätyspisteisiin, kertoo resurssijohtajana toiminut Leppäaho.
– Kierrättämisen merkitys korostuu tällaisella isolla leirillä. Kierrättämisellä ja lajittelulla on myös kasvatuksellinen tavoite partioleireillä, Leppäaho toteaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski