Lammi Lammi

Tänä vuonna riparilla uitiin enemmän kuin koskaan

Lammin seurakunnan II riparille osallistui noin parikymmentä nuorta. Vaikka kaikki eivät kirkkoon kuulukaan, silti noin 70 prosenttia ikäluokan nuorista osallistuu edelleen rippikouluun. Kuva: Siina Nurminen

Säät hellivät Lammin seurakunnan toista riparia, joka vietettiin 23.7.–28.7. Kaunisniemen leirikeskuksessa Lammilla noin parinkymmenen riparilaisen sekä kolmen ohjaajan voimin. Rippileirillä oli jokaisena päivänä helle, ja tänä vuonna tehtiinkin riparien uimisennätys, osa viihtyi järvessä jopa tunnin verran kauniina kesäpäivinä. Kaunisniemen hyvät leiripuitteet antoivat mahdollisuuden monipuoliseen leiritoimintaan, ja vapaa-ajalla uitiin ja saunottiin, heitettiin frisbeetä, pelattiin pingistä ja lentopalloa ja leikittiin koko leirin keskenkin.

Kaunisniemen vahvuus on ehdottomasti luonnon rauha. Leirialue on tilava, ja uiminen ja saunominen olivatkin ykköspuuhaa leiriläisille, joskin myös muut ohjelmanumerot jäivät mieleen.
Riparin ohjelma muuttuu vuosittain hieman, mutta nälkää ei rippikoululaisten tarvinnut ainakaan kärsiä, sillä joka leirillä syödään viisi kertaa päivässä.
Tänä vuonna Lammin seurakunnalla oli käytössä uusi rippikoulusuunnitelma, joka mahdollisti enemmän vapauksia oppitunneille. Koko Suomen evakelis-luterilaisen kirkon yhteinen rippikoulusuunnitelma uudistetaan noin kerran kymmenessä vuodessa, ja tämä uusi suunnitelma toi mukanaan hieman rennomman otteet oppitunteihin.
– Meillä on tällä leirillä ollut erilaisia teemapäiviä, joissa on käsitelty eri aiheita, kertoo nyt toista vuotta Lammin seurakunnan ripareita vetämässä ollut nuorisotyönohjaaja Sami Laulajainen.
– Olemme käsitelleet erilaisia aihekokonaisuuksia, mikä on helpottanut opettamista. Teemapäivien aiheena on ollut esimerkiksi yhtenä päivänä Jeesus, Laulajainen kertoo.

Ryhmäyttäminen on iso osa riparikokemusta

Lammin ja Tuuloksen rippikouluja vetävä nuorisotyönohjaaja Sami Laulajainen on tyytyväinen, että isosia on lähtenyt tänäkin vuonna kiitettävästi toimintaan mukaan. Ilman isosia leiristä ei tulisikaan mitään, sillä he tekevät leiristä suuren osan valmisteluineen ohjaajien kanssa.

– Jopa 10–20% ikäryhmästä lähtee mukaan isoskoulutukseen, eli jos ikäryhmä on 50, joista 10 lähtee isoseksi, on se aika iso määrä, Laulajainen kiittelee.
– Isoset ovat tärkeä osa leiriä, ja he saavat riparilaisiin paremmin kontaktia vielä kuin me ohjaajat, sillä he ovat lähes samaa ikäluokkaa. Ei riparit ilman isosia toimisikaan, nuorisotyönohjaaja toteaa.
Lammilainen Miska Paljärvi lähti mukaan isostoimintaan, koska isosia tarvitaan aina.
– Olin päättänyt jo ennen omaa ripariani, että lähden isoseksi. Kokemus isosena olemisesta on ollut hyvin mielenkiintoinen ja opettavainenkin. Kaunisniemi on mielestäni Hämeenlinnan alueen paras leirikeskus, täällä on järvi ja ulkosauna ja kaikki, Paljärvi toteaa.
15-vuotias Paljärvi siunattiin isoseksi yhdessä noin kymmenen muun isosen kanssa toukokuussa. Kesän toisella riparilla Lammilla oli isosia yhteensä kuusi, joista yksi oli niin sanottu isosten isonen, eli täysi-ikäinen isonen, jolla oli hieman enemmän vastuuta.
Haasteeksi Paljärvi on kokenut leiriläisten saamisen mukaan leikkeihin. Isoset pitivät leirillä jokapäivä niin sanottua päivän kisaa, jossa laji oli jokapäivä eri. Lajit ovat olleet leikkimielisiä kilpailuja, joissa on kilpailtu isosryhmittäin. Pisteet kerättiin taulukkoon, ja leiri huipentui vielä leiriolympialaisiin, jossa miteltiin muun muassa ryhmien parhaimmasta yhteishengestä.
– Vapaa-ajalla kaikki eivät ole olleet niin innoissaan lähtemässä mukaan isosten ohjaamiin ryhmäleikkeihin. Eilen tosin porukka oli hyvin mukana pelaamassa lentopalloa, isonen iloitsee.
– Aion varmasti lähteä ensi vuonnakin isoseksi, tämä on ollut niin hyvä kokemus, Paljärvi hehkuttaa.
Lammilaisen Vilja Suntialan mieleen riparista jäivät erityisesti iltaohjelmat ja iltahartaudet.
– Vaikuttavinta oli kynttilän sytyttäminen iltahartaudessa.
Suntialaa hieman jännitti ripari etukäteen, sillä hän on eri luokalla muiden leiriläisten kanssa.
– Minulla ei etukäteen ollut oikeastaan kavereita tältä leiriltä, mutta olen aika hyvin saanut leiriltä uusia kavereita, Suntiala iloitsee.
Isoskoulutukseen tuore ripille päässyt ei kuitenkaan aio lähteä mukaan ajanpuutteen takia.
– En aio lähteä isoseksi, kun pitää käydä se koulutus. Minulla on melko kiireinen elämä, niin en oikein ehdi, Suntiala toteaa.

Ensi vuoden kesä täysin auki

Osa Lammilaisista isosista on toiminut myös Tuuloksen rippikoululeireillä isosina, sillä Tuuloksesta ei viime vuonna lähtenyt ollenkaan omaa isoskoulutusryhmää. Vuoden 2019 alusta Tuuloksen seurakunta liitetään Lammin seurakuntaan, joka aiheuttaa muutoksia myös Lammin rippikoululeireihin. Vaikka Tuuloksen seurakunta liitetäänkin vuoden alusta Lammiin, Laulajainen lupaa ettei Tuulosta missään nimessä unohdeta.

– Ajatuksena on alkaa pitää Nuorten iltaa sekä Tuuloksessa, että Lammilla. Rippikoululeireistä ei vielä tiedetä, yhdistetäänkö lammilaiset ja tuuloslaiset samaan rippikouluun vai ei. 15 henkilöä on kuitenkin raja, milloin leiri voidaan pitää.
– Ensi kesä on kokonaan auki, syksyllä tehdään päätöksiä rippikoulujen toiminnasta ja siitä, kuinka yhteistyötä aletaan tekemään Lammin ja Tuuloksen välillä. Vielä ei tiedetä ensi kesän työntekijöistäkään, Laulajainen toteaa.

Isoskoulutus ja syksyn toiminta alkavat perjantaina 14.9. kello 18 Nuorten illassa Lammin seurakuntatalolla ja keskiviikkona 12.9. kello 18 Nuorten illassa Tuuloksen seurakuntatalolla. Isoskoulutukseen ovat tervetulleita kaikki rippikoulun käyneet.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski