Pitäjät Lammi

Lammilaiset puolustavat lukiotaan: Kyseessä on sadan nuoren tulevaisuus

Lammilaisten vetoomus

Kaupunginjohdon kaavailut Lammin lukion lakkauttamisesta ovat saaneet lammilaiset tiivistämään rivejään, ja pitäjänkokouksessa valittu toimikunta on kerännyt Hämeenlinnan päättäjille faktatietoja siitä, miksi Lammin lukio kannattaa säilyttää.

– Lammin lukion säilyttäminen merkitsee paljon enemmän Lammin elinvoimalle, kuin mitä sen lakkauttaminen toisi säästöjä Hämeenlinnan kaupungille, todetaan toimikunnan laatimassa vetoomuksessa Hämeenlinnan päättäjille.

– Olemme pyrkineet lähestymään tätä asiaa faktojen kautta, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Pirjo Sandelius, joka itse myös istuu Koulutuskuntayhtymä Tavastian hallituksessa.

– Lukio yhdistää kaikkia lammilaisia yli puoluerajojen, eikä tämä ole poliittinen päätös, vaikka siitä poliittisessa järjestelmässä päätetäänkin. Olemme pyrkineet tuomaan esiin niitä asioita, jotka osoittavat, että nyt tehty säästö toisi jopa vuosikymmeniä kestävät haitat koko Lammin pitäjän elinvoimalle.

– Lammin lukiossa opiskelee noin sata nuorta kerrallaan, kertoo Lammin lukion rehtori Esa Kähkönen, jonka asiantuntemusta lukiokoulutuksesta toimikunta on hyödyntänyt. Esa Kähkösen mukaan on hyvin epävarmaa, että Lammin lukion lakkauttaminen toisi pitäjistä sata nuorta Hämeenlinnan lukioihin.

– Lähilukio takaa uuden opetussuunnitelman tavoitteen elämänmakuisesta arjesta lukiovuosina, mutta jos lukio sijaitsee kymmenien kilometrien päässä, merkittävä osa tulevista ikäpolvista jättäisi kokonaan menemättä lukioon, sanoo Kähkönen. Hän muistuttaa myös siitä, että lukiota valitseville lammilaisille ja tuuloslaisille on monta muutakin vaihtoehtoa tarjolla opinahjoksi. Lahden lukiot pärjäävät hyvin valtakunnallisissa vertailuissa, ja Padasjoen lukio tarjoaa ilmaiset kirjat ja tietokoneet. Ajokorttejakin on käytetty houkuttimina. Nämä voivat hyvinkin painaa valinnassa silloin, kun koulunkäynnin kustannuksiin tulee vielä matkakustannuksiakin mukaan.

Vetoomus Hämeenlinnan strategiaa mukaillen

Lammilaiset lukion puolesta -toimikunnan esitys on laadittu Hämeenlinnan strategian pohjalle, ja siinä sanotaan strategian toteuttamisen ratkaisevan sekä lammilaisten nuorten että koko Lammin tulevaisuuden.

– Toimikunnan kokoontumisissa on tullut esiin muun muassa sellainen seikka, että lukiolaiset tekevät pitäjässä erittäin paljon valmennus- ja ohjaustöitä eri harrastusten piirissä, kertoo Sandelius.

– Omassa harrastuksessaan edenneet nuoret ovat erinomainen yhteisöllinen lisä pitäjän harrastusmahdollisuuksiin. Päättäjillä ei ehkä ole tällaista ruohonjuuritason tietoa siitä, miten pitäjässä pystytään nuorille antamaan mahdollisuuksia. Jos pienestä pitäjästä lähtee pitkien koulumatkojen päähän sata nuorta, heidän mukanaan lähtee myös iso yhteisöllinen resurssi, jota ei mitenkään pystytä korvaamaan, Sandelius sanoo.

Erityisen tärkeänä Lammilla pidetään sitä tutkimustulosta, joka selkeästi osoittaa koko alueen sivistystason laskevan, jos sieltä viedään lukio pois.

– Lammin lukion lakkauttaminen olisi siten tietoinen päätös heikentää Lammin ja Tuuloksen koululaisten ja myös heidän tulevien lastensa sivistystasoa ja mahdollisuuksia, sanotaan vetoomuksessa. Tällä hetkellä Lammin lukio on oman alueensa nuorten ykkösvalinta lukioksi, ja keskeyttämisprosentti on siellä huomattavan alhainen, alle yksi prosenttia.

Bussit kulkevat molempiin suuntiin

Esa Kähkönen ja Pirjo Sandelius

Yksi lammilaisia huolettava asia on se, että myös perusopetuksen taso laskee, jos lukio-opetuksen tunnit eivät ole lisäämässä opettajien tuntimääriä.

– Pätevien opettajien saaminen vajaille tuntimäärille on varsin hankalaa, kertoo rehtori Kähkönen. Hän muistuttaa, että perusopetus on lähipalvelu, jonka laatua ei pitäisi tietoisesti laskea. Lammin lukion lakkauttaminen olisi hänen mukaansa hyvin raju isku koko pitäjän elinvoimalle.

– Koulutustarjonta lisää alueen vetovoimaa. Toivomme kovasti, että Hämeenlinnan päättäjät tekevät saman ratkaisun kuin Lammin lukion perustajat aikoinaan; he totesivat, että Lammin lukion perustaminen oli alueen sivistystahdon ilmaus.

Kähkönen muistuttaa, että Lammin lukio on erinomainen vaihtoehto myös kantakaupungin nuorille. Jos bussilla voi kuljettaa Lammilta ja Tuuloksesta lukiolaisia kantakaupunkiin, voidaan heitä samalla tavalla kuljettaa Lammillekin.

– Yhteishaussa nuoret valitsevat lukion oman mielenkiintonsa mukaan. Meillä on kuitenkin kokemusta siitä, että sekä Lahden että Hämeenlinnan suunnasta tuleville lukiolaisille nimenomaan pitkä koulumatka on sulkenut Lammin lukion pois vaihtoehdoista. Kymmenien kilometrien päivittäinen koulumatka asettaisi koko Lammin pitäjän lukiolaiset eriarvoiseen asemaan muiden Hämeenlinnan lukiolaisten kanssa. Nyt on kysymys kuntalaisten yhdenvertaisuudesta ja koulutuksen tasa-arvosta, Esa Kähkönen painottaa.

– Turvallinen maaseutulukio voi olla hyväkin vaihtoehto kaupungin hälinälle. Lisäksi meillä on vetovoimatekijöinä hyvinkin ainutlaatuisia uuden oppimisen mahdollisuuksia: Lammin biologinen asema, HAMKin kampus Evolla ja tietenkin oma, yli 30 vuotta jatkunut musikaalitraditiomme, joka on jo tähän mennessä avannut ovia ammattiin asti lammilaisille nuorille, Kähkönen kertoo.

Hiilineutraaliuteen pyrkivässä Hämeenlinnassa ei Kähkösen mukaan kuitenkaan olisi resurssiviisasta kuljettaa sataa lukiolaista joka päivä kantakaupunkiin, vaan lähilukio olisi ehdottomasti pienempipäästöinen vaihtoehto.

– Hämeenlinnan brändin mukaisesti Lammin lukio on nimenomaan ihan lähellä, Kähkönen toteaa.

Lammilaiset lukion puolesta -toimikunta on kerännyt informaatiota Lammin lukion puolesta -sivustolle www.lammilaiset.fi

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat