Pitäjät Lammi

Lammilla riemuittiin lakkiaisista

Jaakko Kartano. Kuva: Akseli Elomaa

Lammin lukion ylioppilasjuhla 2020, riemuylioppilaiden tervehdys

Hyvät tämän vuoden 2020 kevään ylioppilaat! Minulle oli suotu kunnia tuoda teille terveisiä 50 vuoden takaa. Valitettavasti koulun ylioppilasjuhla koronatilanteen takia ei voinut toteutua enkä siten voinut tuoda terveisiä sinä oikeana päivänä teille valmistuville ylioppilaille meiltä riemuylioppilailta.

Ylioppilaaksi julistamisen päivä on ikimuistoinen teille ylioppilaille, teidän perheillenne ja läheisillenne. Niin se oli meillekin 41 valmistuneelle ylioppilaalle keväällä 1970. Tämä vuosi on meille riemuylioppilaille myös merkittävä. Nyt melkein tuntuu, että mielestämme olimme juuri myös saamassa valkolakit.

Te ylioppilaat olette saaneet opiskella erilaisessa lukiossa kuin me aikoinaan. Opetusmenetelmät ovat muuttuneet, vallinnaisia aineita on enemmän ja opiskelu on kurssimuotoista ja käytettävissä on useita eri opiskelumenetelmiä. Meidän aikanamme koulujärjestelmä oli erilainen kuin nyt. Kansakoulua käytiin ensin 4 tai 5 vuotta ja sen jälkeen pyrittiin yhteiskouluun. Yhteiskoulu kesti vähintään 8 vuotta, joillakin vuosi–kaksi enemmän. Viimeiset kolme tai neljä vuotta muodostivat lukion. Suuria valinnanvapauksia ei ollut. Mutta pitkä yhdessäoloaika mahdollisti kestävät ystävyyssuhteet. Elämässä ystävät ovat tärkeitä.

Nyt on kolme kuukautta kulunut siitä, kun valmistuitte ylioppilaiksi. Olette varmaankin lukioajan miettineet, mitä teistä tulee isona, mitä lähdette opiskelemaan. Osa teistä on päässyt jatkamaan haluamalleen tielle, osa ei. Me riemuylioppilaat olimme 50 vuotta sitten täysin samanlaisessa tilanteessa. Kaikki ylioppilaskevään unelmat eivät sellaisinaan toteutuneet. Koimme pettymyksiä, mutta samalla saimme uusia tavoitteita ja mahdollisuuksia. Lopulta kaikki löysimme paikkamme yhteiskunnassa. ja pystyimme antamaan panoksemme maamme hyvinvoinnille.

Nyt puhutaan elinikäisestä oppimisesta. Ajatus ei ollut 50 vuottakaan sitten tuntematon. Vaikka hankit vain yhden ammatin, oli sinun kuitenkin pysyttävä kehityksen mukana. Mukanaolo edellyttää jatkuvaa tiedon seuraamista ja opiskelua. Tällä tavoin emme eroa teistä nyt valmistuneista ylioppilaista.

Jaakko Kartano ja Riitta Tyrkäs. Kuva: Akseli Elomaa

Riemuylioppilaat Jaakko Kartano ja Riitta Tyrkäs kirjoittivat ylioppilaiksi Lammin lukiosta vuonna 1970. Jaakko Kartano sai kunnian pitää juhlapuheen lukion ylioppilasjuhlassa.

Lukiokoulutus on yleissivistävää. Te valmistuitte Lammin lukiosta. Lammin lukiolla on pitkät perinteet. Koulu aloitti vuonna 1928. Koulu sai oikeuden antaa keskikoulutodistuksia vuonna 1931. Koulu saatiin lukioksi, kun yhteiskoulu laajeni kahdeksanvuotiseksi oppikouluksi vuonna 1961. Nyt se on osa Hämeenlinnan koululaitosta. Lammin lukion ja sitä edeltävän oppikoulun olemassaolo on paikkakunnan sivistystahdon tulos. Lukiolla on ollut merkittävä osa Lammin yhteisön kehityksessä, ja sillä on edelleen tärkeä paikka tässä.

Jos halutaan näivettää jokin paikkakunta, yksi tapa on poistaa sieltä koulusivistyksen saaminen. Nyt on Hämeenlinnassa ollut useita vuosia meneillään kyseenalainen kampanja hävittää sivistystä reuna-alueilta. Jotkut olettavat, että keskittämällä kaikki yhteen paikkaan, se säteilisi muualle. Tässä asiassa keskittäminen ei toimi. Lukion poistuminen Lammilta kiihdyttäisi paikkakunnan muuttumista pelkästään nukkumalähiöksi. Minä toivon teiltä uusilta ylioppilaita, että te toimisitte Lammin lukion säilymisen puolesta. Teidän panoksenne osaltaan takaisi Lamminkin pysyvän viihtyisänä ja elinvoimaisena asuinpaikkana.

Toivon teille vuoden 2020 ylioppilaat meidän riemuylioppilaiden puolesta onnea, menetystä ja kaikkea hyvää tuleville vuosillenne.

Jaakko Kartano
Kirjoittaja on taloustieteiden maisteri, Arkadian lukion (450 oppilasta) johtokunnan puheenjohtaja ja Lukion ylläpitäjä Ada Äijälä Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Lammin lukiosta 50 vuotta sitten.

Kuvituskuva: Colourbox

Onnea uusille ylioppilaille!
Lammin lukion ylioppilaat keväällä 2020

Huom! Keski-Hämeen paperilehdessä Jaakko Kartanon ja Riitta Tyrkkään kuvissa luki kuvaajan kohdalla Keski-Häme, eikä kuvaajan, Akseli Elomaan, nimi. Toimitus pahoittelee virhettä. Digilehteen kuvaajatieto tulostui oikein.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski