Pitäjät Lammi

Lammin hyvinvointikeskuksen rakennustyöt keskeytyivät

Lammin vanhan päiväkodin purkutyömaa. Kuva: Merja Hirvisaari

Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiön lähettämän tiedotteen mukaan Lammin uuden hyvinvointikeskuksen rakennushanke Lammin Isolukkarintielle käynnistyi valmistelu- ja purkutöillä 3. kesäkuuta, mutta ne jouduttiin vielä saman viikon aikana keskeyttämään.

– Lammilainen yksityishenkilö ilmoitti 6.6. rakennuttajalle, että purettavassa päiväkotirakennuksessa mahdollisesti pesii uhanalaisia tervapääskyjä, tiedotteessa kerrotaan. Säätiön toimesta tehtyjen selvityksien mukaan tervapääskyjen pesiä on purkurakennuksesta löytynyt ja asiasta on oltu yhteyksissä ELY-keskukseen. Rakennustyöt on nyt toistaiseksi keskeytetty. Tervapääskyjen pesimisrauhan vuoksi rakennustyöt tulevat viivästymään nykyisen arvion mukaan noin kahdella kuukaudella, joten asukkaille talo on muuttovalmiissa kunnossa vasta loppusyksystä 2020.

Lammin hyvinvointikeskuksen piti alkuperäisen aikataulun mukaisesti valmistua kesällä 2020 ja asukkaiden, muun muassa Lammin vanhainkodilta, muuttaa uusiin tiloihin elo–syyskuussa. Taloon tulee 42 asuntoa sekä ravintola, päivätoiminta-, liikunta- ja muita tiloja.

– Tervapääskyjen olemassaolo tuli kaikille hyvinvointikeskuksen suunnitteluissa mukana olleille taholle täytenä yllätyksenä, säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen toteaa.

– Jos suunnitelmamme mukainen aikataulu olisi toteutunut, niin hankkeen rakentaminen olisi käynnistynyt jo aiemmin keväällä ja tällöin emme olisi joutuneet tähän erittäin valitettavaan tilanteeseen.

Meriläisen mukaan tilanteessa ei ole kuin häviäviä osapuolia pois lukien tervapääskyt, sillä hankkeen rakennuttajalle viivästyminen tulee aiheuttamaan merkittäviä lisäkustannuksia monellakin tapaa.

– Urakoitsijat ja aliurakoitsijat joutuvat muuttamaan aikataulujaan ja kaikista valitettavinta viivästyminen on Lammin vanhainkodin asukkaille ja henkilökunnalle, jotka joutuvat pärjäämään loppuvuoteen 2020 saakka nykyisissä ehtoopuolen tiloissa.

– Rakennushankkeen kustannusarvio on vajaat 9 miljoonaa euroa, mutta viivästyminen tulee nostamaan urakkakustannuksia ja vaikuttamaan myös itse työn toteuttamiseen, kun aloitus kesäsyksy-rakentamisesta muuttuukin syksytalvi-rakentamiseksi, toimitusjohtaja toteaa.

– Kaikesta huolimatta olemme säätiössä linjanneet, että turhalla kiireellä emme hanketta tule pilaamaan, vaan lentäköön linnut pesästään aikanaan ja sen jälkeen urakoitsija jatkaa ilmoittamassaan aikataulussa.

Lue myös: Päiväkotia puretaan jo

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski