Pitäjät Lammi

Lammin hyvinvointikeskus: useampi toimija saman katon alla on vahvuus

Tiia Putkonen ja Päivi Helen ovat tyytyväisiä uusiin tiloihin, joissa eri toimijoiden kesken toimintaa on mahdollista kehittää jatkuvasti. Kuva: Maria Ilonen

Hyvinvointikeskuksessa on nykyaikaiset ja valoisat tilat, joissa tavoitellaan yhteisöllisyyttä ja toimintojen jatkuvaa kehittämistä.

Lammin hyvinvointikeskus Pellavakoti valmistui joulukuun alussa. Siellä on kaksi siipeä tehostetun palveluasumisen asuntoja sekä kaksi siipeä vuokra-asuntoja, joihin voi hakea kriteerit täytettyään Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön kautta. Organisaatiomuutoksen yhteydessä Pellavakotiin muuttivat myös Lammi-Tuulos kotihoidon toimisto ja päivätoiminta. Muutot tapahtuivat porrastetusti suunnitellussa aikataulussa, tavaroita tuotiin paikan päälle jo etukäteen. Asukkaiden omaiset olivat muutossa ja huoneiden sisustamisessa apuna.

Kun tuliterissä tiloissa on ehditty toimia reilu pari kuukautta, ovat sekä tehostetun palveluasumisen yksikön johtaja Päivi Helen että kotihoidon ja päivätoiminnan johtaja Tiia Putkonen tyytyväisiä. Jotkut asiat hakevat uusissa tiloissa vielä paikkaansa ja säilytystilaa tarvitaan lisää, mutta muuten arki on lähtenyt rullaamaan hyvin. Tiloissa on molempien mielestä vain plussaa. Ne ovat nykyaikaiset, hyvin valaistut ja esteettömät liikkua apuvälineiden kanssa.

– Vanhainkodissa ei huoneissa ollut esimerkiksi omia vessoja. Nyt jokaisella on omat tilat, Päivi Helen sanoo.

Ennen Pellavakotiin muuttoa vanhainkoti toimi terveyskeskuksen vuodeosaston vanhoissa, moneen otteeseen remontoiduissa tiloissa.

Hyvinvointikeskuksessa asukkaiden hoiva ei ole muuttunut ja henkilökuntakin on tuttu. Paljon muutoksia tapahtui maksukäytännöissä. Aiemmin asiakas maksoi yhden summan, johon sisältyi lähes kaikki, nyt laskutetaan erikseen muun muassa asumismenot, lääkkeet sekä hoivan ja hoidon menoja.

Kuva: Maria Ilonen

Kuntosalin laitteet on suunniteltu vanhuksille niin, että niissä on otettu rajoitteet huomioon. Sinikka Lindholm esittelemässä laitteita.

Uudet tilat tarjoavat uusia mahdollisuuksia, kuten nykyaikainen kuntosali, jossa on vanhuksille suunnatut älylaitteet. Kuntosalilla talon fysioterapeutti järjestää esimerkiksi jumppaa, joka tällä hetkellä toteutetaan koronan takia yksilöllisesti. Ravintolan on tarkoitus tulevaisuudessa olla kaikille avoin ja sinne voivat tulla esimerkiksi omaiset tai kuka tahansa kyläläinen syömään.

– Tehostetun palveluasumisen siivistä ei nyt koronan takia juuri liikuta muualle ja siellä syödään omissa yhteistiloissa, mutta koronan jälkeen on tarkoitus tulla syömään koko talon yhteisiin tiloihin, kertoo Päivi Helen.

Yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta uusilta tiloilta toivotaankin. Suunnitelmissa on myös aktiivinen ohjelmatoiminta, mitä toki oli jo ennen muuttoa lakkautetuissa yksiköissä. Toistaiseksi korona on estänyt vierailevat esiintyjät.

Kuva: Maria Ilonen

Koronan aikana tehostetun palveluasumisen yksiköstä ei tulla koko talon yhteisiin tiloihin syömään, mutta tulevaisuuden ajatus on nimenomaan yhdessä ruokailu, mistä voi löytää juttukavereita.

Päivätoiminta on pyörinyt koronatauon jälkeen taas syyskuusta alkaen. Sen tavoitteena on tukea ikäihmisten kotona asumista mahdollisimman pitkään. Uudet tilat ovat entisiä jonkin verran pienemmät, mutta valoisat ja viihtyisät. Niin päivätoiminnan tiloissa, kuin muuallakin hyvinvointikeskuksen seinillä on luontoaiheista tapettia. Rakennuksen alakerrassa sijaitsevat saunatilat ja pyykkitupa. Myös pihalla on kuntoilulaitteita ja viereisen puiston käyttömahdollisuuksista on ollut puhetta niin, että siellä olisi mahdollista kulkea rollaattorin kanssa ja että sinne tulisi penkkejä levähtämistä varten.

Kuva: Maria Ilonen

Päivätoimintaa on Pellavakodissa maanantaista perjantaihin. Uusissa tiloissa on valoisaa ja toisesta kerroksesta mukavat maisemat.

– Nyt olemme tässä keskellä kylää, meillä on mahdollisuus lähteä asiakkaiden kanssa kauppaan tai pankkiasioille tai ihan vaan kylänraitille katselemaan ihmisvilinää, sanoo Tiia Putkonen sijainnista.

Sen, että saman katon alla toimii useampi eri yksikkö ja iso, ammattitaitoinen porukka, Putkonen ja Päivi Helen näkevät rikkautena.

– Kun on useampia erilaisia mielipiteitä, on entistä paremmat mahdollisuudet kehittää toimintaa koko ajan, Putkonen sanoo.

Avoimet ovet kaikille kyläläisille oli tarkoitus järjestää, mutta koronan takia se peruuntui. Tapahtuma on kuitenkin suunnitelmissa järjestää, kunhan tilanne sallii.

Lammin ikäihmisten hyvinvointikeskus. Havainnekuva: Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiö

Lammin Pellavakoti

  • Joulukuussa valmistuneen Lammin hyvinvointikeskus Pellavakodin katon alle muutti useampi toimija. Lammin vanhainkodin ja Naskalin palvelutalon toiminta ajettiin tuolloin alas.
  • Pellavakodissa on kaksi siipeä tehostetun palveluasumisen esteettömiksi suunniteltuja asuntoja. Tehostetun palveluasumisen yksikköön pääsee vain täytettyään kriteerit, joiden mukaan ei asukas ei pärjää enää yksin kotona. Asiakkaiksi tullaan asiakasohjausyksikön palveluohjaajan kautta.
  • Palkkisillan palvelutalo muutettiin myös tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Lammin vanhainkodin ja Naskalin palvelutalon sekä Palkkisillan palvelutalon asukkaat muuttivat omien ja omaistensa toiveiden mukaan joko Pellavakotiin tai Palkkisiltaan tai muualle Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten palveluasumisen yksiköihin. Pääosin kaikki pääsivät muuttamaan toiveidensa mukaisesti. Henkilökunta on Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten palveluiden henkilökuntaa.
  • Pellavakotiin siirtyivät myös Lammi-Tuulos kotihoidon toimisto sekä päivätoiminta. Hyvinvointikeskuksessa on myös vuokra-asuntoja, joihin haetaan asukkaiksi Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön kautta. Kriteerinä asunnon saamiseksi on tietty ikä sekä tuen tarve. Vuokra-asuntojen asukkaista osa on kotihoidon palveluiden piirissä. Tällä hetkellä vapaita asuntoja ei tosin ole.
  • Ravintolatoiminnasta hyvinvointikeskuksessa vastaa Palmia Oy.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski