Pitäjät Hämeenkoski Lammi Tuulos

Lammin lukion tulevaisuus — valoisa vain synkkä?

Tänä lukuvuonna syksyn itsenäisyys -ja ylioppilas juhlat järjestettiin ilman yleisöä. Kuva: Antti Ahonen

– Minä olisin tyytyväinen peruslukioon ilman mitään erityisiä painotusaineita, kertoo 9.-luokkalainen Akseli Kärkkäinen toiveistaan Lammin lukion suhteen. Nyt Kärkkäinen opiskelee peruskoulun viimeisellä luokalla Hakkalan koulussa. Kärkkäinen sanoo, että olisi menossa lukioon ainakin, jos se sijaitsee lähellä eikä keskiarvoraja ole kovin korkea. Nita Lindberg, myös 9.-luokkalainen, kertoo, että haluaisi Lammin lukioon enemmän vaihtoehtoja kielten opiskeluun ja enemmän syventäviä ja soveltavia kursseja aineista.

Lammin lukio on nuorten mielestä sopiva yleislukio. Kuva: Antti Ahonen

Lukiolaisen Knut Hiidenheimon mielestä Lammin lukion tulevaisuus näyttää hyvältä. Lukion säilyminen olisi hyvä asia. Parantamista ei Hiidenheimon mielestä ole. Hänen mielestään Lammin lukio on sopiva yleislukio. Painotuslinjana hän suosittelee yhteistyötä biologisen aseman kanssa.

Hiidenheimo asuu Hämeenkoskella mutta tuli Lammin lukioon, koska se on hänen lähilukionsa ja hänen veljensä opiskelee samassa koulussa.

– Houkutteleva linja, joka pitäisi lukion Lammilla, olisi jokin linja, mikä kiinnostaisi mahdollisimman monia, Hiidenheimo visioi.

Hiidenheimon mielestä Lammin lukion etuja on sen koko: Koulussa on kohtuullinen määrä oppilaita eikä se ole kovin suuri. Lisäksi kaikki tuntevat toisensa.

Lammin lukiota pitäisi mainostaa enemmän. Kuva: Antti Ahonen

Lukiolaisen Kia Helènin sai Lammin kouluun se, että hän ei tiennyt mihin muualle hakisi, ja Lammin lukio oli lähellä ja lukion houkutukset tehosivat häneen.

– Lammin lukion etuja on ne, että siellä saa tukiopetusta aina jos pyytää ja tutut opettajat, kertoo Helèn, jonka mielestä Lammin lukiota pitäisi paremmin mainostaa peruskoululaisille.

– Perinteiset houkutteet ovat ihan hyviä, kuten musikaali ja kansainvälisyys, mutta Lammin lukiota pitäisi mainostaa enemmän lukioon hakeville, sanoo Helén.

Helén kokee, että Lammin lukion tulevaisuus on koko ajan vaakalaudalla, koska se on ollut monta kertaa lopetusuhan alla ja tulee varmasti vielä olemaan.

– Lammin lukio ei tarvitse erityistä painotuslinjaa, yleislukio on ihan hyvä asia, kommentoi Helén.

Lammin lukio. Kuva: Antti Ahonen

Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitoksissa siirryttiin 30.11.2020 kasvomaskien täysimääräiseen käyttöön. 

Rehtori Esa Kähkönen toteaa, että vuosittainen opiskelijakysely suoritetaan jokaisessa Tavastian lukiossa, ja sen mukaan etäisyys on suurin syy tulla Lammin lukioon. Lammin lukio on siis erityisesti paikallisten lähilukio. Vetovoimatekijöinä ovat musikaali ja vilkas kansainvälisyys. Lammin lukio on yleislukio. Rehtorin mukaan koulu on sopivan kokoinen, opiskelijoiden yhteisöllisyys on tiivistä ja opettajat tuntevat opiskelijat.

– Ja se on luonnollinen jatkuma Hakkalan koululle, toteaa Kähkönen.

Rehtori myös sanoo, että ehdoton etu lähilukiolle on se, että opiskelijoiden koulumatkat ovat inhimillisiä. Opiskelijoille jää aikaa harrastuksille ja kotitehtäville.

Antti Ahonen, Aatu Kuisma
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski