Pitäjät Lammi

Lammin pankkien tuloskunnot eri suuntiin

Lammin Osuuspankki ja Lammin Säästöpankki toimivat molemmat Lammin keskustaajamassa Mommilantien varrella.

Viime vuoden kotimaisen talouden positiivinen vire näkyi myös molempien lammilaisten pankkien, Lammin Säästöpankin ja Lammin Osuuspankin eli Lammin POP Pankin kasvulukemissa huolimatta sijoitusmarkkinoiden loppuvuoden heikosta kehityksestä.

Työ ja talous

Molemmat pankit toimivat niitä säätelevien lakien mukaan asiakkuuteen tai jäsenyyteen perustuen eivätkä ne jaa osinkoja, vaan käyttävät tuloksensa toimintansa kehittämisen rahoittamiseen sekä alueensa elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Asiakasmäärillä mitaten Lammin Säästöpankki on noin kolme kertaa isompi kuin Lammin Osuuspankki. Osuuspankin tuloskunto oli kuitenkin viime vuonna parempi ja se pystyi kasvattamaan tulostaan.

Lammin Säästöpankin tulos heikkeni

Lammin Säästöpankin asiakasmäärä kasvoi 771 asiakkaalla, luottokanta kasvoi 6,7 prosenttia ja talletuskanta 2,9 prosenttia, mutta liikevoitto putosi roimasti 2,7 miljoonasta eurosta 1,9 miljoonaan euroon. Liiketoiminnan kasvu tuli pääosin pankin toimialueen suurimmista keskuksista Hämeenlinnasta, Hyvinkäältä, Klaukkalasta ja Tuusulasta. Lammin Säästöpankilla on kymmenen konttoria Kanta-Hämeen ja Keski-Uusimaan alueella, pääkonttori on Hyvinkäällä.

– Kirjanpitoperiaatteet muuttuivat edellisestä ja sillä oli jonkin verran vaikutusta vuosien 2017 ja 2018 tulosten vertailtavuuteen, sanoo pankin toimitusjohtaja Lauri Kalpala. Viime vuoden liikevoitto oli budjetoidun mukainen ja sen laskuun vaikutti pääasiassa pankin pitkäaikaisten korkosuojausten osittainen erääntyminen ja pankin sijoitussalkun loppuvuoden arvonlasku, jatkaa Kalpala.

– Vastaavasti alkuvuodesta 2019 osakemarkkinat toipuivat voimakkaasti, ja vuoden 2019 liikevoiton odotetaan olevan noin 2,4 miljoonan euron luokkaa, toteaa Kalpala.

– Lammin Säästöpankki tahtoo olla toimialan kehityksessä vahvasti mukana. Asiakkaat odottavat meiltä helppoutta, joustavuutta ja asiantuntemusta. Sähköiset lainapäätökset, verkkoneuvottelut, kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset yrityksien tiloissa ja asiakkaiden kotona ovat entistä vahvemmin tätä päivää, toteaa toimitusjohtaja Lauri Kalpala.

Lammin Säästöpankki perusti viime vuonna aktiivisista asiakkaista koostuvan Vaikuttamo-työryhmän, joka omilla näkemyksillään ja ideoillaan edesauttaa pankin kehittymistä.

– Tällä hetkellä meillä on jo noin 60 aktiivista asiakasta kehittämässä pankkimme toimintaa. Otamme mielellämme Vaikuttamoon jatkossakin lisää aktiivisia vaikuttajia, Kalpala kertoo.

Lammin Osuuspankin luottokanta kasvoi ja tulos parani

POP-pankkiryhmään kuuluvan Lammin Osuuspankin asuntoluotot kasvoivat viime vuonna yhteensä yli 7 prosenttia. Erityisen vauhdikasta kasvu oli Hämeenlinnan konttorilla, jonka luotonanto kasvoi yli 19 prosenttia. Yritysluotot kasvoivat yhteensä lähes 11 prosenttia. Kaikkiaan uusia luottoja myönnettiin

yli 41 miljoonaa euroa. Lammin Osuuspankilla on kolme konttoria Hämeenlinnan kantakaupungissa, Lammilla ja Lahdessa.

– Lammin Osuuspankin liikevoitto parani 5,9 prosenttia 960 tuhanteen euroon huolimatta kasvaneista panostuksista digitaalisiin kanaviin. Muun muassa verkkopankki ja mobiilipankki uudistettiin kokonaan entistäkin asiakasystävällisemmäksi, kertoo toimitusjohtaja Mikko Seppänen.

– Hämeenlinnassa jalkauduttiin entistä enemmän asiakkaiden pariin esimerkiksi kauppakeskuksiin ja pilotoitiin mallia, jossa konttorista tehdään tarvittaessa myös kotikäyntejä, jolloin asiakkaan ei tarvitse välttämättä tulla pankille lainkaan. Pidämme konttorikanavaa kuitenkin edelleen tärkeänä, sanoo Seppänen. Seppänen on myös erittäin tyytyväinen siihen, että puolueettomien tutkimusten mukaan POP pankki -ryhmällä on ollut jo useita vuosia peräkkäin tyytyväisimmät pankkiasiakkaat.

Pankkien avainluvut vuodelta 2018 (suluissa 2017)

Pankki:

Asiakkaita:

Vakavaraisuussuhde %:

Liikevoitto milj. eur:

Luotot, milj. eur:

Tase milj. eur:

Oma pääoma ja varaukset milj. eur:

Kulu–tuotto-suhde:

Henkilöstö:

Jäseniä (vain Lammin POP):

Lammin Säästöpankki

n. 29700 (n. 28900)

19,5 (18,6)

1,94 (2,72)

492 (461)

517,6 (501,9)

53,4 (52,2)

85,4 (73,4)

65 (64)

 

Lammin POP Pankki

n. 9500

22,0 (22,1)

0,96 (0,91)

147

178

18,4 (18,7)

77,4 (77,2)

20 (20)

4797 (4684)

Säästöpankeissa pankin päätöksentekoon osallistuvat kaikki tallettaja-asiakkaat, osuuspankeissa jäsenosuuden maksaneet asiakasomistajat.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski