Pitäjät Kulttuuri Lammi

Lammin raitin vaiheet kansiin

Jaakko Rautavirta. Kuva: Maria Ilonen

Vanhaa kirkonkylää esittelevä teos on koostettu Jaakko Rautavirran laajan Lammi-aiheisen valokuvakokoelman ympärille.

Jaakon päivänä 25.7. julkaistiin erityisesti vanhaa Lammin kirkonkylää esittelevä teos Lammin raitin vaiheita. Kirja rakentuu lammilaisen Jaakko Rautavirran  laajasta arkistosta valikoidun, noin 200 Lammin kirkonkylä -aiheisen valokuvan ja hänen keräämiensä muisti- ja arkistotietojen ympärille.

Rautavirta kiinnostui vanhasta kirkonkylästä kuulleessaan siitä tarinoita vuonna 1891 syntyneeltä isältään Kalle Rautavirralta. Vanhimmat kokoelman kuvista ovatkin hänen perujaan. Jaakko Rautavirta kertoo, kuinka he isän ja naapurin isännän Martti Huovilan kanssa istuivat keittiön pöydän ääressä ja kävivät vanhoja valokuvia läpi. Isä kertoi tarinoita 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella eläneistä henkilöistä ja sen ajan rakennuksista ja Jaakko Rautavirta kirjasi näitä myös muistiin. Isänsä muistitietoja Rautavirta on täydentänyt arkistotiedoilla.

Lammin raitin vaiheita -kirja  julkaistiin 25.7.2020. Jaakko Rautavirta kertoo olevansa erityisen tyytyväinen kirjan kansikuvaan, joka on 1920-luvulta.

Kirjan kuvista vanhin on vuodelta 1892 ja uusimmat kuluvan vuoden keväältä. Valokuvien lisäksi kirjassa on lammilaislähtöisen maanmittausinsinööri Juha Riihirannan koostama rekonstruktiokartta Lammin kirkonkylästä ennen vuoden 1918 paloa, jossa muun muassa Jaakko Rautavirran isän kotitalo paloi. Kirja esittelee tarkemmin kirkonkylän läpi kulkeneen neljän päätien varrella olevaa tai aikanaan ollutta rakennuskantaa. Jaakko Rautavirran kuvien lisäksi kirjaan ostettiin joidenkin kuvien julkaisuoikeuksia sekä saatiin täydennyksiä yksityishenkilöiden valokuva-albumeista. Rautavirran kokoelman ulkopuolelta erittäin merkityksellinen oli taiteilija Olli Peltosen perikunnan kuvakokoelma. Aivan viime hetkillä toimituskunta sai käyttöönsä Pentti Laaksoselta hänen isoisänsä Hjalmar Laaksosen kuvakokoelman, josta löytyi muun muassa ajalleen poikkeuksellisia tilannekuvia kirkonkylältä 1920-luvulta. Tuohon aikaan ihmiset yleensä poseerasivat vakavina valokuvissa.

Kuva: Olli Peltosen perikunta

Lammin raitin vaiheita -kirjan kuvitusta: Lammin kirkonkylää 1950-luvulla.

Jaakko Rautavirta on kartuttanut valokuvakokoelmaansa ostamalla valokuvia muun muassa postimerkkiliikkeistä ja erilaisista kokoelmista. Erityisesti hän on ollut aina kiinnostunut juuri kirkonkylää ja sen ympäristöä esittävistä kuvista ja nimenomaan rakennuksista. Rautavirta on yhteistyössä Matti Siivosen kanssa kartuttanut Lammi-aiheista kuvakokoelmaa ainakin vuosikymmenen ajan. Niin kauan on itänyt myös ajatus valokuvien koostamisesta. Rautavirran kuvakokoelmasta osa oli esillä ensimmäisen ARS Peltolehto -näyttelyn yhteydessä vuonna 2018. Vanhat kuvat herättivät valtavan kiinnostuksen. Tämä oli viimeinen sysäys kirjan tekoon. Kirjoittajaksi saatiin toimittaja Susanna Mattila. Kirjan graafisesta suunnittelusta ja taitosta vastasi Maarit Vuoritie. Kirja on kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys Lykky Ry:n julkaisema.

Susanna Mattila (vas.), Matti Siivonen ja Jaakko Rautavirta. Kuva: Maria Ilonen

Jaakko Rautavirran laajaan kuvakokoelmaan ja hänen keräämiensä muisti- ja arkistotietojen ympärille rakentuvan Lammin raitin vaiheita -kirjan toimitti Susanna Mattila (vas.), kuvavalinnoista vastasivat Matti Siivonen ja Jaakko Rautavirta. 

Jaakko Rautavirta on tyytyväinen, kun kuvat saatiin viimein kansiin. Hän on syntynyt vuonna 1931 ja elänyt myös itse nyt jo purettujen rakennusten aikana. Myös tarinat, joita hän aikoinaan kuuli, tekevät rakennukset eläviksi.

– Kuvista tulee mieleen kaikki nähdyt ja kuullut tarinat. 1920-luvun tapahtumatkin tulevat eläviksi, kun niistä ja sen ajan henkilöistä on kuullut kertomuksia, Rautavirta kertoo.

Rautavirta sanoo, että nälkä vanhojen kuvien suhteen on vain kasvanut ajan myötä ja kasvaa vieläkin. Kuva, minkä hän erityisesti toivoisi vielä löytävänsä, on hänen isänsä kotitalon kuva.

– Sitä olen etsinyt, mutta en ole löytänyt. Kuvia kyllä on, mutta ne ovat suppeita, ja niissä ei näy koko rakennus, Rautavirta sanoo.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat