Pitäjät Teemat Lammi

Lammin riistanhoitoyhdistys tekee metsästystä tutuksi nuorille

Kuva: Kati Heinonen/Lammin riistanhoitoyhdistys

Lammin riistanhoitoyhdistys on tehnyt metsästysharrastusta tutuksi nuorille jo vuosia.

–Viime vuonna kutsuimme metsästyskortin suorittaneita nuoria henkilökohtaisesti kolmen illan nuorisotapahtumaan muun muassa sorsajahtiin. Nuoria on käynyt tutustumassa myös kyyhkysjahtiin ja heille on järjestetty haulikkokoulu. Lammin riistanhoitoyhdistys järjestää myös metsästäjätutkintoon valmentavaa kurssia sekä ottaa vastaan metsästäjätutkintoja sekä ampumakokeita, sanoo Lammin Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kati Heinonen.

–Kurssi- ja esittelymuotoista toimintaa on tarkoitus jatkaa osana yhdistyksen nuorisotoimintaa jatkossakin. Seurat ovat mukana nuorisotoiminnassa. Jos hallituksessa esitän jotakin nuorisoon liittyvää toimintaa, joku hallituksen jäsen ottaa ehdotuksesta yleensä kopin, jatkaa puheenjohtaja Ville Sipilä.

–Hakkalan koulussa järjestetään riista- ja kalastuskurssia, jossa olemme vierailleet esittelemässä metsästystä ja myös alakoulun kanssa on tehty yhteistyötä, sanoo Heinonen.

Kuva: Kati Heinonen/Lammin riistanhoitoyhdistys

Metsästyksen ja aseen käsittelyn perusteet tulevat kursseilla tutuiksi.

Tuuloksen 4H-yhdistyksen eräkerhossa metsästäjät ovat käyneet kertomassa omasta harrastuksestaan. Myös partiolaisille on metsästystä esitelty niin paikallisesti kuin leireilläkin.

–  Vuonna 2016 kävimme esittelemässä suomalaista metsästystä kansainvälisellä Roihu partioleirillä Evolla. Etenkin ulkomaisia leiriläisiä suomalaiset metsästystavat ja -käytännöt kiinnostivat kovasti. Ne eroavat jonkin verran esimerkiksi keskieurooppalaista käytännöistä, sanoo Sipilä.

Seuroissa riittää työtä

Moni metsästävä nuori on tullut mukaan harrastukseen vanhempien kautta. Seuroihin toivotaan uusia metsästäjiä. Seuroihin on tullut nuoria, mutta heitä olisi tietysti hyvä saada aina lisää.

–Ukkoutuminen ei ole meillä vielä ongelma, mutta tilanne voi olla toinen kymmenen vuoden päästä. Metsästysharrastukseen kuuluu paljon muutakin kuin vain itse metsästäminen, muun muassa riistanhoitoa ja ruokintaa. Riistakolmiolaskentoihin riittää vielä väkeä mutta kymmenen vuoden päästä voi olla tilanne toinen. Tärkeää on luoda oikeita mielikuvia metsästyksestä, sanoo Heinonen.

Seuroissa eivät työt vähene ja esimerkiksi peura- ja kauriskantojen vahvistuessa metsästäjiä tarvitaan jatkossakin, miettii Sipilä.

Kuva: Kati Heinonen/Lammin riistanhoitoyhdistys

Haulikkokoulu perehdyttää aseeseen ja sen käsittelyyn.

Käytännön kokemukset metsästystilanteista ovat tärkeitä. Niissä tilanteissa nuoria voidaan ohjata henkilökohtaisesti ja näyttää esimerkiksi passipaikat ja ampumasuunnat ja näin tilanteet konkretisoituvat.

–Haulikkokoulussa on testattu erilaisia patruunoita ja millaisia kuvioita on syntynyt. Nuoret pääsivät ampumaan kiekkoja ja kyyhkypassissakin koettiin jännittäviä hetkiä naamioverkkojen alla, sanoo Heinonen.

Naiset entistä kiinnostuneempia metsästyksestä

Naiset ovat yleisesti ottaen lisänneet osuuttaan metsästysseuroissa. Metsästys kiinnostaa myös tyttöjä.

–Naisia tulee mukaan koiraharrastuksen ja myös ruoan myötä. Hyvä riistaruoka ja ruoan alkuperä kiinnostavat monia, sanoo Heinonen.

Heinonen itse metsästää kaikkea karhusta pienpetoihin.

–Metsästys on minulle oikeastaan elämäntapa.

Metsästyskipinän saanut nuori voi liittyä metsästysseuraan.

–Tosin seuroissa on erilaisia käytäntöjä sen suhteen, miten uusia jäseniä otetaan. Lammilaisilla seuroilla käytännöt eivät varmaan ole tiukimmasta päästä. Joka tapauksessa eduksi on aina jokin side paikkakuntaan tai paikallisiin ihmisiin, sanoo Sipilä.

Kuva: Kati Heinonen/Lammin riistanhoitoyhdistys

Kyyhkypassissa on koettu jännittäviä hetkiä.

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat