Pitäjät Lammi

Lammin seudun kansalliset seniorit 25 vuotta

Lammin seudun kansalliset seniorit. Kuva Marja-Riitta Heinonen

Lammin seudun kansallisten seniorien perustava kokous pidettiin 2.11.1995. Uusi yhdistys sai nimen Lammin Kansallinen Eläkeläisseura. Vain pari vuotta myöhemmin nimeksi tuli Lammin kansalliset seniorit ry ja nykyinen nimi – Lammin seudun kansalliset seniorit ry – on ollut käytössä vuodesta 2014 lähtien.

Yhdistyksen juhlavuotta on vietetty varsin erikoisissa tunnelmissa. Jo alkuvuodesta ohjelmatoimikunnalla oli valmiit suunnitelmat marraskuisen vuosijuhlan varalle, mutta koronaviruspandemia pakotti lopulta perumaan koko juhlan. Sääntömääräiset kokoukset ja muutama lounastilaisuus on kuitenkin pystytty järjestämään valtakunnallisia turvaohjeita noudattaen. Korona on pitänyt valppaana ja joustoa on tarvittu, ohjelmakalenteriin on tullut muutoksia lähes viikoittain.

Hyvää on ollut se, että ulkoilua on ollut entistä enemmän. Ryhmäverryttelyt ja pienimuotoiset kenttäpelikisat ovat virkistäneet harmaata syksyä. Useita jäseniä on juhlavuoden kunniaksi huomioitu ansiomerkeillä. Kansallinen Senioriliitto ry on myöntänyt kultaiset ansiomerkit Raija Nurmelle ja Impi Pihlajamäelle, jotka molemmat ovat olleet yhdistystä perustamassa ja aktiivisina jäseninä siitä lähtien. Kultainen ansiomerkki on myönnetty myös Eira Vuorelalle, joka on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana sekä yhdistyksemme edustajana Hämeen kansallisen senioripiirin hallituksessa. Hopeisen ansiomerkin on saanut Kaisu Koskue mm. ansioistaan yhdistyksen historiikin kirjoittajana sekä aktiivisesta osallistumisesta erikoisasiantuntijana. Ansiomerkin hänelle on myöntänyt Hämeen kansallisen senioripiiri. Yhdistyksen pronssiset ansiomerkit ovat saaneet Sinikka Hakala, Pauli Hirviniemi, Jaakko Kartano, Marjatta Kartano, Reima Numminen, Terttu Sistola, Hellevi Vepsä ja Sirkka Vierto.

Ansiomerkkien luovutus on hoidettu poikkeuksellisesti onnittelukäynnein ns. ovelta-ovelle, koska viimeinenkin yhteinen tapaaminen ennen vuodenvaihdetta jouduttiin varotoimenpiteenä perumaan koronaepidemian takia.

Kuva: Marja-Riitta Heinonen

Lokakuussa järjestettiin Konnarin kentällä ja lähimaastossa liikuntabingo. Venytysharjoituksia veti Erkki J. Vilén. Erilaisia rasteja oli yhteensä seitsemän, mukaan lukien puun halaus ja kuntoportaat.

Syyskokouksessa valitussa hallituksessa (pj + 7 jäsentä) jatkaa puheenjohtajana Ulla Kartano, varapuheenjohtajana Marja-Riitta Heinonen, sihteerinä Marjatta Kartano, taloudenhoitajana Merja Vilén ja emäntänä Sirkka Laurila, joista viimeksi mainitut toimivat myös liikuntavastaavina. Matkat ja retket sekä kulttuuritapahtumat hoitaa Riitta Tarvainen. Marja Numminen toimii it- ja verkkosivuvastaavana ja Sirkka Vierto jäsenrekisterivastaavana.

Näkymät ensi vuoteen ovat epävarmat. On hyvin todennäköistä, ettei alkuvuodesta pystytä järjestämään lounastilaisuuksia Turvantalolla. Tämä puute yritetään korvata toteuttamalla erilaisia ulkoilutapahtumia. Päättynyt syksy on osoittanut, että ulkoilmatapahtumat vetävät puoleensa, oli sää sitten mikä tahansa.

Lammin seudun kansalliset seniorit ry:n puheenjohtaja Ulla Kartano. Kuva: Pertti Heinonen

Säällä kuin säällä mölkkyä ja muita pelejä Konnarin laavulla marraskuussa. Heittovuorossa puheenjohtaja Ulla Kartano, Anja Salomäki seuraavana.

Vaikeasta vuodesta huolimatta voidaan todeta, että jäsenet ovat uskollisesti pysyneet joukossa mukana. Pientä laskua määrässä on ollut, mutta toistaiseksi tilanne on vakaa. Jäsenistö on ollut ymmärtäväistä ja sopeutunut joustavasti muutoksiin. Hyvässä yhteishengessä senioriyhdistys on valmis uusiin haasteisiin.

Kuva: Pertti Heinonen

Herkulliset makkarat nuotiolta ja kuuma kahvi kuppiin – voi miten maistuikaan hyvältä!

Suunnitelmia vuodelle 2021 on tehty toiveikkaalla mielellä. Vuosittain on ollut tapana järjestää yhteisiä tapahtumia ja osallistua niihin lähipaikkakuntien (Asikkala, Hollola, Hämeenlinna, Kuhmoinen, Kärkölä, Padasjoki) yhdistysten kanssa. Valitettavasti päättyvänä vuonna 2020 kaikki peruuntuivat, mutta nyt lähdemme positiivisin mielin rakentamaan uutta toimintavuotta. Kuukausilounaat teemoineen pidetään ohjelmistossa mukana. Ulkoilutapahtumat on otettu innostuneesti vastaan ja niitä jatketaan heti kevättalvella. Tältä vuodelta peruuntuneet retki- ja kulttuuritapahtumat otetaan uudelleen ohjelmistoon.

Yhdistyksen jäsenistö on reilua ja hyväntuulista joukkoa, jatkamme ”Rohkeasti tulevaisuuteen”

Marjatta Kartano
Kirjoittaja on Lammin seudun kansalliset seniorit ry:n sihteeri

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski