Pitäjät Lammi

Lammin uudet kuntoportaat on mietitty viimeisen päälle

Päivi Kankaanmäki näyttää mallia kuntoportailla treenaamiseen. Kaide on hyvä tuki venytyksiin. Kuva: Jussi Karvonen

Lammin Konnarin koulun rinteeseen rakennetut kuntoportaat ovat muutamssa viikossa saaneet paljon käyttäjiä.

Treenatessa on rajana vain mielikuvitus

– Portaat ovat hyvin monipuolinen tapa pitää kuntoa yllä, oikeastaan vain mielikivitus on rajana, sanoo Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Kankaanmäki.
Portaiden 54 askelmaa vievät mehut kuntoilijasta. Jollei ensimmäisellä nousulla maitohapot tarpeeksi jyllää, voi kipaista portaita tai viereistä hiekkarinnettä alas ja ottaa uusiksi. Pitempää lenkkiä kaipaava voi kiertää lenkin pururadan kautta.
– Portaita voi tietysti juosta tai kävellä ylös ja alas. Yksi tehokas tapa on hyppiä portaita ylös. Tasapainon kehittämiseen hyvä tapa on tulla portaita alas erittäin hitaasti, jolloin on pakko pitää tasapainoa yllä yhden jalan varassa. Tuo harjoitus voimistaa myös ylävartaloa. Portaat voi harppoa myös joka toinen askelma kerrallaan. Alaportailla voi tehdä vaikka punnerruksia ja jalkoja voi venytellä kaiteen päällä. Koska vieressä on pehmeä multarinne, voi kuntoilija vuoroin käyttää sitä ja portaita, jolloin liikunnan teho kohdistuu vähän eri paikkoihin kehossa, fysioterapeuttina omaa yritystään pyörittävä Kankaanmäki opastaa.
Lammin toiset kuntoportaat ovat Untulassa.
– Ne alkavat olla kuntonsa puolesta tiensä päässä. Olen joskus niilläkin treenannut, mutta ne alkavat tuntua hieman heppoisilta.

Mainostilaa etulautaan tarjolla

Rinnettä ei tarvinnut raivata portaiden tieltä, vaan siinä oli jo aukko valmiina. Metsäyhtymä Soverin osakkaat Timo, Heikki, Hannu ja Tuomas olivat myötämielisiä maillensa rakennettaviin kuntoportaisiin.

Portaiden materiaalin maksoi kaupunki. Työn teki LaSB, jolle palkan maksoi Lammin Yrittäjät.
– Pyrimme vielä mainosrahoilla saamaan kuluja pienemmäksi. Ideana on, että jokaisen portaan etummaiseen lautaan tulisi mainos. Etulaudassa oleva mainos helpottaisi myös askelmien hahmottamista etenkin alaspäin tultaessa. Mainostilaa on jo kyseltykin.
– Jos portaat olisi tehty ilman kaupungin tukea, olisi hinta ollut varmaan 4 000–6 000 euroa. Portaiden perustaksi piti ajaa mursketta ja pohjalle levittää suodatinkangas. Kaupunki on hehkuttanut yhteistyötä yhdistysten ja järjestöjen kanssa, joten tämä on yksi hyvä osoitus siitä.
Portaissa on myös matalampi apukaide, joten lastenkin on helppo portaita käyttää. Ylätasenteella on penkki. Portaiden puolivälissä on myös tasanne.
– Se tehtiin rinteen muodon takia, mutta se toimii vaikka hyvänä tärppinä nousun puolivälin merkiksi.
Palaute on ollut miltei pelkästään positiivista. Jotkut vanhemmat ovat surreet pulkkamäen menetystä, mutta samassa rinteessä muutaman kymmenen metrin päässä on aukko, joka sopii myös pulkkamäeksi. Toisaalta yksi äiti kiitteli portaiden sijaintia, koska lastenvaunut voi jättää näköetäisyydelle portaista. Konnarin kenttä on ihan vieressä, joten senkin tarjoamat mahdollisuudet ovat käytettävissä.
Talvikunnossapitoa ei kuntoportaille ole luvassa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski