Pitäjät Lammi

Lammin Veteraanipuisto kaipaa kohennusta — kaupungilla on aikomus laatia suunnitelma

Kuva: Jussi Karvonen

Lammin Veteraanipuisto on päässyt rehottamaan, koska kunnan ja nykyisin kaupungin vastuulla olevan puiston kunnossapito on laiminlyöty jo pitkään.

Kieltämättä veteraanipuisto tarvitsee kunnostuksen. Meillä on tarkoitus suunnitella Lammilla Palkkisillan puiston kunnostusta. Tarkoitus on tulla viheraluesuunnittelijan kanssa Lammille lähiaikoina ja käydä samalla Veteraanipuistoa katsomassa. Se tarvitsee suunnitelman, mikään pieni ehostus ei riitä, sanoo puistotyönjohtaja Pekka Luotonen.

Veteraanipuistossa syntyy hoitamaton vaikutelma. Infotaulu on jäänyt kuusen okien peittoon ja taulun viereen lukuetäisyydelle on vaikea edes päästä. Joku on haravoinut lehtiä, mutta kasa on jäänyt keräämättä. Käytävien rajat ovat osin peittyneet

Luotosen mukaan kaupunki teki puistoon ehostuksen vuonna 2017.

Tuolloin leikkasimme pensaita ja joitakin pensaita taidettiin poistaakin. Ajatus on, että käytävät kunnostetaan, ja niille kasvanut heinä poistetaan. Käytävät olisi raavittava esiin ja rajattava. Puisto vaatii nyt enemmän kuin kunnossapitoa, mihin tarvitsemme konevoimaa ja suunnitelman.

Luotosen mukaa kunnostukseen ei tämän syksyn aikana enää ehditä. Suunnitelma ja toteutus jäävät ensi keväälle.

Kuva: Jussi Karvonen

Veteraanipuiston opastaulua ei pääse lukemaan, ellei taita kuusen oksia.

Muitakin paikkavaihtoehtoja oli

Muistomerkki paljastettiin veteraanipäivänä 27.4.1994. Muistomerkin suunnitteli Kaarlo J. Laaksonen, ja puiston metsänhoitaja Vilho Raatikainen. Laaksonen ja muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja Hugo Hänninen kävivät valitsemassa muistomerkin kivet Salpalinjalta Virolahdelta.

– Muistomerkki oli Laaksosen idea. Nimitaulut kaikista kaatuneista lisättiin monumentin taakse hieman myöhemmin, kertoo toimikuntaan kuulunut Jaakko Rautavirta.

Rautavirran mukaan monumentin paikaksi suunniteltiin ensiksi Turvantalon pihaa.

– Pihalta miehet lähtivät sotaan, mikä olisi ollut hyvä peruste sijainnille. Piha osoittautui kuitenkin ahtaaksi. Toinen paikka olisi ollut hautausmaa seurakuntatalon puolella kappelin lähellä, mutta hautausmaakaan ei oikein tuntunut hyvälle paikalle. Loppujen lopuksi kunta luovutti entisen Lemolan talon paikan Lammin raitin varrelta, Rautavirta kertoo.

Kuva: Jussi Karvonen

Lammilaiset joutuivat koviin taisteluihin, mistä kertovat lukuisat nimet kivissä.

Puita liikaa

Lammin Sotaveteraanien varapuheenjohtaja Matti Veräväinen toivoo, että veteraanipuisto saataisiin kuntoon.

— Sitä ovat joskus kunnostaneet veteraanien ja sotainvalidien ”mummot” ja olen itsekin joskus haravoinut lehtiä, sanoo Veräväinen.

— Alun perin puistoon on valittu liikaa puita. Taimena ne ovat olleet nättejä ja sopineet puistoon, mutta taimien kasvaessa puut ovat vallanneet liikaa alaa. Toisaalta isojen puiden katkaisu voisi tehdä puistosta aika ikävän näköisen, sanoo kunnostamista ajava Matti Siivonen.

Kuva: Matti Siivonen

Laakea kivi symboloi kaatuneita, pystyssä oleva elossa olevia veteraaneja. Reunakivet seisovat kunniavartiossa.

Muistomerkin symboliikassa ristillä merkitty makaava kivi kuvaa niitä veteraaneja, jotka on haudattu sotien jälkeen perhe- tai muihin hautoihin. Tammenlehvillä varustettu kivi kuvaa elossa olevia veteraaneja. Sivuilla seisovat eri kokoiset kunniavartijakivet.

Jalustan reunuksen laatoissa on talvisodan ja jatkosodan lammilaisten monista taistelupaikoista nimetty niitä, joilla ainakin yhden lammilaisen tiedetään kaatuneen. Jalustan pinnalla ovat nimet Karjalan kannas sekä suuret vesistöt Saimaa, Vuoksi, Laatokka, Äänisjärvi ja Syväri, joiden rannoilla käytiin monien veteraanien kokemat kovat taistelut.

Kuva: Matti Siivonen

Veteraaneja muistetaan säännöllisesti vuosittain, mutta puisto vaatisi kunnostusta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat