Pitäjät Lammi

Lammin Yrittäjien uusi puheenjohtaja toivoo entistä enemmän yhteishenkeä

Lammin yrittäjien uusi puheenjohtaja Lari Simola toivoo entistä enemmän yhteishenkeä. Myös nuoria hän kannustaa lähtemään mukaan niin Lammin yrittäjiin kuin yleensä yrittäjäksikin. Kuva: Maria Ilonen

Lammin Yrittäjät Ry:n uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Lari Simola. Simola on ollut jo pitkään mukana yhdistyksen hallituksessa, uuden hallituksen kokoonpanosta pisimpään. Hän perusti oman yrityksensä Autopeltikorjaamo L. Simolan vuonna 2005 ja lähti melkein heti mukaan Lammin Yrittäjiin. Uudessa tehtävässään hallituksen puheenjohtajana Simola toivoisi Lammille entistä enemmän yhteishenkeä niin yrittäjien kuin asiakkaidenkin kesken, jolloin saataisiin paljon hyvää aikaan. Lisäksi hän toivoisi, että entistä enemmän nuoria saataisiin mukaan toimintaan. Lari Simola on 36-vuotiaana hallituksen jäsenistä nuorin.

– Vielä enemmän toivoisin yhteishenkeä; kun tehdään yhdessä, ollaan tehokkaampia. Nyt on mukana uutta porukkaa, toivottavasi tulisi uusia ideoita. Ja nuoria olisi hyvä saada mukaan, heillä saattaisi olla hyviä ideoita ja tietoa, mikä nuorempaa väkeä kiinnostaisi, Simola sanoo.

Asiakkaat muistetaan

Lari Simola perusti yrityksensä varsin pian koulusta valmistuttuaan. Hänelle oli selvää perustaa yritys nimenomaan Lammille.

– Kaupungissa oli jo alan yrityksiä, ja silloin paikallinen yrittäjä oli täällä jo lopettelemassa toimintaansa. Teimme vähän aikaa rinnakkain, mutta hyvässä hengessä.

Lammin Simola näkee edelleen kohtuullisena paikkana yrittäjälle. Sijainti on lähellä useampaa kaupunkia, ja asiakaskuntaa on mahdollista saada myös Tuuloksesta ja Hämeenkoskelta. Omassa yrityksessään Simolalla käy asiakkaita pääkaupunkiseutua myöten, kun kesäasukkaat toimittavat asiansa paikallisessa korjaamossa. Asiakkaan etuna hän näkee pienellä paikkakunnalla esimerkiksi sen, että yrittäjä saattaa hyvinkin muistaa esimerkiksi reklamaatiota tekemään tulleen asiakkaan, ja vaihto tai hyvitys saattaa usein onnistua, vaikka kuittiakaan ei olisi enää tallella.

– Meilläkin tässä on kaiken tehnyt joko minä tai vaimoni, niin heti tiedetään, mistä on kysymys, jos asiakkaalla on jotain huomauttamista. Isommissa liikkeissä se, jonka kanssa asiakas asioi, ei välttämättä ole ollut asian kanssa missään tekemisissä.

Kesän hän sanoo olevan parasta aikaa melkein minkä alan yritykselle tahansa, kun seudulla on paljon kesäasukkaita.

Uusia yrityksiä kaivataan

Palveluiden käyttäjiä Lari Simola kannustaa käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia palveluja, ja niin hän pyrkii itsekin tekemään. Säästö-Karien myymälän lopetettua Simola kertoo monien heränneen ja harmitelleen sen poistumista.

– Kysyin sitten, että käytitkö palveluja, ja vastaus oli, että en kovin paljon. Pitää herätä jo ennen kuin yritys on pistämässä kimpsuja kasaan. Koko kylän elinvoima lähtee sekä yrittäjistä että niiden palveluiden käyttäjistä.

Lammille kannattaa hänen mielestään perustaa yritys, jos yrityksen palvelut ovat sellaisia, että niille on kysyntää.

Kautta historian yrityksiä on lopettanut ja uusia on tullut tilalle.

– Kyllä tänne kaivataan uusia yrityksiä ja uutta intoa. Ja onhan se niinkin, että muut yritykset tuovat asiakkaita toisillekin. Jos on paljon tyhjiä liikehuoneistoja, se ei houkuttele.

Rautakaupan siirtymisen Hämeenkoskelta Lammille hän kokee hyväksi asiaksi. Uutta kahvilayrittäjää taas kaivattaisiin. Kaikille erikoisliikkeille ei välttämättä ole edellytyksiä tulla toimeen, mutta järkevässä mittakaavassa Lari Simolan mielestä kaikkea kannattaa tarjota.

– Jonkun perusasian sivussa voi esimerkiksi tarjota jotain spesiaalia. Lisäksi moni on päässyt yrittäjänä alkuun aloittamalla sivutoimisesti yrittäjänä ja siirtymällä ajan mittaan päätoimiseksi yrittäjäksi.

Vanha Lammi halutaan säilyttää

– Monilla on sellainen ennakkokäsitys, että paikalliset palvelut olisivat kalliimpia kuin kaupungissa, vaikka näin ei ollenkaan välttämättä ole. Ainakaan ei voi tietää, ellei ensin kysy, Lari Simola muistuttaa.

Hän uskoo joka tapauksessa lammilaisiin.

– Täällä on kuitenkin sellaista me-henkeä, halutaan pitää vanha Lammi hengissä, vaikka ollaankin osa Hämeenlinnaa.

Hämeenlinnan suuntaan ja Hämeen Yrittäjiin Lari Simola sanoo neuvotteluyhteyden olevan kunnossa, ja siellä otetaan hänen mukaansa nykyään takavuosia paremmin huomioon pitäjienkin yrittäjät.

– Ihan hyvässä hengessä on neuvoteltu, ja sieltäpäin on oltu yhteydessäkin. Nyrkkiä pöytään lyömällä ei kannata lähteä liikenteeseen.

Palveluiden säilymisen Lammilla Lari Simola näkee erittäin tärkeänä, jotta Lammi olisi houkutteleva paikka jäädä asumaan esimerkiksi lapsiperheille. Nuoria hän kannustaa mukaan niin Lammin Yrittäjien toimintaan kuin yleensä yrittäjäksi ryhtymiseen, sillä apua ja rahoitusta on mahdollista saada. Itsekin Simola perusti yrityksensä jo 22-vuotiaana.

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski