Pitäjät Hämeenkoski

Lapset ensin -keräyksellä autetaan lapsiperheitä koronan tiukentamassa taloustilanteessa

Kuvituskuva: Colourbox

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuosittainen Lapset ensin -keräys toteutetaan Hämeenkoskella tänä vuonna Hämeenkosken ja Hollolan yhdistysten yhteistyönä. Hollolan yhdistys järjestää ja organisoi keräyksen ja toimii koordinaattorina, mutta Hämeenkoskella ollaan hengessä mukana ja markkinoidaan. Valtakunnallisen keräyksen tuotot kohdistetaan tänä vuonna Hollolan alueella paikallisten lapsiperheiden tukemiseen ruokalahjakortilla. Moni lapsiperhe on tiukoilla nopeasti eteen tulleen koronatilanteen vuoksi, kun lapsilta puuttuu koulun tai varhaiskasvatuksen piirissä saatu ateria ja myös vanhempien taloudellinen tilanne voi olla heikentynyt esimerkiksi lomautusten takia.

Vaikka Hämeenkosken MLL toimii edelleen omana yhdistyksenään, tässä nähtiin viisaimmaksi tehdä yhteistyötä.

– Kun Hollolan yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Kaukonen otti yhteyttä, päätimme toteuttaa keräyksen yhteistyössä heidän kanssaan, sillä Hollola on isompi yhdistys pyörittämään keräystä ja lisäksi yhdessä me olemme enemmän, sanoo MLL Hämeenkosken yhdistyksen sihteeri ja rahastonhoitaja Satu Tupeli-Kokkonen.

Yhteistyössä seurakunnan kanssa

Keräys toteutetaan yhteistyössä Hollolan seurakunnan diakoniatyön kanssa ja lahjakortin saavat perheet valitaan yhdessä sekä jaetaan diakoniatyön avustamana.

– Seurakunnan diakoniatyöllä on usein tiedossa perheiden ongelmat ja heiltä myös usein kysytään apua, Tupeli-Kokkonen sanoo.

Lisäksi apua tarvitsevia lapsiperheitä tulee yhdistyksen tietoon esimerkiksi tuttavien tai lasten kavereiden kautta.

Vuosittaisen keräyksen kohteen paikalliset yhdistykset saavat päättää itse. Usein kerätään varoja esimerkiksi kerhotoiminnan tai perhekahvilan pyörittämiseen tai saatetaan ostaa uusia leluja perhepäivähoitajille. Moni yhdistyksistä kerää tänä vuonna rahaa syksypuolella MLL:n satavuotisjuhlan kunniaksi järjestettävän Lastenkekkerit-tapahtuman toteutukseen hankkiakseen juhlaan esimerkiksi esiintyjän.

Keräyksen ajankohta on joka vuosi samaan aikaan keväällä, ja nyt kun korona- tilanne osui kohdalle, Hollolassa ja Hämeenkoskella päätettiin ajatella laajemmin ja tarttua siihen.

– Päätimme suunnata varat paikalliseen käyttöön, sillä tämä nopeasti eteen tullut tilanne on monelle lapsiperheelle ihan katastrofi. Lisäksi, suomalaisen mentaliteetin tuntien, ihmisten on vaikea pyytää apua, Satu Tupeli-Kokkonen sanoo.

Hyvä joulumieli -keräyksen yhteydessä Tupeli-Kokkonen on kuitenkin huomannut, kuinka kiitollisia lahjoituksen saajat ovat olleet ja todenneet, kuinka tarpeeseen se on tullut.

Kouluilta on mahdollista hakea kouluruokailun korvaavaa ruokaa, mutta esimerkiksi Hämeenkoskella se on haettava kahdesti viikossa ja hakumatkaa voi kertyä yhteensä siten viikossa useita kilometrejä.

(Toim. huom: Uudet ohjeet Hollolassa kertovat noudon tapahtuvan 31.3. lähtien kolme kertaa viikossa. Tarkemmat ohjeet on toimitettu vanhemmille Wilman avustuksella.)

Keräys jatkuu 15. toukokuuta asti

Keräys on alkanut huhtikuun ensimmäisenä päivänä ja jatkuu 15. toukokuuta saakka, jonka jälkeen rahat tilitetään paikalliselle yhdistykselle keskusjärjestöltä. Tämän jälkeen valitut lapsiperheet saavat seitsemänkymmenen euron arvoisen lahjakortin.

– Seitsemänkymmentä euroa on iso raha ostaa lapsille ruokaa ja sillä on merkitystä varsinkin, kun lapset ovat pieniä. Toukokuussa kesälomat lähestyvät ja silloin lapset eivät joka tapauksessa ole koulussa, joten tarve on olemassa silloin edelleen, Satu Tupeli-Kokkonen sanoo.

Vielä ei ole päätetty mihin lahjakortit kohdistetaan, mutta Hyvä joulumieli -keräyksessä on esimerkiksi ollut mukana useampia kauppaketjuja.

Aiempina vuosina keräys on toteutettu lipaskeräyksenä, mutta tällä kertaa varoja kerätään internetin kautta. Vapaavalintaisen rahasumman voi lahjoittaa MLL:n valtakunnallisten verkkosivujen kautta, minimisummaa ei ole.

– Nyt lipaskeräys ei sido meidän voimavarojamme ja yhteisen keräystilin kautta keräys on helppo toteuttaa, Satu Tupeli-Kokkonen sanoo.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski