Pitäjät Hämeenkoski

Lasten itsenäisyysjuhlaan lähtijät odottavat hienoa ja ainutlaatuista kokemusta

Severi Miettinen ja Eemi Kiiskinen uskovat, että itsenäisyysjuhla tulee olemaan hieno kokemus, josta on mukava kertoa kavereille. Viikkoa ennen juhlaa jännitti jonkin verran. Kuva: Maria Ilonen

Suomen lasten itsenäisyysjuhlaa vietetään itsenäisyyspäivän aattona Helsingissä Säätytalolla. Perinne aloitettiin maamme 100-vuotisjuhlasta ja juhlaa vietetään nyt kolmannen kerran. Tänä vuonna juhlaan lähtevät edustamaan hämeenkoskelaiset, neljäsluokkalaiset Severi Miettinen ja Eemi Kiiskinen, jotka odottavat juhlaa innoissaan.

Itsenäisyysjuhlaan kutsutaan vuosittain Suomen jokaisesta kunnasta kaksi neljäsluokkalaista. Hollolan kunnan edustajat valittiin tänä vuonna Hämeenkosken koulusta, ja kun opettaja kysyi, ketkä olisivat kiinnostuneita osallistumaan, Severi Miettinen ja Eemi Kiiskinen olivat niiden joukossa, jotka vastasivat kyllä.

– Olin treeneissä ja mietin sen aikaa ja sitten päätin, että haluan osallistua. Meillä oli päivä aikaa miettiä, Severi Miettinen kertoo.

Opettaja arpoi juhlaan lähtijät muutamien kiinnostuneiden joukosta, ja kun arpa osui kohdalle, kivaltahan se tuntui. Molemmat pojat uskovat, että juhlasta saa kokemuksen, jota ei ihan heti unohda. Lisäksi Säätytalo on paikka, jonne ei milloin tahansa pääse vierailemaan.

Keskusteltu itsenäisyyden merkityksestä

Viikkoa ennen itsenäisyysjuhlaa puvut on jo hankittu, ja pientä jännitystä on ilmassa. Tieto juhlaan lähtemisestä tuli pari viikkoa sitten.

Juhlaan on tulossa yli 500 lasta eri puolilta Suomea. Pääministeri Antti Rinne kättelee kymmenvuotiaat juhlavieraat.

– En edes tiennyt, että Suomessa on yli 300 kuntaa, sanoo Eemi Kiiskinen.

Osallistuminen juhlaan on poikinut muutenkin uutta tietoa. Aiemmin itsenäisyyspäivä on jäänyt hieman hämmentäväksi päiväksi, jota ei ole erityisesti juhlittu. Severin äiti Mirva Miettinen kertoo, että kotona on kyllä katseltu televisiosta Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottoa, ja Severikin muistaa sitä kerran katselleensa. Nyt molempien kotona on keskusteltu Suomen itsenäisyydestä ja sen merkityksestä; siitä, kuinka Suomi on historian aikana ollut Venäjän ja Ruotsin vallan alla.

– Isä kertoi Suomen ja Venäjän välisestä sodasta ja siitä, kuinka Suomesta tuli itsenäinen valtio, Eemi Kiiskinen kertoo.

– Aiemmin itsenäisyyspäivä on ollut vain joku outo juttu.

Itsenäisyys tuntuu joka tapauksessa hyvältä asialta.

– Mikään muu valtio ei voi määrätä Suomea. Suomessa on hyvää ainakin ilmainen koulunkäynti, sanoo Severi Miettinen.

Paljon kuvia ja kertomista kavereille

Pääministerin kättelyn lisäksi itsenäisjuhlaan on järjestetty erilaista ohjelmaa eri pisteissä lapsille. On mahdollista kokeilla erilaisia soittimia ja on discohuone sekä suolaista ja makeaa tarjoilua. Juhlan järjestävät valtioneuvoston kanslia, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Lapsiasiavaltuutetun toimisto. Tänä vuonna 102 vuotta täyttävä Suomi on tämän vuoden EU-puheenjohtajamaa ja siitä johtuen juhlankin teemana Suomi maailmassa – maailma meissä.

Severi Miettinen kertoo odottavansa erityisesti soitinkokeiluja.

– Luulen, että jos olisi ollut tiedossa, että siellä on discohuone ja muuta hauskaa, useampi olisi ollut kiinnostunut osallistumaan, Eemi Kiiskinen sanoo.

Severin äiti Mirva Miettinen lähtee kuljettamaan poikia Helsinkiin. Huoltajille on järjestetty erillinen kahvitilaisuus. Pojat aikovat ottaa juhlassa paljon kuvia ja tarkoituksena on näyttää niitä seuraavana maanantaina koulun aamunavauksessa. Kavereille on kiva päästä kertomaan, millaista juhlassa on ollut.

– Jos vain mahdollista, niin kyllä, vastaavat pojat kysyttäessä, aikovatko he ottaa selfien pääministerin kanssa.

Molemmat tuumivat, että on mukavaa pukeutua viimeisen päälle, näin juhlavia tilaisuuksia ei ole aiemmin juuri ollut, paitsi palokunnan marssit.

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat