Pitäjät Hämeenkoski

Lautasella hirveä, soijaa ja hernerokkaa

Pirjo Syrjälä ja Paula Ijäs. Kuva: Marjo Karinkanta

Laskiaistempaus oli Hämeenkosken Marttojen ensimmäinen tapahtuma puoleentoista vuoteen.

Hämeenkosken Marttojen Seuralassa järjestämällä laskiaistiistain tempauksella kävi tiistaina parisen kymmentä lounastajaa. Tarjolla oli kolmenlaista lounaslautasellista; hirvi-, herne- ja soijakeittoa. Keittolounaan saattoi nauttia paikan päällä sisä- tai ulkotiloissa. Myös lounaan matkaan mukaan nappaaminen oli mahdollista. Laskiaistiistaiksi osui kaunis ja aurinkoinen pakkaskeli.

– On tärkeää, että pystymme varmistamaan turvavälit, jos ruuhkaa pääsisi syntymään, Hämeenkosken Marttojen puheenjohtaja Pirjo Syrjälä sanoi.

Ruuhkahuipuilta vältyttiin, vaikkakin valtaosa lounastajista saapui heti lounastarjoilun auetessa. Syrjälän kanssa tarjoilusta vastasi yhdistyksen varapuheenjohtaja Paula Ijäs.

–Monet ottivat keiton matkaan mukaan tai ruokailivat pihalla. Jos kävijöitä olisi ollut paljon, niin sitten olisimme ohjanneet ihmiset ulos syömään, Ijäs kertoi.

Kuva: Marjo Karinkanta

Hämeenkosken Marttojen puheenjohtaja Pirjo Syrjälä ja varapuheenjohtaja Paula Ijäs tarjoilivat Seuralassa laskiaislounasta.

Keitot keräsivät lounastajilta kiitosta.

‒Menekki oli tasaista, ja kaikki kehuivat keittoja. Mukavaa oli, että lounastajia löysi paikan päälle nuoremmistakin ikäluokista, Syrjälä ja Ijäs iloitsevat.

Myös kasvissyöjät huomiotiin lounasmenussa, mutta laskiaiskeiton kasvisversio ei lyönyt itseään läpi lounastajien lautasille asti. Kiinnostusta vaihtoehto kyllä herätti.

‒ Kävijät ihmettelivät, että kasvisvaihtoehtokin on saatavilla, mutta ottajia keitolle ei tällä kertaa ollut. Perinteinen herne- ja hirvikeitto vetivät pidemmän korren.

Kuva: Marjo Karinkanta

Tarjolla oli kolmenlaista keittoa, joista perinteiset lihaversiot veivät voiton.

Keiton keittäjät itse maistoivat soijaversiotaan, ja aikovat huomioida kasvissyöjät tarjoiluissaan jatkossakin. Toiveena on, että kasvisruokavaliota noudattavat löytäisivät tiensä ruokatapahtumiin, kun sana kasvisvaihtoehdosta kiirii.

‒Monet saattavat jo ennakkoon ajatella, että ei siellä kuitenkaan ole heille syötävää ja jättävät sen vuoksi tulematta. Kyllähän se on nykyaikaa, että tällainen vaihtoehto tarjotaan. Ja hyvää tuo soijakeittokin oli.

Kuva: Marjo Karinkanta

Essu liehui Seuralan edustalla merkkinä Marttojen laskiaislounaasta.

Martat päätyivät järjestämään keittolounaan laskiaistempauksena, koska kylällä ei ole pitkään aikaan tapahtunut mitään. Keittolounas jäi tänä vuonna Hämeenkosken ainoaksi laskiaistapahtumaksi.

–Laitoimme sosiaalisessa mediassa Hämeenkoski-ryhmään ilmoituksen ja maininnan, että keittoa voi ostaa mukaan kotiinkin vietäväksi, Syrjälä ja Ijäs kertoivat.

Monien muiden toimijoiden tavoin myös Marttojen toiminta on ollut lähes kokonaan jäissä koko korona-ajan.

– Olemme joutuneet perumaan kaikki vuosittaiset tapahtumamme. Lisäksi omat kokoontumisemme ovat olleet tauolla, koska lähes kaikki jäsenemme ovat riskiryhmäläisiä. Turvallisuus on kuitenkin tärkeintä.
Laskiaislounas saatiin tällä kertaa pystyyn kolmen talkoolaisen voimin. Keittotarvikkeetkin kasattiin kokoon pitkälti talkoolaisten varastoista, keittäjät kertoivat.

– Tekemistä tässä riitti, mutta ei liikaa.

Kuva: Marjo Karinkanta

 

Vaikka lounastajia kävi mukavasti, suuremmallekin kävijämäärälle olisi syötävää riittänyt. Ylijäämäkeitot päätettiin kaupata netissä.

–Eivät nämä syömättä jää. Sen verran löytyy meiltä molemmilta jo kotoakin nälkäisiä suita, naiset naurahtivat.

Kuluvalta vuodelta he odottavat toiveikkaina elämän normalisoitumista. Myös Marttojen toiminta kaipaisi vahvistusta.

‒Toivomme vapaata elämää, aktiivista Martta-toimintaa ja kylätoiminnan piristymistä ‒ ja uusia jäseniä meille Marttoihin!

 

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat