Pitäjät Hämeenkoski

Leirin apuohjaajana nuori saa työkokemusta

Suvi Oksavuori (oikealla) oli jo kolmatta kertaa apuohjaajana koululaisten päiväleirillä. Leirillä nuoriso-ohjaajana toimi Marita Minkkinen. Kuva: Maria Ilonen

Hollolan kunnan nuorisotyö järjestää päiväleirejä alakouluikäisille koulujen loma-aikoina. Leireillä toimii aikuisten ohjaajien lisäksi yläkouluikäisiä nuoria ja vanhempiakin apuohjaajina. Näin nuoret saavat työkokemusta.

Hämeenkoskelainen Suvi Oksavuori oli tämän vuoden syyslomalla jo kolmannella leirillään apuohjaajana. Nyt 14-vuotias Oksavuori näki viime vuonna koululaisille lähetetyn Wilma-viestin asiasta ja päätti tarttua tilaisuuteen. Seitsemäsluokkalaisena on mahdollisuus lähteä apuohjaajaksi, kun on leiriläisiä vanhempi. Useimmat leiriläiset ovat ykkös- ja kakkosluokkalaisia, joten he pitävät apuohjaajia jo isoina.

– Kun asiasta tuli viesti, ajattelin, että olisi kiva lähteä mukaan. Aluksi vähän jännitti, kun ei tuntenut ketään, mutta nyt tätä kautta on tullut jo kavereita, Suvi Oksavuori kertoo.

Lapset tulevat apuohjaajille tutuiksi

Apuohjaajiksi tuleville nuorille järjestetään ennen leiriä perehdytyskurssi, jossa valmennetaan apuohjaajien tehtäviin ja tutustutaan toisiin. Kun kokemusta karttuu, myös apuohjaajana toimiminen helpottuu ja luonnistuu koko ajan paremmin. Suvi Oksavuori sanoo, että lomalla on mukava tehdä muutakin kuin olla kotona. Lisäksi hän haaveilee jo isoseksi lähtemisestä sen jälkeen, kun on itse päässyt ripille ensi kesänä. Leirin apuohjaajana toimiminen valmentaa myös siihen. Lomailun väliin jääminen ei aktiivista nuorta naista harmita, sillä hän on leirimaanantainakin herännyt jo viideltä ja ehtinyt käydä salilla ennen leirin alkua.

Suvi Oksavuori on ollut leireilemässä Hollolan Salpakankaan koululla, jonne hän kulkee äidin tai isän mukana, kun he kulkevat töihin.

Oksavuori kokee, että lasten ohjaaminen sujuu aika lailla luonnostaan, eikä sitä tarvitse sen kummemmin ajatella. Tämän vahvistaa leirin nuoriso-ohjaaja Marita Minkkinen. Useamman leirin myötä lapset ovat tulleet tutuksi, sillä moni sama lapsi osallistuu usealle leirille. Suvi Oksavuori sanoo, että sitä helpompaa on ohjata lapsia, mitä nuorempia he ovat, mitä suurempi ikäero itsellä heihin on. Nuoremmista lapsista hänellä ei ennestään juuri ollut kokemusta, sillä itse hän on perheensä nuorin lapsi.

Ohjaajien apuna ja leiriläisten seurana

– Me esimerkiksi pidämme leiriläisille seuraa ja jos huomaamme, että joku on vaikka yksin, kysymme, mitä hän haluaisi tehdä. Itsellekin täällä jää aikaa, jolloin voi esimerkiksi piirrellä, Suvi Oksavuori kertoo.

Vapaa-ajalla leiriläiset voivat juuri piirrellä tai askarrella leiristä toiseen ikisuosikkina säilyvien Hama-helmien parissa tai liikkua liikuntasalissa. Apuohjaajina toimivat nuoret voivat myös ohjata esimerkiksi salipelejä. Apuohjaajat myös huolehtivat, että leiriläiset saadaan koottua eri huoneista välipalalle tai mukaan ohjattuun toimintaan. Leireillä on kolme aikuista ohjaajaa ja useampia nuoria apuohjaajia. Apuohjaajat toimivat eräänlaisina vertaisohjaajina.

Leiriläisille järjestetään päivittäin ohjattua toimintaa, mutta myös vapaa-aikaa jää.

– Jokaisena leiripäivänä meillä on monenlaista ohjattua toimintaa, esimerkiksi kädentaitoihin liittyvää askartelua, liikunnallista toimintaa, ulkoilua, kertoo Marita Minkkinen.

Tämänvuotisella syyseirillä sai myös tehdä tuubihuivin, jonka sai koristella tekstiilitusseilla haluamallaan tavalla. Leirien suunnittelussa toteutetaan lasten toiveita ja kuunnellaan palautteita, mitä aikaisemmista leireistä on saatu.

Muistoja leiriläisiltä

Leiriläiset tykkäävät apuohjaajista ja tukeutuvat heihin mielellään. Suvi Oksavuorenkin seuraa jo kysytään ovella kesken haastattelun. Oksavuori onkin saanut leiriläisiltä muistoksi Hama-helmi-teoksia ja piirustuksia.

– Se on söpöä, kun niitä saa. Minulla on niitä kotona yksi boksillinen tallessa, Suvi Oksavuori hymyilee.

Vaikka apuohjaajana toimiminen on antoisaa ja isosena oleminenkin on haaveissa, ei Suvi Oksavuori ole hakeutumassa alaa opiskelemaan. Apuohjaajaksi hän kyllä kertoo tulevansa edelleenkin varmasti, ellei mikään muu meno ole aikataulullisesti tiellä.

Leiriläiset tulivat syysleirille oman aikataulunsa mukaan aamuisin, kuitenkin heidän toivottiin tulevan kello kymmeneen mennessä, jolloin alkoi ohjattu toiminta. Ohjaajat tulivat paikalle kuitenkin jo kello kahdeksalta.

Hollolan kunnan nuorisotyö järjestää koululaisten päiväleirejä myös Hämeenkoskella. Tälle syyslomalle Hämeenkoskelle ei kuitenkaan saatu leiriä, sillä vaadittu kymmenen lapsen minimiosallistujamäärä ei täyttynyt. Leiri kuitenkin järjestetään Hämeenkoskellakin taas hiihtolomalla, jos osallistujia on tarpeeksi. Myös kesäkuussa kesälomien alussa on tarjottu päiväleirejä.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski