Pitäjät Lammi

Lieson lava täyttää 70 vuotta

Mauri Ojamäki on käynyt 7-vuotiaasta saakka joka kesä Lieson lavalla kesäjuhlilla. Kuva: Siina Nurminen

Mauri Ojamäki muistaa. Lieson lava on rakennettu vuonna 1948, ja tunnetulla lavalla on niin näytelty, juhlittu juhannusta kuin pidetty seurakunnan lauluiltoja, kirpputoria ja syntymäpäiviäkin. Lava on Lieson työväenyhdistyksen omistuksessa, joskin yhdistys vuokraa tilaa usein muillekin tahoille. Lava on edelleen vuosittain käytössä, ja pienen kylän idyllisessä maalaismaisemassa sijaitseva lava kerää väkeä juhlimaan juhannusta jopa toista tuhatta henkilöä vuosittain.

<@Lammi>Lammi

Kulta-aika 1940–50 luvulla

Lieson työväenyhdistyksen puheenjohtajana jo vuodesta 1976 toiminut Ojamäki muistaa olleensa jo 7-vuotiaana ensi kerran Lieson lavan avajaisissa kesällä 1948.

– Aina juhannuksen vietän perinteisesti täällä. Olen minä levytanssejakin vetänyt täällä aikoinaan ja käynyt kirpputoreilla.
1940–1950 luku olivat Ojamäen mukaan lavan kulta-aikaa.
– Silloin täällä oli tanssit kesäisin joka viikko, joskus jopa sunnuntaisin päivätanssitkin. Paikka oli aina täynnä ihmisiä. Myös työväellä oli omia näytelmäkerhojaan, joita moni onkin jäänyt erityisesti kaipaamaan.
Ojamäki muistelee, kuinka paikalle saavuttiin kymmenienkin kilometrien päästä tansseihin pyöräillen.
– Täällä oli väkeä kaikkialta lähiseuduilta, Hauholta, Tuuloksesta ja Luopioisistakin. Etenkin 50-luvulla paikka oli aina täysi.

Esiintyjiä laidasta laitaan

Lieson lava on merkittävä tapahtumapaikka pienelle Lieson kylälle, ja paikalla on juhannuksena esiintynyt niin Jukka Poika, Remu Aaltonen, Arttu Wiskari kuin Tuure Kilpeläinenkin. Myös monet tunnetut tanssiorkesterit valloittivat tanssikansaa 1940–1950-luvuilla.

Ojamäelle on jäänyt mieleen erityisesti Remu Aaltosen esiintyminen.
– Muistan, kun Remu tuli tänne, ja hän oli juuri ollut auto-onnettomuudessa sitä ennen. Lavalla kuitenkin Remu vain huusi bändin pojille että ”Soittakaa pojat kovempaa”!
Myös Lieson lavalla kaksi kertaa esiintyneelle Jukka Pojalle paikka jäi mieleen. Ojamäki muistelee kuulleensa, kun Jukka Poika puhui radiossa siitä, kuinka hämmästyttävää oli, että paikka jossa ei ole yhtään ihmisiä, niin silti tapahtuma oli täynnä ihmisiä.
Lieson kyläläiset ottivat lavan heti omakseen, kun se rakennettiin. Paikka on täyttynyt viime vuosina jopa tuhansista juhlijoista, ja Ojamäen mukaan ihmiset ovat aina käyttäytyneet paikalla fiksusti.
– Ikinä tänne ei ole poliisia tarvittu, vaan kaikki on mennyt aina hyvin. Siitä syystä tämä varmaan kerääkin paljon ihmisiä, sillä kaikki ovat täällä hyvällä tuulella, Ojamäki iloitsee.

Talkootyöt olleet kantava voima Lieson kylässä

Talkootöitä Lieson lavalla on tehty paljon, etenkin 1950-luvulla. Lavakin rakennettiin kokonaan talkoovoimin, mikä tuotti alkuun pieniä haasteita.

– Täältä ei meinannut löytyä kylältä tarpeeksi isoa mäntyä lavan keskipaaluksi, niin isäni sitten meni kysymään Porkkalan kartanon herralta kattotuolit tanssisaliin. Kartanon herra kysyi isältäni, että onko yhdistys kommunistinen vai demokraattinen, Ojamäki muistelee.
– Isäni vastasi puun menevän sosiaalidemokraateille, niin kartanon herra vastasi että ”Kyllä minä sitten annan”.
Kylällä on etenkin muutama vuosikymmen sitten vallinnut vahva yhteisöllisyys, kun asukkaitakin oli enemmän. Aikoinaan kylällä on ollut saha, meijeri ja koulu, joista viimeisimpänä Lieson koulu on lakkautettu vuonna 2012.
– Nykyään valitettavasti uusia ihmisiä ei tänne muuta, ja vanhoistakin asukkaista suuri osa on menehtynyt, Ojamäki harmittelee.
Lieson juhannusjuhla kuitenkin kerää juhlijoita ympäri Suomen edelleen, ja on paikalla ulkomaalaisiakin pistäytynyt.
Tänä juhannuksena Liesoon saadaan melkein paikallista laulutaitoa, lavan valtaa alun perin Hämeenlinnasta kotoisin oleva Sani. Sani on Vain elämää -ohjelmassakin valloittanut Aikakone-yhtyeen solisti. Paikalle koko perheen tapahtumaan odotetaan jälleen vähintään tuhatta kävijää. 70 vuoden jälkeenkin legendaarinen Lieson lava elää ja voi hyvin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski