Pitäjät Tuulos

Liikkeessä-kerhossa saa juosta

Norsupallossa suuri pallo saa kyytiä. Liikkeessä-kerho aloitetaan yleensä jollakin yhteisellä pelillä tai leikillä.Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen monitoimihallissa pallo lentää ja perässä kirmaa innokkaita pelaajia. Käynnissä on tiistai-iltaisin kokoontuva Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen järjestämä Liikkeessä-kerho.

Kerho käynnistetään yleensä jonkin yhteisen, kaikenikäisille sopivan pelin merkeissä, sillä kerhossa on osallistujia ykkösluokkalaisista kuudesluokkalaisiin, jokaiselta luokka-asteelta. Tällä kertaa on menossa norsupallo, missä pelataan jalkapalloa isolla, pehmeällä pallolla. Kerholaisten suosikki on Pimee piilos -leikki, missä hallista sammutetaan valot ja yksi pelaaja etsii muita.

Liikuntakerho on ollut suosittu. Tänä vuonna Tuuloksen Liikkeessä-kerho on jo täynnä, kerhon osallistujamaksimi on 12 lasta.

– Hienoa, että on kaikenikäisiä osallistujia ja sekä tyttöjä että poikia, tässä he myös tutustuvat jo ennen yläasteelle siirtymistä. Kerhossa on mukana tuuloslaisten lisäksi myös lammilaisia lapsia, kertoo Lammin ja Tuuloksen alueen 4H-kerhoista vastaava Anna-Maarit Heinonen.

Yhteistä ohjelmaa ja vapaata liikkumista

Yhteisen ohjelman jälkeen on vuorossa vapaata aikaa, jolloin kerholaiset saavat käyttää hallista löytyviä liikuntavälineitä, kuten palloja, köysiä ja trampoliinia.

– Ja täällä saa juosta, mikä on nyt hyvä, kun ei ole kunnon talveakaan, Anna-Maarit Heinonen sanoo.

Pääosin Liikkeessä-kerhossa ollaan sisällä hallissa, mutta joskus saatetaan jotain tehdä myös pihalla.

4H järjestää erilaisia alakouluikäisille suunnattuja kerhoja, ja Liikkeessä-kerho on ollut mukana ohjelmassa jo useita vuosia. Liikuntakerhoon on yleensä tulijoita riittänyt.

Kerhoja järjestetään osittain esitettyjen toiveiden mukaan, lisäksi 4H:n työntekijät ovat jatkuvasti mukana niin sanotuin etsivin tunnelmin ja tarkkailevat, mikä lapsia milloinkin kiinnostaa.

Voi roikkua ja hyppiä

Sofia Heinonen ja Eveliina Ruponen viihtyvät liikunnan parissa, ja sitä tulee harrastettua vapaa-ajalla muutenkin runsaasti.

– On kivaa, kun on välineitä, voi roikkua ja hyppiä, sanovat tytöt ja aloittavat trampoliinilla hyppimisen.

Alas patjalle tullaan haarahypyin ja kiepein.

Liikkeessä-kerhon ohjaajina Tuuloksessa toimivat 17-vuotias Patrik Heinonen ja 15-vuotias Rene Pietikäinen. Molemmilla on jo aiempaa kokemusta ryhmän ohjauksesta.

– He ovat lasten mieleen ja on hyvä, että lapsilla on roolimalleja. Etsimme sopivia kerhonohjaajia ja laitamme sanaa eteenpäin, olisiko joku kiinnostunut ohjaamisesta. Ohjaajia on riittänyt ihan hyvin, mutta aina, kun joku lähtee esimerkiksi opiskelemaan ja lopettaa, meidän pitää aina miettiä, mistä löytyy uusia, vastuuntuntoisia ohjaajia, Anna-Maarit Heinonen kertoo.

Ohjaajaksi voi tulla 15-vuotiaana

Kerhonohjaajille järjestetään kursseja, mutta niille osallistuminen ei ole ohjaajaksi pääsyn edellytyksenä. Viidentoista vuoden ikä kerhonohjaajalta vaaditaan. Kun kerhot on suunnattu alakouluikäisille, ohjaajat ovat näin selvästi vanhempia.

Patrik Heinonen on ohjannut kerhoja kolme vuotta.

– Ensin ohjasin Nikkari-kerhoa ja lisäksi olen toiminut myös 4H-yrittäjänä. Tämä on ihan mukavaa hommaa ja on mukava saada vähän rahaa. Kerhonohjaajakursseja olen käynyt pari kappaletta, kertoo Heinonen.

Rene Pietikäinen tuli mukaan Patrik Heinosen kautta. Myös Pietikäinen on kokenut kerhonohjaajan työn leppoisaksi hommaksi. Toistaiseksi ei ole vastaan tullut isompia haasteita.

– Olen ollut aiemmin myös VPK:n kesäleirillä ryhmänohjaajana.

Se, mitä kerhossa tehdään, valikoituu pitkälti kerholaisten mukaan. Enemmistön mielipide yleensä voittaa.

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat