Pitäjät Lammi

Liikkuuko Lammilla suurpetoja?

Nuori karhu-uros rannalla. Kuva: Marko Muuttola

Riistasuunnittelija Marko Muuttola Suomen Riistakeskus Etelä-Hämeestä on hyvin tietoinen Lammi–Tuulos-alueen suurpetotilanteesta, koska hän on myös Lammin riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö.

– Lammi–Tuulos-alueella susien yksilömäärästä ei ole tietoa, mutta havaintoja on tehty muutamia. Lähiaikoina Ylänteellä ei ole havaintoja susista, sanoo Muuttola. Hänen mukaansa yksittäisiä susihavaintoja on tehty koko Etelä-Hämeen alueella*, mutta laumojen määrästä ei ole varmuutta.

Ilveksistä on samoja määriä havaintoja kuin susista, mutta tiedetään, että ilveksiä on koko Etelä-Hämeen alueella* noin 150–165 kappaletta.

Ihmisillä ei Muuntolan mukaan yleensä ole vaaraa, koska petoeläimet pelkäävät ihmisiä. Kotieläimillä on omat vaaransa, koska ne ovat usein suden silmissä avuttomia.

Ylänteellä asuvan Koskisen perheen mäyräkoirat joutuivat suden saaliiksi toukokuussa 2017.

– Aluksi oltiin normaalisti lenkillä koirien kanssa, kertoo Vilma Koskinen.

– Äiti oli pihalla kuullessaan jonkun äänen ja meni katsomaan. Hän näki suden nappaavan koiran. Koira löytyi myöhemmin kuolleena.

Vilman vanhemmat lähtivät heti suden perään, aikomuksenaan pelastaa koira.

– Toinen loukkaantunut koira meni piiloon ojarumpuun, mutta myöhemmin se jouduttiin lopettamaan.

Sisarukset Vilma ja Pihla Koskinen sanovat, että etenkin pimeällä heitä pelottaa liikkua ulkona, myös koirien puolesta saa olla varovainen.

Tuorein susiin liittyvä tapaus on Lammilta lokakuun lopulta. Silloinkin koira vietiin pihasta. Oletettavasti kyseessä oli susi. Loppujen lopuksi koirien ja susien kohtaamiset ovat kuitenkin todella harvinaisia.

Riistakeskus toivoo, että petoeläimistä ja niiden jäljistä ilmoitetaan oman riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle.

Kirjoittajat: Juho Kiikkilä ja Atte Kuokkanen

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46, joka ilmestyi torstaina 14.11. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan! Digilehdessä on myös lisää Riistakeskuksen Marko Muuttolan upeita kuvia suurpedoista!

* EDIT 19.11.2019 Lisätty suurpetomäärien arvioon riistasuunnnittelija Marko Muuttolan selvennys siitä, että kyseessä ovat havainnot koko Etelä-Hämeen alueelta.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski