Pitäjät Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Luminen talvi on taakka ikäihmisille

Kuva: Timo Nurmikari (Lukijan kuva, K-H 2018)

Vaikka talvi on tänä vuonna ollut erityisen kaunis, on lumisuudesta tullut myös ongelmia, varsinkin iäkkäämmille omakotitalojen asukkaille, joiden lakisääteisiin velvollisuuksiin kuuluu oman liittymän ja pihatien pitäminen puhtaana lumesta.

Keski-Hämeeseen otti yhteyttä 80-vuotias pitäjäläinen, joka ei halua omaa nimeään julkisuuteen, koska pelkää sen vaikuttavan omaan kohteluunsa. Hän kertoi huolissaan vielä iäkkäämmästä naapuristaan, joka joutuu kontallaan lapioimaan tienhaarastaan lumia lasten lapiolla, kun aura-auto jättää niin isot lumivallit tienhaaraan, eivätkä asukkaan omat voimat enää isoon lapioon riitä. Soittajalla itsellään on omakin terveys jo sellainen, että hänkään ei pysty fyysistä apua lumenluontiin tarjoamaan. Kumpikin silti haluaa asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista.

Otimme yhteyttä Hämeenlinnan kaupunkiin ja kysyimme, mitä iäkäs ihminen voi Hämeenlinnassa tehdä, jos lumen auraus oman kodin liittymässä muodostuu ylivoimaiseksi.

Hämeenlinna ei tässä asiassa ole yksin. Esimerkiksi Omakotiliiton sivuilla asiaa käsitellään laajasti ja annetaan ohjeita kaikille kunnille ja kaupungeille siitä, miten niissä voitaisiin edistää ikäihmisten asumista kotona mahdollisimman pitkään. Talvisiin keinovalikoimiin kuuluu muun muassa liittymien auraamisen lisääminen kaupungin urakkasopimuksiin.

Tämän toteuttaminen ei yhdyskuntajohtaja Mikko Keräsen mukaan kuitenkaan ole Hämeenlinnassa mahdollista.

– Helppoa ja toimivaa ratkaisua asiaan ei ole, muuten se olisi varmasti toteutettu. Asian haasteellisuus kiteytyy tasapuoliseen kohteluun, rahoitukseen, työvoiman saatavuuteen, työaikatauluihin ja vastuukysymyksiin. En usko, että Hämeenlinnassa on mahdollisuuksia järjestää liittymien lumivallien poistoa, Keränen kirjoitti sähköpostissaan Keski-Hämeelle.

– Aiheesta on tosiaan meilläkin ollut toistuvaa keskustelua, ja kunnossapitomme selvitti asiaa aiemmin. Käytännössä meidän pitäisi kaksinkertaistaa kunnossapitokaluston määrä, jos haluaisimme järjestää tällaisen palvelun tasapuolisesti koko kaupunkiin, Keränen kertoo.

Hän kuitenkin opasti kuntalaisia tarttumaan toiseen Omakotiliiton antamista ohjeista: liittymien puhdistamisen hankkimiseen yhteisesti.

– Yksi parhaista ja toimivimmista malleista on tuo Omakotiliiton sivuilla mainittu asukkaiden yhteistyö/-hankinta vaikka omakotiyhdistyksen kautta. Yhdessä tekemisellä ja yhteisöllisyydellä olisi tässä asiassa paljon mahdollisuuksia, Keränen sanoi.

Osa auraajista ajaa auttamisen halusta yksityisiäkin liittymiä puhtaaksi, mutta hyväsydäminen auraaja ei työnantajan silmissä välttämättä olekaan samanlainen sankari, kuin häneltä apua saaven asukkaden. Ystävällinen ele saattaa hidastaa varsinaista sopimustyötä ja asettaa myös asukkaita eriarvoiseen asemaan.

– Muiden katujen auraus hidastuu merkittävästi näistä ylimääräisistä töistä. Osa kaupungin urakoitsijoista tekee töitä tuntilaskutusperusteisesti, eikä ole tasapuolista kohtelua, jos kaupunki maksaa toisaalla ylimääräisestä ei-sovitusta työstä, mutta toisilla alueilla ei, Keränen kirjoitti.

Kysymykseemme siitä, mitä ikäihmisen pitäisi tehdä, jos lumityöt käyvät liian raskaiksi, vastasi erityissuunnittelija Tarja Mikkola. Hän opasti ikäihmisiä kääntymään kaupungin asiakasohjauksen puoleen.

– Erilaisissa palvelutarpeissa asiakasohjaus voi auttaa löytämään oikeita kanavia avun saamiseksi, Mikkola kirjoitti.

– Palveluohjaajat, muistikoordinaattori ja sosiaalityöntekijät tarjoavat neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten palveluista hämeenlinnalaisille ikäihmisille ja heidän läheisilleen. Kotikäynneillä työntekijät selvittävät ikäihmisten palvelutarpeita ja auttavat palveluiden järjestämisessä. Kotikäynnit ovat maksuttomia. Tarpeen mukaisesti iäkkäitä ohjataan yksityisten ja kolmannen sektorin sekä kaupungin palveluiden piiriin, Hämeenlinnan asiakasohjauksen verkkosivuilla kerrotaan.

Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen opastaa ikäihmisiä selvittämään myös oikeutensa asumistukeen tai perustoimeentulotukeen.

– Perustoimeentulotuessa asumismenoina voidaan huomioida omistusasunnossa omakotitalon välttämättömät hoitomenot. Omakotitalossa asuvan hakijan perustoimeentulotuessa huomioitava meno on omakotitalolle johtavan tien aurausmaksu, mutta pihan lumityöt eivät ole perustoimeentulotuessa huomioitava meno, Valkonen kertoo.

– Mikäli hakija on vuokralla omakotitalossa, niin omakotitalon asumismenoina voidaan huomioida menot, jotka on mainittu vuokrasopimuksessa, ja jotka voidaan huomioida perustoimeentulotuessa. Jos vuokrasopimuksessa ei ole esimerkiksi sovittu siitä, että vuokralainen vastaa aurausmaksuista, ei aurausmaksuja voida huomioida asiakkaan toimeentulotuessa menona, sanoo Valkonen.

Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksestä työllistämistoiminnasta vastaava hallintopäällikkö Tuija Ruokolahti kertoo, että lumitöihin soveltuu hyvin myös 4H-yhdistyksen työpajan Piha- ja puutarhatyöt -palvelu, missä työelämää harjoittelevat pajalaiset voivat tulla työryhmänä valvojansa kanssa tekemään pihan töitä kohtuullista korvausta vastaan. 4H-palvelut ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Lisätietoja saa Tuuloksessa sijaitsevasta Reki-työpajasta.

Hämeenkoskella 4H-palveluita tarjoaa Hollolan 4H-yhdistys. Apua kannattaa kysyä myös alueen kotipalveluyrityksistä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski