Pitäjät Lammi

Luostarikeskus Panagiassa tehtiin töitä yhdessä

Henri Sokka pääsi Athoksen talkoissa tutustumaan muun muassa tuhkaimuriin., Kuva: Jussi Karvonen

Ihminen voi aina oppia jotain uutta myös tekniikan alalta. Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagia järjesti kaikille halukkaille tarkoitetut tekniikkatalkoot. Toisen kerran järjestetty talkootapahtuma kokosi toistakymmentä vapaaehtoista Lammille.

– Meillä on vuosittain erilaisia talkoojaksoja alueen kunnossapitoon liittyen. Teematalkoiden aiheena olivat tekniikka ja tekniset työt. Järjestimme, puhdistimme ja korjasimme, rakensimme tilanteen tulijoiden taipumusten ja kykyjen mukaan. Luvassa oli varastojen ja tilojen järjestelyä ja siistimistä, laitteiden huoltoa ja kunnostusta ohjatusti, materiaalien ja dokumenttien luettelointia ja arkistointia sekä sään salliessa pienimuotoista puurakentelua ulkosalla ja raudoitustöitä portin rakennustyömaalle, sanoo toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen.

Talkoilla monta ulottuvuutta

Athos-Säätiön Panagiassa alueen kunnossapidosta toki vastaavat viime kädessä ammattilaiset.

– Voimme säännöllisillä talkoilla tarjota ihmisille tilaisuuksia tehdä ja oppia asioita, joita he eivät kenties omassa arjessaan pääse toteuttamaan. Tekniikkatalkoiden lisäksi meillä on säännöllisesti muun muassa metsä- ja pihatalkoita sekä marjanpoimintaa.

Tekniikkatalkoisiin saapui väkeä aina pääkaupunkiseutua, Turkua ja Tamperetta myöten. Erilaisia töitä riitti halukkaille.

– Teimme esitöitä esimerkiksi uutta porttia varten. Pari eläkeläisrouvaa raudoitti ensi kertaa elämässään pian edessä olevaa betonivalua valmistellen. Lämpökeskusta siivottiin ja sen tiloja järjestettiin. Lämpökeskus toimii kaasutettavalla hakkeella, mikä on aika harvinainen lämmitysmuoto. Talkoolaiset eivät tietenkään ammattilaisten töitä tehneet, mutta tekivät heidän valvonnassaan erilaisia puhdistustöitä. Sekin oli varmasti monille uusi oppikokemus.

Talkoiden yksi ulottuvuus on yhdessä tekeminen.

– Esimerkiksi metsänraivausta tai puutarhanhoitoa ei kaikilla olla mahdollisuutta päästä harrastamaan. Täällä sitä voi kokeilla ja kaiken lisäksi hyvässä seurassa, naurahtaa Pöyhönen.

Samalla talkoot tarjoavat tilaisuuden tutustua lähemmin keskuksen toimintaan ja koko alueeseen ylipäätään.

– Päivittäiset jumalanpalvelukset tietysti pidetään ja niihin talkoolaiset ovat tervetulleita osallistumaan.
Moni talkoolainen palaa Panagiaan kerta toisensa jälkeen. Tekniikkatalkoissakin väki oli pääosin tuttua muista talkoista, mutta nimenomaan tekniikkatalkoissa osa heistä oli ensimmäistä kertaa.

– Luostarimaailmassa kautta maailman on tapana, että ihmiset pitävät huolta luostareista. Näissä talkoissa toteutuu tuokin piirre, sanoo Pöyhönen.

Lämpökeskuksessa riitti vipinää

Tekniikkatalkoiden iso kohde oli lämpökeskus, jossa työskentely edellytti talkoolaisten opastusta muun muassa turvajärjestelyasioissa. Ammattilaisten valvonnassa talkoolaiset pääsivät tutustumaan muun muassa uuden tuhkaimurin kokoamiseen.

Tamperelainen Henri Sokka saapui perheineen tekniikkatalkoisiin ensimmäistä kertaa.

– Oli kiva päästä tekemään jotakin ihan oikeasti ja tutustumaan vähän lämpökeskuksen toimintaan. Se kiinnostaa, kun oma ala on jotain aivan muuta kuin tällaista ”propellitekniikkaa”, sanoo Sokka.
Sokka ei ollut Panagiassa ensimmäistä kertaa.

– Olen ollut täällä muissakin talkoissa ja viime kesänä olimme perheen kanssa koronaa paossa muutaman kuukauden. Vuokrasimme tältä alueelta asunnon ja viihdyimme oikein hyvin. Ympäristö on viihtyisä ja rauhallinen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat