Pitäjät Hämeenkoski

Maa- ja kotitalousnaisten Hiljentymisen päivä Hämeenkoskella

Pappi Hanna-Leena Penttilä piti Hämeenkosken maa- ja kotitalousseuran Hiljentymispäivässä Seuralassa puheen nykyajan kiireisestä elämänmenosta ja toivosta. Kuva: Sirpa Suvanto

Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura ry ja Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus järjestivät perinteisen joka vuosi järjestettävän Maa- ja kotitalousnaisten Hiljentymisen päivän, joka pidettiin tänä vuonna Hämeenkoskella.

Hiljentymisen päivä alkoi hartaushetkellä Hämeenkosken kirkossa. Sieltä vieraat siirtyivät Seuralaan, jonne Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura ry:n naiset olivat loihtineet maittavan lounaan upeine kattauksineen unohtamatta makeaa suussa sulavaa jälkiruokaa. Seuralassa oli myös pienimuotoinen Raili Myllerin taidenäyttely Hukkaruoka-teemalla.

Hämeenkoskelle Hiljentymisen päivää kokoontui viettämään yhteensä 96 henkilöä. Juontajana toimi Knut Hiidenheimo.

– Knut on ollut Kosken nuorisoseuran kesänäytelmässä mukana muutaman vuoden, joten hänelle on jo kertynyt hyvin esiintymiskokemusta, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen järjestöpäällikkö Jenni Kunnaala kertoo.

Hiljentymisestä voimaa ja sadolle siunaus

– Maa- ja kotitalousnaiset ovat Hämeen alueella viettäneet Hiljentymisen päivää 1960-luvulta alkaen. Ensimmäisen kerran tapahtuma on järjestetty 1963 Lahden Joutjärven kirkossa. Tapahtuman ajankohdaksi on valikoitunut keskitalvi, jolloin työt maaseudulla eivät ole olleet kiireisimmillään. Päivän tärkein sanoma on hiljentymisen merkitys ja voima, mikä onkin erittäin ajankohtainen teema myös tänä päivänä, Kunnaala kertoo.

Tapahtuma on kiertänyt vuosittain eri paikkakunnilla, jolloin maakunta ja sen kirkot ovat tulleet tutuksi osallistujille. Järjestäjinä ovat paikalliset Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset yhteistyössä seurakunnan ja piirikeskuksen kanssa.

Päivä aloitetaan hartaushetkellä kirkossa. Samalla voidaan myös esitellä kauempaa tuleville vieraille kirkkoa ja seurakunnan toimintaa. Juhla pidetään seurakuntatalolla tai muussa sopivassa paikassa.

– Hiljentymisen päivä on suosituimpia tapahtumiamme ja se kokoaa vuosittain yhteen lähes 100 osallistujaa. Pirkanmaan alueella vietetään Maa- ja kotitalousnaisten Suvipäivää, joka on sisällöltään samankaltainen ja myös hyvin suosittu tapahtuma, Kunnaala kertoo.

Kirkkopyhät ja kirkolliset menot ovat Kunnaalan mukaan olleet vuosisatojen ajan kiinteä osa elämää maaseudulla. Sadon onnistumista on toivottu kylvön siunaamisella ja yhä edelleen jumalanpalveluksen yhteydessä siunataan syyssato ja nautitaan haudutettua ruispuuroa eli uutispuuroa, jonka valmistavat usein paikalliset maa- ja kotitalousnaiset.

– Yhteistyö seurankunnan kanssa on luontevaa. Maa- ja kotitalousnaiset voivat esimerkiksi avustaa seurakunnan tapahtumissa järjestämällä kahvituksen tai ruokailun.

Pienillä teoilla suuria saavutuksia

Lounaan jälkeen vieraita viihdytti lasten essukuoro lauluillaan. Lasten esitystä säesti pianolla Hämeenkosken kappeliseurakunnan kanttori Johanna Huovinen. Essukuoron jälkeen Hollolan seurakunnan rippikoulu- ja nuorisotyön pappi Hanna-Leena Penttilä piti puheen nykyajan kiireisestä elämänmenosta ja toivosta.

– Syvimmillään meillä on toivoa. Toivon asenne on sellainen, jossa todellisuudesta paljastuu erilaisia asioita kun tarkennamme katseemme eri tavoin, löytyy sekä hyvää että pahaa. On tärkeää opetella tarkentamaan katseensa niihin toivon lähteisiin, jotta meidän toimintakykymme säilyisi. Toivoa tuo se, että lukuisat ihmiset ympäri maailmaa toimivat paremman tulevaisuuden puolesta. Voimme tehdä elämässämme niitä parempia valintoja, jotka auttavat meitä säilyttämään tämän kauniin maailman tuleville sukupolville. Pienillä teoilla saamme suuria saavutuksia aikaan, Penttilä kertoo puheessaan.

Penttilän puheen jälkeen Retrotytöt eli Heli Jokivuori ja Johanna Huovinen esittivät klassisia kappaleita hämeenkoskelaisen Simo Taipaluksen säestäessä heitä pianolla. Retrotyttöjen jälkeen hämeenkoskelainen Aili Pulkkinen lausui muun muassa Irja Askolan ja Anna-Mari Kaskisen runoja.

Ystävien jälleennäkeminen

Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura esitteli tilaisuudessa myös omaa toimintaansa. Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen uusi toiminnanjohtaja Kirsi Haapanen esittäytyi, jonka jälkeen Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen järjestöpäällikkö Jenni Kunnaala piti puheen vieraille.

– Maa- ja kotitalousnaisten toiminnan tärkeitä tehtäviä vuosikymmenten aikana on ollut naisten ammattitaidon kehittäminen ja yhteistoimintaan kannustaminen. Yhä edelleen yhteisöllisyys ja uuden oppiminen on keskeinen osa toimintaa. Vaikka tapahtuman on nimi Hiljentymisen päivä, iloinen puheensorina kertoo pitkäaikaisten ystävien jälleennäkemisestä, Kunnaala summaa tapahtumaa.

Tilaisuuden lopussa palkittiin myös järjestäjät ja esiintyjät kalentereilla ja suklaalevyillä. Retrotytöt viihdyttivät vieraita vielä laulamalla klassisia vanhoja kappaleita.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski