Pitäjät Lammi

Maatalous muuttuu jatkuvasti

Elli-vuohi ja Helmiina-kana voivat katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Niiden emäntä haluaa harjoittaa maanviljelyä omaan eläkeikäänsä asti. Kuva: Mari Orkola

– Maatalouden muutos on aika pelottava ajatus, kun maataloutta pitää kuitenkin niin tärkeänä asiana ja tulevaisuus on epävarma, pienmaanviljelijä Mari Orkola sanoo.

– Palkkani saan pääosin opettajan työstä, joten maanviljely ei vaikuta mahdottomasti elinkeinooni.

Mari Orkola viljelee pääasiassa heinää ja suunnittelee, että hevosia tulee tilalla luultavasti olemaan vuosikymmenen päästä. Tällä hetkellä Marilla on vuohi ja kanoja, joista saa maitoa ja munia. Orkola pitää omavaraisuudesta ja haluaisi harjoittaa maanviljelystä eläkeikään asti.

– Olen viime vuosina huomannut ääriolosuhteita, on joko tosi märkää tai tosi kuivaa. Isä oli ensimmäisiä Hämeen luomuviljelijöitä ja lapsena meni melkein aina koko kesä rikkaruohoja kerätessä. Se oli semmoista käsityötä, Mari Orkola kertoo.

Hannele Jalli viljelee viljaa, kauraa, ohraa ja vehnää sekä timotein siementä. Timotein siemen on Jallin mukaan siitä hyvä, että se viljellään vain neljän vuoden välein, joten siinä ei ole paljon työtä, mutta sen tuotto menee aika samalle linjalle kuin vilja normaalina vuonna.

– Luulen, että sään ääri-ilmiöt liittyvät ilmastonmuutokseen, kun on tosi kuivia kesiä. Toisaalta pystyy viljelemään uusia viljelykasveja, joita ei ole ennen pystynyt, Jalli sanoo.

Hannele Jallilla on käytössä traktorit, kylvökoneet ja puimuri. Työntekijöitä ei ole, mutta Jallin isä auttaa ruuhka-aikoina.
– Ja sitten on apulannat, polttoaine ja kasvinsuojeluaineet. Siemenet ovat omia. Talouden kannalta kyllä toisen perheenjäsenen pitää jossain “oikeissa” töissä olla, Hannele Jalli sanoo.

– Nykypäivänä maanviljelyssä vaikeinta on byrokratia, toteaa maatalousyrittäjä Anssi Heikkilä.

– Peltotöiden lisäksi täytyy olla kaikki paperit kunnossa.

Anssi Heikkilän pääviljelykasvi on peruna, mutta pinta-alallisesti viljakasvit vievät suurimman osan.

– Nykyään ei enää riitä muutama perunalajike, vaan niitä täytyy olla useampia kymmeniä. Perunaa ei voi viljellä monta vuotta peräkkäin, joten viljakasveja on viljeltävä aina silloin tällöin.

Viljan puintia lukuun ottamatta kaikki muu hoidetaan itse Heikkilässä.

– Neljässä vuodessa kilpailu on koventunut, mitään muuta ei oikeastaan ole muuttunut. Tällä hetkellä on hyvin kannattavaa jatkaa maanviljelyä. Toivottavasti näin on myös tulevaisuudessa.

 

Tämäkin uutinen on Hakkalan koulun 8.-luokkalaisten tekemä Keski-Hämeen koululaislehteen. Lue koko lehti veloituksetta digilehtenä

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat