Pitäjät Tuulos

Martat yllättivät patalapuilla Tuulosessa

Martat jakoivat patalappuja Tuulosessa. Valtakunnallisen tempauksen tarkoituksena oli tuottaa iloa ja yllättää sekä muistuttaa kotityön merkityksestä. Kuva: Maria Ilonen

Marttojen valtakunnallinen Patalappuja kädestä käteen-tempaus jalkautui myös kauppakeskus Tuuloseen. Marttojen valmistamia patalappuja vietiin 3.5. ympäri Suomen keskeisille paikoille ja jaettiin ilmaiseksi ihmisille. Tavastian Martoissa toimiva tuuloslainen Marita Tuomi ehdotti Tuulosta patalappujen jakopaikaksi. Tuulosessa patalappuja jaettiin kauppakeskuksen asiakkaille suoraan käteen, tempauksessa oli mahdollista jättää patalappuja myös esimerkiksi puistoon, josta joku saattoi sellaisen löytää ja pitää.

Harrastukset

Patalappuja oli urakoitu ompelemalla, neulomalla ja virkkaamalla Tavastian Marttojen seitsemän jäsentä valmisti yhteensä noin sata patalappua ja kaikki oli tarkoitus jakaa torstai-iltapäivän aikana eteenpäin. Patalaput olivat iloisen kirjavia, eri mallisia ja värisiä. Jokainen Martta sai valmistaa patalappuja oman mielensä mukaan. Martta-lehdestä löytyi kyllä ohje niin ompelemalla kuin virkkaamalla valmistettuun patalappuun. Jokaiseen patalappuun oli liitettynä Marttojen viesti Elämä on parempi itse tehtynä. Tempauksen tavoitteena olikin muistuttaa kotityön merkityksestä ja siitä, että aina voi tehdä myös itse.
– Ja myös yllättää ja tuoda iloa, Marita Tuomi sanoo.
– Moni on hämmästynyt, kun olemme antaneet patalapun, että saako tämän ilmaiseksi. Ihmiset luulevat, että myymme jotain, Tuomi naurahtaa.

Sosiaalisuutta ja uuden oppimista

Tavastian Martat asuvat Tuuloksessa ja Hämeenlinnassa, yksi heistä Lempäälässä. Hämeenlinnan alueella toimii kahdeksan eri Martta-yhdistystä. Tavastian Martat kokoontuvat kerran kuukaudessa vuorotellen jonkun luona, ja emännöivä Martta saa päättää illan teeman.

– Sosiaalisuus, tuumaavat Martat toiminnan suurimmaksi anniksi.
– Olemme kaikki eri aloilta, olemme oppineet toisiltamme eri asioita. Ilman tätä toimintaa emme edes tuntisi toisiamme.
Kaksikymmentä vuotta yhdessä toiminut yhdistys muodostui aikanaan, kun Martat kyselivät toiminnasta kiinnostuneita ja eri yhdistykset muodostettiin. Vaikka porukka on toiminut yhdessä kaksi vuosikymmentä, uusikin veri on tervetullutta. Martta-toiminta on herättänyt lisääntyvästi kiinnostusta viime aikoina. Välillä toiminta on ollut kenties hiipumaankin päin, mutta nyt kiinnostus on taas herännyt. Muun muassa Marttojen järjestämät lastenruuanvalmistuskurssit ovat suosittuja, ja nyky-Marttoja alkaa taas olla. Uudet Martat saattavat muistaa isoäitinsä olleen mukana Martta-toiminnassa.

Tiedon jakamista eteenpäin

Martta-järjestö on perustettu vuonna 1899 eli se on ollut olemassa jo yli 120 vuotta. Martat on perinteisesti kotien ja perheiden hyvinvointia edistävä ja kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö. Marita Tuomi arvelee, että Keski-Hämeen seudulla Maa- ja kotitalousnaisten toiminta on ollut tunnetumpaa, kuin Marttojen ja siksi hän haluaa tehdä Marttojen toimintaa tunnetuksi.

– Aikanaan yksi nainen opetti toisille esimerkiksi ruuanlaittoa, Kristiina Lonka kuvaa Martta-toiminnan juuria.
– Pula-aikana Martat opettivat porkkananviljelyä ja jakoivat siemeniä.
Eri Martta-yhdistykset ovat keskittyneet hieman eri asioihin. Tavastian Martat nauravat olevansa huvittelevia Marttoja, jotka tekevät muun muassa teatterireissuja. Mutta on opetettu myös ruuanlaittoa ja tutustuttu uusiin asioihin.
– Tehdään asioita, jotka tuntuvat mukavilta, Martat sanovat.
Martat tuumivatkin olevansa tietynlaisia apuopettajia, sillä opettaminen ja neuvominen on aina kuulunut vahvasti Martta-perinteeseen. Martat ovat muun muassa olleet mukana Sini-tuotteen kanssa koulujen nelosluokkalaisille järjestetyssä moppiradassa, josta koululaiset saivat oman mopit.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet