Pitäjät

Melomalla pääsee näkemään Teuronjoen jokimaiseman elämää

Melojia Teuronjoella. Kuva: Maria Ilonen

Teuronjoki saa alkunsa Lammin Pääjärvestä ja virtaa Hämeenkosken läpi, Kärkölän alueella ja laskee lopulta Mommilanjärveen.

Koko joki on neljäkymmentä kilometriä pitkä ja joessa on useita koskia. Jokimaisemaa ei juuri näe, ellei laskeudu alas joelle. Kajakista katsoen joen ja joenvarren luonnon näkee kaikessa kauneudessaan, monipuolisuudessaan ja yllätyksellisyydessään.

Maisema on varsin vehreä, toisaalta taas puiden vedenpinnan yläpuolella olevat juuret voivat näyttää hieman aavemaisiltakin. Maailma on hyvin erinäköinen kuin ylempänä.

Leo Marttila on järjestänyt melontaretkiä Teuronjoella jo kahdenkymmenen vuoden ajan, sitä ennen Keravanjoella. Tällä kertaa Marttila otti Keski-Hämeen toimittajan kajakin kyytiin tallettamaan Teuronjoen maisemia. Lisää kuvia ja videoita melontareitiltä löydät Keski-Hämeen verkkosivuilta ja digilehdestä!

Yhteensä Marttilalla on takana jo viisikymmentä vuotta melontaretkien järjestäjänä, joten kohtalaisen varmaan kyytiin kameran kanssa noustiin. Marttila naurahtaa silti, ettei osaa laskea, kuinka monesti kajakki on kaatunut.

Iltamelontoja viikoittain, Teuronjoki-melonta elokuussa

Kohtuullisen helteisen päivän jälkeen koittavan iltamelonnan aikaan joella ei tarvitse pitkähihaista, joskaan ei tule kuumakaan. Lähdealueella hetken aikaa viileämpi ilma pyyhkäisee ylitse, kosteikkojen kohdalla on jonkin verran hyttysiä, mutta ei varsinaisesti häiriöksi asti.

Iltamelontaan oli kesäkuun lopulla lähdössä vajaan kymmenen hengen porukka. Iltamelontoja Leo Marttila järjestää viikoittain elokuun loppuun asti. Parhaimmillaan mukana on ollut kuusitoista melojaa.

– Reitti on noin kahdeksan kilometriä ja sen melominen kestää parisen tuntia. Reitin valitsen vähän vaihdelleen sään mukaan, ensikertalaisellekin se on turvallinen, Leo Marttila sanoo ja kertoo kyllä auttavansa, jos joku jää kajakkinsa kanssa vaikkapa jumiin.

Tälläkin kertaa pakataan saha mukaan, vaikka Marttila käykin reittiä raivaamassa säännöllisesti. Koko pituudeltaan Teuronjokea ei pääse melomaan, mutta varsin monta pätkää on mahdollista meloa. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, jos jokin puu on kaatunut reitille. Puut nojaavat ja kaareutuvat joen ylle ja sateiden sattuessa paino saattaa katkaista niiden runkoja. Kevään ja alkukesän aikana vettä tosin ei ole taivaalta juuri tullut, ja Teuronjoessakin vettä on varsin vähän.

Elokuussa järjestetään seitsemäntoista kilometrin pituinen retkimelonta Teuronjoki-melonta ja siihen on osallistunut vuosittain 60–100 ihmistä. Tuolle reitille osuvat muun muassa Hankalan pellavaloukku, Hyväneulan koski, Helvetinpuro ja Myllykoski. Teuronjoella on myös melottu Suomi meloo -tapahtumassa, joka järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea.

 

Lähelle luontoa ja eläimiä

Rakkaus luontoon on se, mikä on saanut Leo Marttilan innostumaan melonnasta.

– Pääsee lähelle luontoa ja eläimiä, koskaan ei tiedä, mitä näkee. Kerran on hirvi uinut kymmenen metrin päästä, Marttila kertoo.

Tämänkertaisella reitillä siniset neidonkorennot lehahtelevat sadunomaisesti kajakin ylitse, ja västäräkki hypähtelee rannalta toiselle ja seuraa tovin matkantekoa. Rantasipi ja telkkä näyttäytyvät myös. Leo Marttilan harjaantunut katse ehtii tunnistaa useimmat linnut, vaikka ne ovatkin nopeita liikkeissään.

Marttila kertoo joessa viihtyvän purotaimenten ja harjuksien. Taimenten kutupaikan hän osoittaakin reitin varrelta. Toisinaan kauriit tulevat joelle juomaan ja harmaahaikarankin Teuronjoella voi bongata. Lintujen sirkutus ja veden solina soivat reitin taustalla kuin musiikki. Jonkin verran joen varrella on mökkejä, joiden laiturit ovat joenvarressa. Jonkun tynnyreistä tekemä lautta on unohtunut joenpenkalle.

– Kyllä tämä Teuronjoki on Etelä-Suomen hienoin joki, enkä ole ainoa, joka on sitä mieltä. Paikoin tämä muistuttaa Lapin jokia, tuumii Leo Marttila, joka on melonut Suomen joet läpi.

Tästä melontareissusta selvitään niin, että kenenkään kajakki ei kaadu. Ei edes silloin, kun sieltä poistutaan, vaikka kajakkiin mennessä ja sieltä poistuessa kaatumisen vaara onkin suurin. Joku melontaretkeläisistä ehdottaa Leo Marttilalle, että joella pitäisi järjestää yömelonta. Marttila on toki melonut yöikaankin, mutta joella on kuulemma silloin yllättävänkin pimeää, myös valoisten kesäöiden aikaan.

Teuronjokimelonta Hämeenkoski–Kärkölä 10.8.2019 kello 9 alkaen. Kokoontuminen Hämeenkoskella Koskikaran levähdysalueella.

 

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen ja Hämeenkulman yhteisessä Loma-lehdessä 11.7.2019. Lomalehti on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski