Pitäjät Lammi

Metsäalan opiskelijan kuuluu saada olla metsän keskellä

Iiris Latvala. Kuva: Jussi Karvonen

Evon metsäoppilaitoksen yksi vahvuus ainakin opiskelijan kannalta on sen sijainti. Suomen metsäalan oppilaitoksista Evo on ainoa, joka sijaitsee keskellä metsää. Muut alan oppilaitokset ovat Joensuussa, Tampereella, Rovaniemellä ja Mikkelissä

– Itselleni nimenomaan sijainti oli se syy, miksi päädyin tänne opiskelemaan. Isä ja äidin isoisä ovat aikanaan täällä opiskelleet, ja samaan aikaan myös veli opiskelee täällä, joten sukuperinteetkin vetivät Evolle, sanoo metsätalousinsinöörien oppilaskunnan Evon Metsäpoikien puheenjohtaja Iiris Latvala.

Metsäpoikien ohella Evon metsätalousopiskelijoilla on oma oppilaskuntansa Metsäpertut. Metsäpojat on HAMKin opiskelijakunnan HAMKOn kumppaniyhdistys ja paikallinen edunvalvoja.

– Meillä on noin 150 opiskelijaa, joista nelisenkymmentä kuuluu oppilaskuntaan. Peruspuolen oppilaskunnan toimivuudesta en osaa sanoa.

Oppilaskunta järjestää opiskelijoille muutamia tapahtumia vuodessa.

– Vuosittain vakiotapahtumia ovat HAMKin alkupamaus ja loppurysäys sekä Hämeenlinnan approt. Metsäalan opiskelijoilla on eri oppilaitosten väliset kesä- ja talvikisat, joissa on sekä hupi- että taitolajeja. Meidän yksi vuotuinen tapahtumamme on ollut Hamkifutisturnaus, joka tänä talvena jouduttiin peruuttamaan lumen puutteen takia. Meillä on vuosittain myös maakuntakierros ja pilkkikisat, Latvala kertoo yhdistyksen toiminnasta.

– Tänä vuonna kesäkisat on tarkoitus pitää Rovaniemellä. Suunnitelmissamme on lähteä kisoihin jonkinlaisella joukkueella, jos ne järjestetään.

Oppilaskuntaan kuulumisesta on pientä etua osallistumis- ja kuljetusmaksuissa, mutta kaikki Evon opiskelijat voivat osallistua oppilaskunnan järjestämiin tapahtumiin ja matkoille.

Oppilaskunnan hallitukseen kuuluu kuusi opiskelijaa.

– Hallitukseen ei ollut kovin suurta halukkuutta, mutta itse otin paikan ihan mielelläni. Edeltäjä auttaa tarvittaessa. Tässä roolissa oppii uutta yhdistystoiminnasta ja saa kokemusta johtamisesta, Latvala kertoo. Opiskeluilta puheenjohtajuus ei hänen mukaansa vie liikaa aikaa, ja myös muut hallituksen jäsenet tekevät kukin osansa.

– Omat opiskeluni kestävät vielä puolitoista vuotta ja voin jatkaa, jos on tarpeen.

Aika kuluu metsässäkin

Evolla vallitsee Latvalan mukaan opiskelijoiden kesken hyvä yhteisöllisyys. Kaikki opiskelijat eivät asu Evolla, mutta esimerkiksi koronaviruksen aikaan muutoin hiljentyneellä Evon kampusalueella asuu parikymmentä opiskelijaa

– Täällä olen hyvässä turvassa, enkä muutoinkaan kotiin Seinäjoelle kovin usein matkaa. Täällä tutustuu nopeasti kavereihin, koska iltoja vietetään yhdessä pelaamalla, saunomalla tai muuten vain oleilemalla. Meillä on mahdollisuus myös savusaunan käyttöön, mitä harvoissa oppilaitoksissa on. Lähes kaikilla on oma auto, mutta loppujen lopuksi aika harvoin täältä tulee Lammille tai Tuulokseen lähdetyksi. Käyn kaupassa ehkä kerran viikossa, Latvala kertoo.

– Metsä on aina lähellä, ja sinne pääsee lenkille.

Latvala pitää metsän läheisyyttä tärkeänä myös opintojen kannalta.

– Metsätalousinsinöörin työpaikka on loppujen lopuksi metsä. Muissa alan oppilaitoksissa metsään meno vaatii yhden päivän, koska oppilaitokset ovat kaupungeissa. Evolla metsässä voi poiketa päivän mittaan lyhyesti ja jatkaa opiskeluja pöydän ääressä.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat