Pitäjät Lammi

Metsähallitus etsii taas paimenia, Evolla kaksi kohdetta

Toivo Miinalainen ja Tuula Lehtonen paimenessa kesällä 2017. Evon laitumella on pohjoissuomenkarjaa eli lapinlehmiä. Ne toimivat alueen maisemahoitajina ja turvaavat samalla lajiston elinoloja. Kuva: Tanja Lupari

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2021 ilmoittautuminen avautuu tänään. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään paimenviikkoa kansallispuiston tai muun suojelualueen maisemissa.

Paimenviikoilla Metsähallitus kertoo halustaan toimia luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Paimenkohteet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun kohteilla laiduntavat eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille.

— Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni kaunis sekä harvinainen kasvilaji häviäisi. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan.

Punkaharjun kohteessa on muista kohteista poiketen kyse maisemanhoidosta sekä kulttuuriperinnön suojelusta.

— Paimenviikoista hyötyvät niin paimenet, eläimet, eläinten omistajat kuin ympäröivä luontokin. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen, sanotaan Metsähallituksen tiedotteessa.

Kesän 2021 paimenten etsintä alkaa keskiviikkona 13.1. kello 12 ja jatkuu seuraavaan keskiviikkoon 20.1. kello 12 asti.

Halukkailla paimenilla on valittavanaan 15 erilaista paimenkohdetta. Pohjoisin kohde löytyy Utsjoelta, Tenon rannalta ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta. Uutena tarjokkaana on Kokko. Kokon tupa sijaitsee Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarvessa, joka on tunnettu valloittavista perinnemaisemista ja vanhasta kalastajakylästä.

Onnin majan pihapiiri. Kuva: Metsähallitus/JeremieBarral

Evolla kaksi kohdetta

Evolla paimeneksi voi ryhtyä joko Mustajärven torpassa tai Onnin majalla, joka sijaitsee aivan Metsäopiston kampusalueen kupeessa, Alisen Rautjärven rannalla. Aikoinaan tuvassa asui Onni Laine äitinsä Hiljan kanssa. Rakennukset on remontoitu, mutta perinteitä kunnioittaen; niissä ei edelleenkään ole sähköä eikä juoksevaa vettä. Onnin majan laitumella laiduntaa lapinlehmiä.

Mustajärven torpassa paimennetaan kyyttöjä. Onnin majaa modernimmassa torpassa pääsee nauttimaan myös sähkön ja juoksevan veden tuomasta luksuksesta, mutta myös viikon hinta on hivenen kalliimpi.

Paimenilla on hoidettavana kohteen mukaan joko lampaita, lehmiä tai hevosia.Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Halutessaan paimen voi osallistua myös muihin työtehtäviin, joita kohteella on mahdollisesti tarjolla.

Myös Evon kohteissa paimenviikkoja on tarjolla useampia, yksi viikko kestää perjantaista perjantaihin, ja niitä pääsee vuokraamaan toukokuun lopusta elokuun loppuun.

Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Koronatilanne vaikutti osin kesän 2020 paimenviikkoihin. Kuluvan vuoden osalta Metsähallituksen Luontopalvelut seuraa tilannetta ja THL:n ohjeistusta ja toimii sen mukaisesti.

Lammaspaimenviikot ja kohteiden esittelyt:

https://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot

Evon Mustajärven torppa oli paimenkohteena ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Keski-Häme kävi silloin jututtamassa paimeneen päässyttä pöytyäläistä pariskuntaa, Toivo Miinalaista ja Tuula Lehtosta. Toivo Miinalainen ja Tuula Lehtonen halusivat nimenomaan Evolle paimeneen, koska seutu on tuttua Hämeenkoskelta kotoisin olevalle ja Lammilla koulunsa käyneelle Lehtoselle. Voit lukea jutun Keski-Hämeen digilehdestä. Lomalehti ilmestyi vuonna 2017 heinäkuun 13. päivänä. Numero on maksutta kaikkien luettavissa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat