Pitäjät Lammi

Metsähallitus: Retkeilijät aiheuttavat vaaratilanteita kansallispuistojen työmailla – kyltit ja varoitusnauhat eivät pidättele innokkaimpia

Kuva: Metsähallitus/Arto Pummila

Metsähallituksen Luontopalvelut toteuttaa tänä ja ensi vuonna runsaasti erilaisia rakentamis- ja kunnostusurakoita Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa sekä Evon retkeilyalueella. Työt rahoitetaan eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla sekä maaseuturahoitteisilla investointihankkeilla.

Metsähallitus kertoo tuoreessa tiedotteessaan, että retkeilyalueilla Evolla ja Liesjärven sekä Torronsuon kansallispuistoissa suljetaan urakoiden ajaksi teitä, reittejä ja alueita, jotta työmaaturvallisuus sekä asiakasturvallisuus voitaisiin taata. Rakentamis- ja tienkunnostusurakoista tiedotetaan maastossa, kansallispuistojen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Luontokohteissa on vaihtoehtoisia teitä ja reittejä käytettäväksi urakoiden ajan.

Rakennustyömaita suljetaan Metsähallituksen mukaan ulkopuolisilta sekä turvallisuussyistä että sen vuoksi, että  työt pääsisivät etenemään tasaista tahtia ja työvaiheiden järjestelyissä vältettäisiin ylimääräistä tavaroiden siirtelyä, kastumista ja rikkoutumista. Jokainen urakan keskeytys viivästyttää töiden valmistumista.

– Viime aikoina on sattunut useita tilanteita, joissa autoilijat tai retkeilijät ovat ohittaneet työmaakylteillä merkityt, turva-aidoilla tai nauhoilla suljetut alueet, ja tulleet työmaa-alueille. Työalueelle ajautuneet ulkopuoliset, erityisesti autoilijat, aiheuttavat merkittävän riskin itselleen ja myös rakentajille, Metsähallituksen tiedotteessa kerrotaan.

– Varoitus- ja kieltokylttejä ei pystytetä huvin vuoksi. Työmailla, joilla käytetään koneita, kieltokyltin ohi ajavat saattavat vaaraan sekä itsensä että urakoitsijan. Isoista koneista ei näe joka suuntaan. Kaivinkoneet ja muut työkoneet sekä naulapyssyt voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli urakoitsijat eivät huomaa luvattomasti alueelle tulleita ulkopuolisia. Vaikka viikonloppuisin työmaalla ei työskennellä, keskeneräisillä työmailla voi olla terävää mursketta tai isoja kiviä ajoväylillä tai keskeneräisiä pitkoksia, mitkä ovat vaarallisia ajoneuvoille ja retkeilijöille. Jos pitkoslankkuja on levitettynä maassa, niitä pitkin ei voi kulkea ennen kuin ne on rakennettu paikoilleen. Irralliset lankut voivat heilahtaa tai kaatua kulkijan alla, Metsähallituksen puistomestari Anne Halla-aho muistuttaa.

Metsähallituksen Luontopalveluiden tehtävä on suojella ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Sen vastuulla ovat Suomen kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski