Pitäjät Lammi

Metsähallitus toivoo vappuviisautta Evon retkeilijöiltä: älä sytytä tulta

Evon Niemisjärvi. Kuva: Tiina Hakkarainen

Tulevasta vappuviikonlopusta ennakoidaan vilkasta Hämeen luontokohteissa. Metsähallitus toivoo luontoviisautta vapun viettoon: kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, turvavälit ja korostettu käsihygienia pitää muistaa luonnossakin. Mukaan kannattaa ottaa eväät, joita ei tarvitse lämmittää nuotiopaikoilla. Myös ruohikkopalovaroitukset tulee tarkistaa aina ennen retkelle lähtöä.

Ruohikkopalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeessa, eli koskee myös Päijänteen kansallispuistoa ja Evon retkeilyaluetta. Varoituksia kannattaa seurata päivittäin, sillä ennusteen mukaan ruohikkopalovaara voi tulla voimaan myös Kanta-Hämeessä vapunpäiväksi. Maasto on kuivaa ja tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti. Varoitusten ollessa voimassa tulenteko on kielletty kaikilla tulipaikoilla Evolla, sillä Metsähallitus on sulkenut hormilliset keittokatokset alueelta koronavirusepidemian tartuntavaaran vuoksi.

Tulentekokieltoja on voimassa myös muissa Hämeen luontokohteissa: Torronsuolla ja Liesjärvellä tulenteko on kielletty kaikilla tulentekopaikoilla, Päijänteellä tulet saa tehdä vain Kirkkosalmen ja Kalainsaaren keittokatoksiin. Paras eväsratkaisu onkin Metsähallituksen mukaan nyt kotona mukaan tehtävät termarieväät.

– Torronsuon kansallispuistossa on nyt isot urakat meneillään, mikä haittaa retkeilijöitä vielä muutaman viikon ajan. Merkittävää haittaa aiheuttaa käymälän puute. Vanha käymälä on purettu ja uuden rakentaminen aloitetaan Kiljamon taukopaikan yhteyteen vapun jälkeen. Näin ollen olisikin suositeltavaa valita juuri nyt muita retkikohteita kuin Torronsuo, ennen kuin uusi huoltorakennus saadaan valmiiksi”, asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas Metsähallituksesta kertoo.

Osassa kansallispuistoja on alueita, joilla liikkuminen on kielletty koko kevään ja alkukesän ajan. Näin turvataan pesimisrauha ensin petolinnuille ja myöhemmin muillekin siivekkäille.

– Pysy merkityillä reiteillä tai tarkista rajoitusalueet retkikohteesi sivuilta osoitteesta luontoon.fi. Ja pidäthän myös koirasi kytkettynä, jotteivat ne pääse häiritsemään lintujen pesintää eikä kanssaretkeilijöitä poluilla, Metsähallituksen tiedotteessa opastetaan.

Laavuun vain oman seurueen kanssa

Jos suunnitelmissa on yön yli retki, kannattaa ottaa oma teltta tai riippumatto mukaan. Laavuissa voi näin poikkeusoloissa yöpyä vain oman perheen tai retkiseurueen kanssa.

Evolla voi yöpyä useilla laavuilla sekä telttailualueilla Valkea Mustajärvellä, Niemisjärvellä ja Koverolla.

Liesjärven kansallispuistossa on kolme telttailualuetta: Savilahden varsinaisen telttailualueen lisäksi Peukalolammin laavun ja Kaksvetisen kodan vieressä.

Päijänteellä telttailu on sallittu laavujen yhteydessä sekä seuraavilla telttailualueilla: Iso Lammassaari, Pitkäniemi, Hietasaari sekä Kelventeen Isohieta, Nimetön ja Hinttolanhiekka.

Metsähallitus muistuttaa vapun retkeilijöitä myös siitä, että heidän luontokohteissaan noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta, joka tarkoittaa, että jokainen retkeilijä vie mennessään omat roskansa ja lajittelee roskat kotona.
Koronavirusohjeet retkeilijälle
Evon retkeilyalue
Liesjärven kansallispuisto
Päijänteen kansallispuisto 
Torronsuon kansallispuisto

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski