Pitäjät

Mitä tiloilta saa talvella?

Kesän lomapäivien maukkainta ohjelmaa on etsiä tiensä lähituottajan luokse. Mansikat, vadelmat ja muut kesän herkut houkuttavat, uudet perunat ja tuoreet munat tekevät kauppansa kesäasukkaiden herkkuhetkissä, tiloilla järjestetään tapahtumia ja Avoimet ovet kutsuvat luokseen vieraita vähän kauempaakin.

<@K-H>Keski-Häme<@$p>

Mutta mitäs sitten, kun saapuu syksy? Mitä tuotteita voi ostaa suoraan lähitiloilta näin myöhäissyksyllä ja talvisaikaan, vai suljetaanko tilapuotien ovet talveksi kokonaan?
Keski-Hämeen ilmestymisalueen tilapuodeille lähetetty kysely kertoo, että syyskausi on kesää enemmän ostajan aktiivisuuden varassa. Kävijämäärät vähenevät kesälomien loputtua niin paljon, että tilapuotien säännöllinen aukipitäminen ei enää ole taloudellisesti kannattavaa.
Myyntiä ei kuitenkaan lopeteta, vaan tilojen verkkosivut ja puhelimet toimivat talven myyntikanavina.
– Meiltä saa syksyllä ja talvella karitsan ja lampaanlihaa, joista suurin osa myydään ennakkotilausten perusteella. Tilapuodillamme ei ole säännöllisiä aukioloaikoja, mutta meillä saa poiketa kunhan ottaa yhteyttä ja sopii ajankohdan, kertovat hauholaiset lammasfarmarit, joiden eläimiä varsinkin lapsivieraat käyvät kesäisin rapsuttelemassa. Talvella myynnissä on myös tilan lampaista kehruutettua lankaa ja lampaantaljoja.
Kesän kuivuus näkyi lammastiloilla erityisesti laitumilla, ja niiden osalta sato jäi monella selvästi tavallista pienemmäksi. Moni tila joutuu ostamaan lisärehua oman tilan ulkopuolelta. Kuivan kesän takia lampaiden lisäruokinta jouduttiin aloittamaan noin kuukauden verran normaalia aikaisemmin.

Marjoja myydään pakasteina

Marjatiloilla kesän kuivuus ei tuottanut niin paljon ongelmia kuin olisi voinut olettaa. Useampikin marjatilallinen kertoi, että sadot olivat jopa yllättävän hyviä ja runsaan auringonpaisteen vuoksi myös maukkaita. Sadon onnistuminen edellytti kuitenkin erittäin runsasta kastelua, ilman sitä ei pärjännyt. Toukokuussa istutettu sato oli monen kohdalla sellainen, jossa sato jäi huonoksi. Silloinen kuumuus oli taimille liian kova. Niiden osalta tiloilla toivotaan juuriston kasvavan vahvaksi ensi kesää varten, niin että sato voisi niilläkin parantua.

Marjatiloilla kuiva ja pitkä kesä on tehnyt syksyn jopa tavallista helpommaksi, kun syystyöt saatiin tehtyä ajoissa,
Osalla marjatiloista on myymälä avoinna koko vuoden, erityisesti sellaiset tilat, joissa marjoja jatkojalostetaan hilloiksi ja mehuiksi omalla tilalla, myyvät esimerkiksi joulun alkaan ihan mukavasti lahjatuotteita tilapuodeista.
Pakastemarjat alkavat marjatilojen kertoman mukaan tehdä kauppansa kunnolla vasta vuodenvaihteen jälkeen.
– Kun on takana joulun herkut ja kinkutkin on pakkasista popsittu, niin aika monelle tulee mieleen ruokavalion keventäminen, silloin meille soitellaan ja kysellään pakastemarjoja – ja niitä on kyllä tältä kesältä runsaasti tarjolla.

Peruna jäi
pieneksi

Perunan pintaan kuivuus nosti rupea, joka haittaa menekkiä, vaikka ei makuun vaikutakaan. Sato on monin paikoin jäänyt normaalia pienemmäksi, koska perunat jäivät tavallista pienemmiksi.

Kaasvualustalla oli myös erittäin suuri merkitys perunasadolle. Hikevät hietamaat ovat viljelijöiden kokemuksen mukaan olleet suurelta osin perunasadon pelastus kuluneena kesänä täällä Hämeessä. Hiekkamaissa perunat eivät juurikaan ole kasvaneet ilman sadetusta.
– Me sadetimme ainoastaan varhaisperunaa ja siitä tuli normaali sato, kertoo lammilainen perunanviljelijä, jonka tuotteista suuri osa menee lähiseudun laitoskeittiöihin ja tukkuun.
Ruokaperunaa ja porkkanaa useilla tiloilla myydään suoramyyntinä ympäri vuoden.

Syksylläkin itsepoimintaa

Kyytön lihaa on niitä kasvattavilla tiloilla tarjolla ympäri vuoden. Härkäpapu on myös löytänyt pysyvän paikan tilojen suoramyyntituotteena. Monia syksyllä satoa antavia luomukasviksia pääsee joillakin tiloilla poimimaan suoraan kasvimailta.

Tiloilla ei siis elämä lopu lomakauteen. Kannattaa kuitenkin ensin varmistaa soittamalla, että joku on paikan päällä tilapuodin ovia avaamassa, kun syksyinen asiakas haluaa ostoksille.

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat