Pitäjät Lammi

Miten eläimiä pitäisi kohdella?

Hyvin hoidettu kissa on onnellinen kissa. Kuva: Elizabeth Ruul

Hämeenlinnan virkaeläinlääkäri Jenni Kaukosen mukaan Lammille tehdään useita (joitain kymmeniä) eläinsuojelutarkastuksia vuodessa. Kaikilla tarkastuksilla ei onneksi todeta eläinsuojelulain vastaista toimintaa.

– Lammilta tulevat eläinsuojeluilmoitukset koskevat tyypillisimmin koirien ja kissojen sekä nautojen pitoa, Kaukonen toteaa. Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksestä Kristiina Rendal myös kertoo,että villit kissapopulaatiot ovat Lammilla yleisiä ja kissoja loukutetaan paljon.

Kaukosen mukaan maaseudulla vapaana liikkuvat, leikkaamattomat, hallitsemattomasti lisääntyvät kissat ovat suuri ongelma. Kissojen lisäännyttyä syntyy niin sanottuja kissapopulaatioita, joista ei kukaan huolehdi.

– Tällaisten kissojen elämä on hyvin kurjaa, niiden ravinnon saanti on puutteellista ja niiden sairastuessa ne eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Taudit ja matoisuus jylläävät näissä laumoissa ja useita kissoja kuolee huonokuntoisina sairauksiin, jos eivät jää auton alle, Kaukonen kertoo. Nämä kissapopulaatiot ovat suuri ongelma koko Suomessa, myös Lammilla. Ihmisten pitäisi herätä ns. siivoamaan kissalaumat, jotta tulevat kissasukupolvet säästyisivät kurjuudelta.

Kaukonen kertoo, että eläinsuojeluilmoituksia tehdään yleisesti koirien kohtelusta, kun omistajat eivät pidä huolta koiristaan. Yleisimpiä eläinsuojeluongelmia ovat mm. koirien liian vähäinen liikunnan saanti sekä ulkokoirien puutteelliset pito-olosuhteet. Koiraa hankkiessa olisi tarkoin mietittävä mihin omat resurssit (aika, jaksaminen, raha) riittävät ja rotu valittava sen mukaan. Kissojen hiekkalaatikot ovat tarkastuksilla yllättävän usein liian likaisia. Kaukonen tuo esiin, että kaiken kaikkiaan olisi suotavaa, että ihmiset ottaisivat etukäteen huolellisesti selvää, mitä juuri heidän hankkimansa eläin tai laji vaatii hoidolta ja pito-olosuhteilta. Jos edes eläinsuojelulain minimivaatimusten noudattaminen ei onnistu, ei eläintä pidä hankkia tai pitää.

Kaukonen toteaa, että usein aluksi annetaan neuvoja ja viranomaismääräyksiä. Määräyksiä käydään seuraamassa, että niitä noudatetaan. Joskus on Lammillakin ollut niin vakavia tapauksia, että eläin tai eläimet joudutaan ottamaan omistajiltaan kiireellisesti pois sekä tekemään tutkintapyyntö eläinsuojelurikoksesta poliisille. Onneksi näitä vakavia tapauksia on kuitenkin suhteessa selvästi vähemmän kuin lieviä, pelkällä neuvonnalla hoidettavia tapauksia.

Mitä tehdä jos näet eläinten kaltoinkohtelua?

Kaukonen sanoo, että jos näkee eläimen kaltoinkohtelua, olisi hyvä tapa keskustella asiasta eläimen omistajan kanssa ja kertoa huolestaan. Jos eläimen omistaja ei näe toiminnassaan mitään vikaa eikä selvästi korjaa toimintaansa, tulee tehdä eläinsuojeluilmoitus valvontaeläinlääkärille (Hämeenlinnassa nimitys virkaeläinlääkäri). Jos näkee suoranaista eläimen pahoinpitelyä, tulee asiasta ilmoittaa hätäkeskukseen ja silminnäkijän tulee tehdä rikosilmoitus poliisille. Jos ei ole varma, onko jokin asia, mikä itseä mietityttää eläinsuojelulain vastaista, voi aina kysyä neuvoa valvontaeläinlääkäriltä tai vaikka eläinsuojeluyhdistyksestä.

Kirjoittajat: Venla Kilpeläinen, Rosa-Juulia Norrbacka, Elizabeth Ruul

Tämä artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 14.11.2019. Voit lukea sitä veloituksetta Keski-Hämeen digilehdestä.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski