Pitäjät Lammi Tuulos

Miten torjun väsymyksen?

Kuvituskuva: Colourbox

Ammattilaisten vinkkejä väsymyksen torjuntaan.

Lääkärilehden asiantuntijoiden mukaan merkittävä osa nuorista kärsii riittämättömästä unesta etenkin kouluviikon aikana. Varsinkin nuorten nukkumaan meno on siirtynyt myöhäisemmäksi, vaikka kouluun meno vaatii aikaista heräämistä.

Terveystiedon ja biologian opettaja Heli Ojala kertoo vinkkejä väsymyksen torjumiseen:

– Väsymyksen parhaat torjuntakeinot ovat riittävä unimäärä ja säännöllinen unirytmi. Jos kouluun herääminen on maanantaisin vaikeaa, kannattaa viikonloppuisin pitää sama vuorokausirytmi kuin arkena.

– Riittävä liikunta parantaa unen laatua, mutta jos kärsit nukahtamisvaikeuksista, juuri ennen nukkumaan menoa ei kannata harrastaa raskasta liikuntaa. Vireystila voi nousta liikaa, eikä keho pysty rauhoittumaan nukahtamiseen. Myös ruutuja on hyvä välttää ennen nukkumaan menoa, sillä niiden valo hajottaa pimeässä käpyrauhasesta erittyvää väsymystä aiheuttavaa melatoniinia.

– Unihygieniaa tukevat asiat, kuten pimeä ja hiljainen huone sekä hyvät vuodevaatteet, auttavat monia nukahtamisessa.

– Riidat ja muu stressi voivat vaikeuttaa unen saamista. Kofeiinituotteiden käyttö varsinkin iltaisin valvottaa, Ojala opastaa.

Kouluterveydenhoitaja Oili Simulan havainnot olivat samantapaisia:

– Liika työ ja tekeminen aiheuttaa fyysistä ja henkistä väsymystä. Työtä kannattaa tauottaa säännöllisesti nousemalla ylös, liikkumalla ja tekemällä mahdollisuuksien mukaan pienen happihyppelyn.

– Vireystilaan vaikuttaa monipuolinen ja laadukas ravinto sekä lepo ja mielekäs tekeminen. Siihen vaikuttaa myös ympäristö, esimerkiksi valon määrä.
Väsymystä voi Simulan mukaan torjua myös veden juomisella ja pitämällä huolta vitamiinien saannista. Marjat ja hedelmät ovat hyvä vitamiinien lähde, mutta esimerkiksi D-vitamiinia on hyvä myös syödä tabletteina.

– Vuoden pimeimpinä aikoina, jotkut saavat apua kirkasvalolampuista.

Janette Pohto, Rebekka Strengell, Ronja Strengell
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat