Pitäjät Teemat Tuulos

Mökkiläisen arki on vuosikymmenissä muuttunut

Kompostointi vähentää kesämökin jätekuormaa. Kuva: Biolan Oy

Ikääntyminen rajaa omatoimisuuden kapeisiin raameihin.

Kesämökkiläisellä saattaa jätteitä kertyä hyvinkin pieni määrä etenkin jos mökillä vietetään vain kesäkuukaudet. Tuuloksessa 50 vuotta mökkeillyt Timo Matilainen on tottunut vuosikymmenien aikana omatoimisuuteen. Lumityöt on tehty naapurusten kesken ja jätehuoltokin on sujunut hyvin. Kunnallista apua ei ole tarvittu kuin ehkä joskus jonkin hankalan puun kaadossa

–Kun ikää on kummallakin plus 80 vuotta, ei mökillä enää jaksa lumitöitä tehdä. Mökille on ns. tonttitie, jolloin lumityöt jäävät tontinomistajan vastuulle. Ennen teimme naapurini kanssa huviksemme lumityöt, nyt kummastakaan ei niihin hommiin ole. Mökkeily jää käytännössä kesälle, sanoo Matilainen.

Tuuloksen kunnan aikana mökkiläisten jätehuolto sujui Matilaisen mukaan mallikkaasti.

–Kunnalle tehtiin kirjallinen hakemus jätehuollosta poikkeamisesta ja asia oli sillä siisti. Joku paikallinen yksityinen yrittäjä kävi hakemassa jätteet. Asiat oli helppo sopia

Matilainen on huolissaan siitä, että jokaisen mökkiläisen tulisi hankkia oma jäteastia.

–Kahden hengen taloudessa jäteastiaksi riittäisi postilaatikko. Viemme kaiken kierrätettävän keruupisteeseen ja kaiken kompostoitavan kompostoimme. Muuta jätettä kertyy hyvin vähän. Oman jäteastian hankkiminen toisi mukanaan korkeintaan rottaongelman.

Matilainen toivoo, ettei mökkiläisenasemaa enää vaikeutettaisi liiallisilla säännöksillä.

–Nuohous toimi ennen todella hyvin mökkiläisten osalta. toivottavasti siihen ei enää tehdä mitään lisäsäännöksiä.

Kuva: Sauvo Jylhä

Mökkiläiselle joustonvaraa

Kiertokapulan ympäristökouluttaja Heidi Uotilan mukaan laki ei velvoita mökkiläistä hankkimaan omaa jäteastiaa, mutta mökkiläisen on silti kuuluttava jätehuoltoon. Jos mökkiläisellä kertyy jätettä huomattavan vähän, on jätehuollossa joustonvaraa.

–Käytännössä se tarkoittaa, että mökkiläiset ovat keskinäisellä sopimuksella hankkia yhteisen jäteastian. Jos mökkiläisellä on mahdollisuus laittaa jätteensä jonkun vakituisen asukkaan jäteastiaan, voi hän sen sopimuksesta tehdä. Laskutus on kuitenkin jokaisen talouden kohdalla erikseen, joten mökkiläisen ja vakiasukaan kannattaa sopia maksettavat prosenttiosuudet etukäteen, sanoo Uotila.

Viime keväänä voimaan astuneet uudet jätehuoltomääräykset harvensivat tyhjennysvälejä.

–Sekajäteastian pisin tyhjennysväli on neljä viikkoa. Tuolloin sekajätteessä on sekä bio- että kuivajätettä. Jos biojäte otetaan esimerkiksi kompostiin, pelkän kuivajätteen osalta pisin tyhjennysväli on kahdeksan viikkoa. Kuivajätteeseen luetaan esimerkiksi tekstiilit kengät, vaipat hehku- ja halogeenilamput ja juomalasit.

Kuva: Teematuotanto

Jos mökkiläinen hankkii jäteastian, ei rotta- tai hiiriongelmia Uotilan mukaan ole.

– Rotista tai hiiristä ei tietääkseni ole ollut jäteastioiden takia ongelmia. Kannellisiin jäteastioihin eivät jyrsijät pääse käsiksi, kun jätteet on pakattu hyvin ja astia tyhjennetään säännöllisesi. Kun biojätteet kompostoi haittaeläimiltä suojatussa kompostissa, ei biojätekään niitä houkuttele. Meidän neuvontaamme voi aina ottaa yhteyttä meidän neuvontaan, kerromme mielellämme vinkit jätehuollon järjestämiseen, sanoo Uotila.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat