Pitäjät Hauho

Motoristikahvilan pyörittäminen koukutti kyläläiset

Kuva: Jouni Lehtonen

Alvettulan Seuratalolla järjestettäviä keskiviikkokokoontumisia päätettiin jatkaa heinäkuun loppuun. Syynä tähän olivat yleisön toiveet ja järjestäjien innostus.

Alvettulan Seuratalon pihalla ja sisuksissa käy kesäkeskiviikkoisin kuhina, kun kyläyhdistyksen Motoristikahvilaan kokoontuu niin kyläläisiä kuin kauempaakin tulleita. Paikalle tullaan moottorivoimin tai ilman. Kauniilla säällä moottoripyöriä kertyy paikalle useita kymmeniä.
Alvettulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Saastamoinen häärii grillin ääressä, ja taivaalta vihmoo vettä. Keli on otollinen aloittaa kahvilakäynti kuumalla makkaralla. Makkarakauppojen lomassa puheenjohtaja valaisee Motoristikahvilan syntyhistoriaa.

Kuva: Jouni Lehtonen

Kromi kiiltää Alvettulassa. Kuvassa itäsaksalaisen MZ:n tankki heijastelee japanilaisen Honda Shadown muotoja.

Kyläyhdistys järjesti vuosikymmeniä Rikulanrannan markkinoita Alvettulan jokirannassa. Reijo Saastamoinen kertoo, että kyläyhdistyksessä heräsi ajatus korvata hiipuvien markkinoiden järjestäminen uudella tapahtumalla. Näin syntyi idea motoristikahvilasta.
– Vaihdoimme viime vuonna Rikulanrannan markkinat Motoristikahvilaan, Saastamoinen selittää.

Alku oli lupaava, ja kyläläiset päättivät jatkaa tänä kesänä viiden keskiviikon verran. Kesäkuussa kelit olivat kohdillaan, ja moottoripyöräilijöitä saapui paikalle Tamperetta myöten. Heinäkuun alun keskiviikot ovat olleet epävakaisempia, silti sateen tuhnutessa taivaalta pihaan kaartaa sadeasustein varustautuneita motoristeja. Ajelu on asennekysymys. Jotkut vakikävijät ovat vaihtaneet kulkuneuvoksi auton.

Motoristikahvion suosio on saanut kyläläiset pauloihinsa. Kesän viimeiset kahvit piti keitellä 8. heinäkuuta, mutta Reijo Saastamoinen kertoo, että kahvilan ovet on päätetty pitää avoinna keskiviikkoisin aina heinäkuun loppuun asti.
– Meitä pyydettiin jatkamaan näitä kokoontumisia, ja yhdistyksen naisilla oli vielä intoa leipoa ja laittaa tarjoamisia, kyläyhdistyksen puheenjohtaja myhäilee.

Seuratalon sisältä löytyy kahvila, jonka tiskiltä saa niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja. Leivonnaisten kyytipojaksi näyttää asiakkaille maistuvan rapea vohveli asiaan kuuluvien hillon ja kermavaahdon kuorruttamana.

Timo Paasikivi. Kuva: Jouni Lehtonen

Alvettulassa asuva Timo Paasikivi on innostunut rakentamaan laatikkokitaroita. Hän esitteli soittimia Alvettulan Motoristikahvilan kävijöille.

Illan tärkein anti on toisten kyläläisten ja samanhenkisten motoristien tapaaminen ja kuulumisten vaihto. Pientä oheisohjelmaakin on lisukkeeksi tarjolla. Heinäkuun 8. päivän tapaamiseen oli kylällä asuva Timo Paasikivi tuonut Seuratalon eteisaulaan esille rakentamiaan laatikkokitaroita.

Timo Paasikivi innostui laatikkokitaroista nähtyään netissä videon niiden valmistuksesta. Paasikivi kertoo, että laatikkokitaroiden idea on sama kuin sikarilaatikkokitaroissa, joiden juuret ovat syvällä Yhdysvaltojen puuvillapeltojen laitamilla.

Soitinfilosofiaan kuuluu rakentaa kierrätysmateriaalista. Sikarilaatikkokitara on alkukantainen kielisoitin, jonka kaikukoppana käytetään tyhjää sikarilaatikkoa. Paasikivi rakentaa kitaroidensa laatikot itse, joten hän käyttää soittimesta nimitystä laatikkokitara. Hän rakentaa soittimia tilauksesta myös muille.

– Olen tehnyt näitä noin vuoden verran, kymmenkunta soitinta. Jos näitä meinaa tehdä, niin ei näitä kaikkia voi kotonakaan pitää. Minuun voi olla yhteydessä ja tulla koesoittamaan, soitinrakentaja rohkaisee.

Kuva: Jouni Lehtonen

Kyläyhdistyksen aktiivit valmistavat kahvilan tarjottavat talkoilla. Herkkuja on niin suolaisen kuin makean nälkään.

Alvettulan kyläyhdistyksen Motoristikahvila Seuratalolla on avoinna kesäkeskiviikkoisin heinäkuun loppuun kello viidestä iltakahdeksaan. Paikalle kaartaa kävijöitä tasaiseen tahtiin ja kahvilan pöydissä turistaan moottoripyöräreissuista, sivutaan sotahistoriaa ja vaihdetaan kuulumisia mökkiläisten ja paikallisten kesken. Yhteisöllisyys on Alvettulassa voimissaan.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat