Pitäjät Kulttuuri Lammi

Musiikkitoimintaa laidasta laitaan

Teppo Koskinen musiikkiluokassa. Kuva: Tomas Forsström

Lammilla on paljon musiikkitoimintaa ja hyvät mahdollisuudet soitto- tai lauluharrastuksiin. Hakkalan koulun ja Lammin lukion musiikinopettaja Teppo Koskisen mukaan Lammilla harrastetaan musisointia laidasta laitaan. Koskinen kertoo myös, että Lammilta on lähtenyt muusikkoja bändeihin ja muuhun musiikkitoimintaan ympäri Suomea ja jopa ulkomaille.

Musiikkiluokasta on paljon apua

Yläkoulun ja Lammin lukion oppilaat käyttävät koulun musiikkiluokkaa paljon erilaisia tapahtumia varten. Musiikkiluokkaa käyttävät hyödykseen myös Lammin soittokunnan puhallinorkesteri sekä Asikkalan musiikkiopiston ukulele kurssi.

Yhteistoimintaa musiikin parissa

Lammilla on kuoroja, joihin voi vapaasti liittyä, yhteislaulutilaisuuksia sekä seurakunnan järjestämää musiikkitoimintaa. Myös yksityiset ihmiset keräävät kasaan bändejä. Bändejä kasataan myös projektikohtaisesti erilaisiin tapahtumiin. Varsinkin kyläyhdistykset ovat aktiivisia, ja niiden tapahtumiin kerätään usein paikallisista muusikoista bändi soittamaan.

Musiikkiharrastus ei välttämättä ole kallis

Musisointia voi harrastaa halvalla ja jopa ilmaiseksi. Esimerkiksi Laulu- tai soittoharrastus netistä löytyvien ohjeiden avulla on ilmaista, mutta se voi olla hankalaa, sillä netissä on paljon harhaanjohtavaa tietoa. Soittimiakin voi ostaa käytettynä halvalla, mutta ne kannatta tarkistaa huolella ennen ostoa, ettei ikäviä yllätyksiä ilmenisi. Lammilla on myös mahdollisuus yksityisiin soitto ja laulutunteihin, jos ei halua tai voi lähteä kauemmas musiikkiopistoihin.

Musiikkiesityksiä Lammilla

Esimerkkeinä Lammin musiikkitoiminnasta Koskinen mainitsee muun muassa Hakkalan koulun 9. luokkalaisten valinnaisen musiikin ryhmän joka vuosi järjestämän ysikonsertin ja Lammin lukion joka vuosi järjestämän musikaalin.

– Myös Lammin seurakunta järjestää erilaisia konsertteja. Lammilla vuosittain järjestetyillä Pellavamarkkinoilla esiintyy bändejä tai yksittäisiä muusikkoja. Lammi-viikon päätöskahvitilaisuudessa esiintyi ukulelekurssin oppilaita, Koskinen kertoo.

Musiikin kirjoittaminen ja äänittäminen Lammilla

Hakkalan koulun musiikkiluokassa olisi myös äänitystila, mutta sitä ei rahan- ja ajanpuutteen takia olla saatu äänitysvalmiuteen. Äänittää voi kuitenkin vaikkapa omassa autotallissa, eikä äänitystarvikkeiden tarvitse välttämättä maksaa maltaita.

– Tietokoneella, parilla mikrofonilla ja koskettimilla pystyy jo äänittämään, toteaa Koskinen ja neuvoo hankkimaan hyvän mikrofonin.

– Jos päättää rakentaa oman äänitystilan, kannattaa käyttää eniten rahaa mikrofoneihin. Hyvät mikrofonit takaavat paremman äänenlaadun.

Lammin lukion musikaaliryhmäläiset kirjoittavat osan musikaaleissa esitettävistä biiseistä itse. Hakkalan koulun 9. luokkalaiset taas pääsevät ysikonsertin tuotoilla studiolle äänittämään itse kirjoittamiaan biisejään.

Tomas Forström
Kirjoittaja on Hakkalan koulun 9.-luokkalainen, joka oli Keski-Hämeessä TET-harjoittelussa.

Lue myös Tomasin kolumni TET-harjoittelusta Keski-Hämeessä: Kaksi viikkoani

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat