Pitäjät Tuulos

Mysteeri metsässä ei ratkea ehkä koskaan

Oletettu saksalainen mantteli vetäytyy hiljalleen maan uumeniin. Kuva: Tanja Lupari

Tuuloslaisessa metsässä, ison kivenjärkäleen alla, on luolamainen kolo, jonne päästäkseen aikuinen henkilö joutuu kyyristymään. Syvetessään tila madaltuu entisestään, mutta sen toiselta seinustalta pilkottaa häivähdys päivänvaloa. Täydellinen salaiseksi piilopaikaksi.

Keskeltä tilaa näkyy jotain, jonka tarkempi tutkiskelu paljastaa isoksi kankaanpalaksi. Hämärään tottuessaan silmät erottavat siitä napinlävet ja ompelusaumoja. Voisiko kyseessä tosiaan olla se, mitä kylällä on kuiskittu sen olevan? Saksalaisen sotilaan takki, mantteli kapinan ajoilta sadan vuoden takaa?

Vain napinlävet jäljellä

– Manttelin löysi jo 30–40-luvulla eräs kyläläinen, jolta oma isäni kuuli siitä ensi kertaa jo vuosikymmeniä sitten, muistelee tuuloslainen Johanna Mäkelä.

– Manttelista ei koskaan puhuttu sen tarkemmin, vaan se mainittiin ohimennen keskusteluissa. Itsekin muistan ottaneeni siitä ensimmäiset valokuvat jo lapsuudessa. Myöhemmin olen ajatellut sen liittyvän sisällissodan tapahtumiin.
Muistitiedon mukaan manttelissa on ollut aiemmin napit, nyt ne ovat hävinneet, kenties satunnaisen metsässä samoilijan tai uteliaan metsäneläimen toimesta.
– Ehkä ne ovat irronneet ja vierineet jonnekin syvemmälle kivenkoloon.
Manttelista tietävät eivät mielellään halua paljastaa sen tarkkaa sijaintia.
– On ollut puheita, että löydöstä olisi pitänyt ilmoittaa Museovirastolle. En sitten tiedä, olisivatko he kiinnostuneita manttelista. Ainakaan enää, kun siitä ei ole juuri kangasriekaleita enempää jäljellä. Toisaalta ehkä heidän kauttaan olisi saatu sataprosenttinen varmuus sille, että kyseessä todella on kapinan ajan löytö.

Metsään hautautunut historia

Historiankirjat puhuvat manttelin oletetun alkuperän puolesta. Yksi sisällissodan tunnetuimmista taisteluista oli Tuuloksen Syrjäntaan taistelu huhtikuussa 1918, jossa vastakkain olivat Saksan Itämeren-divisioonan joukot ja itää kohti pakenevat punakaartilaiset. Taistelu oli saksalaisille tappiollinen, vetäytyessään he sytyttivät talot tuleen ja lopulta jäljellä olivat vain savuavat Syrjäntaan kylän rauniot. Osan saksalaisista kerrotaan perääntyneen uimalla Suolijärven yli. Toiset pääsivät vastarannalle, toiset vajosivat Suolijärven kylmään syliin ikuisiksi ajoiksi.

Siitä, mitä Suolijärven yli metsään paenneille saksalaisille sotilaille seuraavina päivinä tapahtui, ei ole täysin varmaa tietoa. Kenties he etsivät metsästä piilopaikkoja, jonne asettua hetkeksi makuulleen sodan rujoimpien hetkien keskellä.
Mutta miksi mantteli on jätetty metsään kiven alle ja mikä koitui sen omistajan kohtaloksi, sitä voidaan vain arvailla.
– Toisinaan käy mielessä, kuinka paljon sodanaikaisia salaisuuksia on edelleen piilotettuna Suolijärveen ja sitä ympäröiviin metsiin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat